Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Гордън Рамзи намери положителната страна на COVID - поне разкара "скапаните" ресторанти

Според майстор-готвачът целият бранш е трябвало да подобри представянето си, за да оцелее Снимка: Getty Images
Според майстор-готвачът целият бранш е трябвало да подобри представянето си, за да оцелее

Британският майстор-готвач Гордън Рамзи винаги е бил известен с острия си език и понякога откровено грубото си поведение, но за него е ясно със сигурност едно - той казва това, което мисли, без да се опитва да пази нечии чувства.

В коментар за ефекта на пандемията от COVID-19 Рамзи беше категоричен, че едно от нещата, които коронавирусът е постигнал, е да изтрие "скапаните" ресторанти от кулинарната сцена.

В интервю с икономиста и радиоводещ (а също така и бивш политик и бивш канцлер в сянка) Ед Болс за Radio Times, Рамзи обяснява, че макар последните две години да са били "опустошителни" за ресторантьорската индустрия, положителната страна на цялата ситуация е, че "скапаните" места са изчезнали.

Самото интервю на Рамзи бе посветено най-вече на новото му шоу по BBC One - Future Food Stars - смесица между риалити за кулинарния бизнес и "Стажантът", в което 12 предприемачи от света на храните и напитките ще се състезават за възможността да започнат общо начинание с известния майстор-готвач.

Обяснявайки за проекта си, Рамзи коментира също така, че пандемията е научила всички в индустрията да "вдигнат нивото си". Онези, които не са успели да го направят, просто са изчезнали, смята той.

В действителност редица независими бизнеси в сферата на ресторантьорството във Великобритания, а и в цяла Европа и целия свят, затвориха врати, а някои от големите вериги се наложи да закриват обекти.

Секторът на ресторантьорството и по-широкото хотелиерство беше една от индустриите, най-силно засегнати по време на пандемията, ставайки причина за това стотици хиляди хора да загубят работата си или да пропуснат активната сезонна заетост.

Според Търговската асоциация на ресторантите и хотелите във Великобритания в пика на пандемията близо 700 хил. работни места са били закрити или не са били отворени по време на активния туристически сезон.

Затова и когато Ед Болс го пита дали сега вече индустрията се завръща към обичайните си нива, коментарът на Гордън Рамзи е, че макар да била повален, сега секторът се изправя по-силен и по-добър.

"Бизнесът беше паднал на задника си, но сега става все по-добър... Беше опустошително през последните две години. Наемодателите не казват: "Вземете почивка за две години". Но мисля, че това, което беше очевидно за всички нас, е, че скапаните ресторанти изчезнаха", споделя майстор-готвачът.

Той обаче отказа да назове конкретни места и вериги, като предпочете да обобщи ситуацията.

"Просто дупки в добра позиция, които се възползваха от това, че се намират на страхотно място и имат успех. Но сега бяха натирени, което е добре", коментира Рамзи.

По думите му през последните две години самите клиенти са станали по-умни и вече знаят много повече за храната, отколкото когато и да е досега. Той допълва, че те вече се интересуват и внимават за основни неща, което означава, че всички в бранша е трябвало да станат по-добри.

"Това изтри арогантността от индустрията", категоричен бе Рамзи.

Готвачът също така защити своето пътуване по време на локдауна, когато на всички беше препоръчано да си седят у дома. В средата на пандемията, когато всички си бяха затворени по къщите, той беше засечен да пътува със семейството си към вилата им в Корнуол.

Във Великобритания локдаунът беше дълъг и много строг и съответно в обществото се реагира остро на всякакви нарушения на правилата, особено от страна на известни и властни хора. 

Сега той поясни, че решението за това пътешествие към провинциалната вила му е осигурило много ценно време с децата му в момент, в който да бъдеш с близките си е от първостепенно значение. 

"Пристигнахме там в подходящ момент и прекарахме абсолютно невероятно", поясни той и допълни, че когато децата му са започнали отново да "изчезват", той не е искал този миг да свършва.

 

Най-четените