Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Негово величество лукът и рецептите, където той е звездата

Туршия от червен лук и още лучени изкушения Снимка: iStock
Туршия от червен лук и още лучени изкушения

Няма да е пресилено да кажем, че лукът е в основата на почти всяко българско ястие.

Нито една уважаваща себе си шопска салата, мусака, кебап, кюфтенца или пък гювеч не може да мине без негово величество - лука. Но в тези гозби той е второстепенен герой, който просто придава неустоимия си вкус.

Има обаче и рецепти, в които лукът е истинската звезда, като например:

Туршия от червен лук

Снимка: iStock

Тази туршия издържа около месец в шкаф на тъмно и поне няколко месеца в хладилник. Този маринован лук е чудесно допълнение към филийка с масло, към ястия с морски дарове, към свинско и пилешко месо.

Може да се използва и във вариации на дюнери и гироси. За един буркан ви трябват:

  • Една голяма глава червен лук
  • Три четвърти чаша вода
  • Две трети чаша бял оцет
  • Две чаени лъжици захар
  • Една чаена лъжица сол
  • Няколко зрънца черен пипер и няколко накълцани връхчета копър

Накълцайте лука на тънки полумесеци и го осолете съвсем леко. Оставете го за няколко минути, докато смесите добре водата, оцета и подправките.

Изсипете червения лук в буркана, залейте с маринатата и оставете за два часа на стайна температура. Желателно е да съхранявате туршията от лук, като в буркана можете да прибавите и скилидка чесън, люто чушле или подправки по вкус.

Лучени кръгчета

Снимка: iStock

Панираните лучени кръгчета напоследък се свързват с леко неприятните полуфабрикати, които се сервират по заведенията.

В домашни условия те могат да станат далеч по-неустоимо мезе за бира или за чаша вино и то за същото време, за което ще изпържите и полуфабриката.

Необходими са:

  • Три големи глави бял лук
  • Половин чаена чаша брашно
  • Две чаени чаши галета
  • Четвърт чаена чаша царевично нишесте
  • Една чаша газирана вода
  • Сол и пипер

Нарежете главите лук на шайби и ги разделете добре. Оставете лука за кратко настрана и смесете брашното и нишестето с газираната вода. Смесете галетата със сол и пипер.

Лучените кръгчета първо се овалват в брашното с газирана вода, после в галетата и се пържат в много силно загрято олио до златист загар.

Мезето се сервира с чеснов сос, кетчуп или сос Барбекю - по ваш вкус.

Лучен пай

Снимка: iStock

Този лучен пай се споменава дори и във филмите за Шрек и може и да звучи сложен за изпълнение, но ние ще използваме готово тесто, за да си спестим време и усилия.

Паят има наситен лучен вкус и е подходящ за ентусиасти на тема запечен и карамелизиран лук, които нямат нищо против да си хапнат повече от зеленчука.

За пая ни трябват:

  • Една опаковка готово тесто
  • Около 500 грама малки глави лук - разполовени на две
  • Около 200 грама сирена по избор - синьо, бри, бяло
  • 50 грама кафява захар
  • Олио и малко масло

В средно голям тиган, подходящ и за фурна, загряваме олиото и върху него нареждаме половинките лук с по-широката част нагоре. Когато лукът започне да се карамелизира, поръсваме със захарта и оставяме да се разтопи под капак.

След като сосът леко се редуцира, добавяме натрошените сирена, разточваме леко тестото и го разстиламе добре над лука така, че да образуваме и борд.

Слагаме във фурната на 180 градуса и печем до златист загар. С помощта на голяма чиния обръщаме пая и сервираме. Много си върви със заквасена сметана.

Паста с лук

Снимка: iStock

Тази паста е фантастична по две причини - в нея има много лук, освен това се приготвя само в един съд. Точно така, не цапате редица тенджери и тигани, трябва ви само един по-дълбок тиган или тенджера с по-дебело дъно.

Освен това ви трябват:

  • Три големи глави лук, нарязани на полумесеци
  • 400 грама паста по избор, най-добре къса паста
  • Чаша бяло вино
  • Три чаши бульон
  • Чаша пармезан
  • Сол, пипер и чесън

На дъното на съда, в който ще готвите, разтапяте лъжица масло и лъжица олио или зехтин и след като се разтопят, прибавяте лука и готвите, докато се карамелизира добре.

Подправяте със сол и пипер и изсипвате пастата, бульона и виното. Готвите на среден огън, докато пастата омекне и течността се изпари, след което прибавяте чашата пармезан и разбърквате добре.

Сервирайте пастата гореща, поръсена с още пармезан и подправки по избор като босилек, кедрови ядки и черен пипер.

Сладолед с лук и какао

Снимка: iStock

При подходящата обработка лукът придобива сладък и плътен вкус, затова е напълно възможно останалите на масата дори да не отгатнат коя е основната съставка в този сладолед.

За необичайния сладолед ни трябват:

  • Две средни глави жълт лук
  • Чаша захар
  • Четири чаши течна сметана
  • Шест жълтъка
  • Половин чаша хубаво тъмно какао
  • По щипка сол и черен пипер

В дълбок тиган загряваме малко зехтин и изсипваме лука, нарязан на полумесеци. Готвим около 20 минути, докато се карамелизира, след което прибавяме лъжица от захарта.

Пасираме сместа и я оставяме да се охлади добре. През това време в тенджера смесваме сметаната, останалата захар и какаото. Разбиваме жълтъците и ги изсипваме много бавно и внимателно, за да не се пресекат.

След като сместа се сгъсти, я прибавяме към пасирания лук, изсипваме в подходящ съд и прибираме в камерата за поне четири часа. Добре е сладоледът да се разбърква периодично, за да не стане на кристали.

 

Най-четените