Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пълнените чушки - не като на баба, но също толкова вкусни

Няколко нестандартни и бързи рецепти Снимка: iStock
Няколко нестандартни и бързи рецепти

Пролетта е истински рог на изобилието що се отнася до зеленчуци.

Пресните салати са на почит, защото се радваме на зелени салати, репички, първите свежи краставици и домати, спанак, лапад, зелении. Въобще, зеленчуци да иска човек.

И все пак понякога ни се яде нещо топло, току-що извадено от фурната.

Какво, какво... пълнени чушки, разбира се! Те са лесни за приготвяне, нямат нужда от дълго готвене и с плънката може да се експериментира до безкрай. Разбира се, чушките на баба си остават на почит, но този път няма да говорим за тях.

Пълнените чушки могат да са както с месо - кайма, бекон, колбаси - така и да се сготвят по напълно веган рецепти в зависимост от вкуса и предпочитанията.

Освен това пълнените чушки можем да поднесем и на гости, защото ястието е цветно, красиво и изглежда прекрасно в чинията, особено ако изберем многоцветни чушки сорт "Калифорния", каквито вече се намират навсякъде.

Ето и няколко от по-нестандартните ни идеи за пълнени чушки:

Пълнени чушки с паста

Снимка: iStock

Тази рецепта е на Гражданката в ранчото - Рий Дръмънд. Тя я използва винаги, когато има изостанали спагети, които се чуди как да оползотвори, макар че пастата може да се приготви и от нулата.

Необходими са:

  • 4 по-тумбести чушки
  • 300 грама тънка паста - спагетите са най-подходящи
  • 200 грама бекон/панчета/гуанчале
  • 1 домат - изчистен от семките и нарязан на малки кубчета
  • 3-4 скилидки чесън - накълцани
  • 1 малка глава лук - накълцана
  • Сол, пипер, босилек, зехтин

Начин на приготвяне:

Спагетите се сваряват според указанието на опаковката и се отцеждат много добре.

В дълбок тиган с малко зехтин се запържват първо лукът и чесънът, след това и беконът. После се прибавят спагетите и се разбърква, за да се овкусят. Най-накрая се прибавя доматът на кубчета и се подправя със сол, пипер и босилек.

Чушките се пълнят с пастата и се нареждат в плитка тавичка. Поливат се с още малко зехтин и се запичат на 180 градуса до омекване на чушките.

Може при запичането зеленчуците да се поръсят с кашкавал или пармезан.

Пълнени чушки с киноа и нахут

Снимка: iStock

Засищащо, но в същото време напълно вегетарианско - такова е това ястие.

Още повече, че въпреки липсата на месо, няма никакви компромиси с богатството на вкусове, защото киноата носи ядков привкус, нахутът е мек и хлебен, морковите и лукът внасят свежест. И всичко това - без почти никакво въртене в кухнята.

Необходимите продукти са:

  • 4 чушки - разрязани на две и изчистени
  • 70 грама готова киноа
  • Малка консерва нахут - отцеден
  • 1 среден морков - на малки кубчета
  • 1 малка глава лук - накълцана
  • 1 чаена лъжица доматено пюре
  • Сол, пипер, зехтин, зелени подправки по избор - магданоз, босилек, риган

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган се запържват лукът и морковът с малко зехтин. След това се добавят киноата и нахутът и се подправя на вкус. Най-накрая се прибавя и доматеното пюре, което има за цел да обедини всички вкусове и да направи сместа по-хомогенна.

Разполовените чушки се пълнят с киноата и се запичат до омекване. Може да се поръсят с малко кашкавал или пармезан.

При сервиране може да се поднесат с кисело мляко за още по-свеж вкус.

Пълнени чушки "Чили кон карне"

Снимка: iStock

Тази идея е за истински пищно ястие с южноамерикански привкус.

Чили кон карне означава "чили с месо", макар че всеки приготвя ястието толкова люто, колкото на него му допада. Сместа от кайма, чили и царевица става бързо, а в комбинация с чушки се превръща в изцяло нова рецепта с изненадващ завършек във вкуса.

Необходими са:

  • 4-5 големи тумбести чушки
  • 500 грама кайма (традиционно е с телешка кайма, но можем да използваме и смес)
  • 400 грама царевица от консерва
  • 400 грама черен боб от консерва
  • 750 грама белени домати от консерва
  • Люти чушки - на вкус, но поне една
  • 1 голяма глава лук - на ситно
  • 4-5 скилидки чесън - накълцани
  • Сол, пипер, зехтин, кориандър и кимион

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган се запържват лукът и чесънът. Добавя се каймата и се готви, докато стане "на трохи". За по-бързо сготвяне на каймата може да се прибави малко студена вода.

След като каймата покафенее приятно, се добавят скълцаната люта чушка, бобът и царевицата. Разбърква се добре и се изсипват доматите, след което котлонът се намалява и сместа се готви до сгъстяване. Към края се прибавят подправките, за да са с по-силен вкус.

Добре е да изчакаме сместа да изстине леко и след това пълним с нея изчистените чушки. Запичаме за около 15-20 минути или до омекване на чушките.

Можем да запазим капачетата, за да сервираме по-ефектно ястието.

Кето пълнени чушки с шунка и яйце

Снимка: iStock

Тази нисковъглехидратна рецепта е идеална за онези, които са на кето режим, но и за хора, които просто искат питателно и лесно ястие. Всъщност, чушките, приготвени по този начин, стават дори и за закуска, защото са вкусни и изстудени.

За тях ни трябват:

  • 3-4 чушки
  • 4 яйца
  • 100-200 грама шунка на кубчета
  • 100-200 грама сирене по избор - бяло, тип "Дунавия", кашкавал или друго
  • 1 малък домат на кубчета
  • Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Чушките се разполовяват и почистват.

В дълбока купа се смесват яйцата, сиренето, шунката, доматът и подправките. Разбърква се до получаването на хомогенна смес. Пълним разполовените чушки и ги нареждаме в плитка тава.

Ако чушките са по-тумбести, долната им част може леко да се изреже, за да стоят в тавата.

Печем за 15-20 минути, докато видим, че яйчената смес е стегнала и придобила лек загар. Сервират се или току-що извадени от фурната, или добре изстудени.

 

Най-четените