Ресторантьорският бизнес по света вече се отърсва от пандемичната криза и се завръща с нови сили, идеи и предложения.
Това си личи и от тазгодишната класация за 50-те най-добри ресторанта по света. В нея се наблюдава невероятно разнообразие от заведения, макар че се усеща и една силна латино доминация на ресторанти в Южна Америка.
Победителят обаче е Geranium в Копенхаген, Дания.
Ако очаквате порции, с които да се нахраните, че и да остане - това не е вашето заведение.
В Geranium менюто е олицетворение на думата "гурме", всичко се сервира в минималистични, много внимателно преценени порции. Зеленчуците и плодовете са от собствени градини и са отглеждани без пестициди и изкуствени торове.
Менюто на ресторанта е сезонно, а това лято то включва ястия като леко осолена скумрия със студен зеленчуков сок и опушено олио, студена супа от картофи, ферментирало зеле и синапени зърна, както и месо от кафяв рак с подсладен сос.
На второ място се нарежда ресторант Central в Лима, Перу.
В този ресторант са на почит южноамериканските съкровища като какаото, лютите чушки и кореноплодните зеленчуци.
Менюто е обогатено с изобилие от морски дарове, които идват директно от Амазонка, и от зеленчуци от сертифицирани био ферми. Затова сред топ летните предложения са миди с пекан, джинджифил и екстракт от лайм, патешко с калмари, риба панка и карфиол и риба с миди, киноа и зеленолистни.
В Central клиентите могат да опитат и автентични перуански специалитети като шкембе в сос моле и телешки бузи с царевица и чили.
Третото място е за ресторант Disfrutar в Барселона, Испания.
Disfrutar означава "наслада", а самото заведение е просторно и с чудесна лятна градина, потънала в зеленина.
Тук в менюто преобладават рибата и морските дарове независимо от сезона. Посетителите могат да си хапнат поширана риба с парченца аншоа и сос от лайм, морска змиорка с морска краставица и сепия с каталунски боб.
Любопитното е, че готвачите от Disfrutar не крият своите тайни и вече имат издадени две готварски книги със своите рецепти, придружени от професионални снимки, които показват как точно се поднасят ястията. Книгите са достъпни на английски и на испански и съдържат над 200 фотографии.
Испаноезичен е и четвъртият най-добър ресторант в света - Diverxo в Мадрид.
"Кухня, където всичко е възможно" - така описват себе си от Diverxo.
Основното меню се нарича "Кухнята на летящото прасе", което не бива да ви подвежда, защото съдържа както специалитети от свинско месо, така и телешко и морски дарове. Менюто е седемстепенно, като отделно се доплаща, ако искате то да е придружено от специална селекция вина.
Много от ястията на Diverxo се приготвят директно пред клиента, допичат се пред очите му или се аранжират в чинията от обучени сервитьори.
Пети е ресторант Pujol в Мексико сити.
В ресторанта наблягат както на гурме кухнята, така и на авторските коктейли, с които поднасят ястията си.
В Pujol се срещат автентични специалитети като такоси с фъстъчен сос и зелен фасул, палачинки с козе сирене и листа от смокиня, севиче с морски охлюви. Сред коктейлите пък са шприц с манго, мартини с бял френски вермут, Манхатън с розов пипер.
Абсолютно всички продукти се доставят в Pujol от мексикански фермери, животновъди и рибари и от кухнята на ресторанта се кълнат, че няма нито един вносен продукт.
Гъбите пък са сто процента диворастящи, яйцата са от свободно отглеждани кокошки, а морковите и царевицата идват от ферми, които гарантират, че не използват ГМО при производството си.
Общо 12 от 50-е най-добри ресторанти са в Латинска Америка, което говори достатъчно за това чия кухня ще доминира в следващата една година.