Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Поканете есента на масата с тези неустоими сгряващи коктейли

С малко изобретателност и щипка смелост есенните комбинации могат да са много вкусни.

Седем от тях можете да видите в нашата галерия: Снимка: iStock
С малко изобретателност и щипка смелост есенните комбинации могат да са много вкусни.

Седем от тях можете да видите в нашата галерия:
Горещ ябълков пуншЛесен, но стоплящ и душата, и тялото коктейл с дъх на някои от най-уютните миризми като ябълка, канела и индийско орехче. В тенджера загрейте литър ябълков сок с чаена лъжичка канела, щедра щипка индийско орехче, щипка карамфил и малко ванилия/ ванилов екстракт. Когато сокът започне леко да къкри, свалете от огъня, разпределете в четири огнеупорни чаши и добавете тъмен ром. Снимка: iStock
Горещ ябълков пунш

Лесен, но стоплящ и душата, и тялото коктейл с дъх на някои от най-уютните миризми като ябълка, канела и индийско орехче. В тенджера загрейте литър ябълков сок с чаена лъжичка канела, щедра щипка индийско орехче, щипка карамфил и малко ванилия/ ванилов екстракт. Когато сокът започне леко да къкри, свалете от огъня, разпределете в четири огнеупорни чаши и добавете тъмен ром.
Есенно НегрониСладкият италиански коктейл може да придобие по-изненадващ вкус с някои малки промени. За този есенен вариант ви трябват сух вермут, хубава текила и Кампари в съотношение 1:1:1. Смесвате напитките в шейкър, сипвате в ниски чаши и гарнирате с портокалови корички. Снимка: iStock
Есенно Негрони

Сладкият италиански коктейл може да придобие по-изненадващ вкус с някои малки промени. За този есенен вариант ви трябват сух вермут, хубава текила и Кампари в съотношение 1:1:1.

Смесвате напитките в шейкър, сипвате в ниски чаши и гарнирате с портокалови корички.
Горещ шоколад с изненада300 грама тъмен шоколад, четири чаши пълномаслено мляко, канела, ванилия и скромна щипка сол се загряват до пълно разтапяне и получаване на къкреща шоколадова смес. След това шоколадът се разсипва в чашите и в тях се долива бърбън. Коктейлът задължително се пие топъл, по желание - с пръчка канела за разбъркване. Снимка: iStock
Горещ шоколад с изненада

300 грама тъмен шоколад, четири чаши пълномаслено мляко, канела, ванилия и скромна щипка сол се загряват до пълно разтапяне и получаване на къкреща шоколадова смес. След това шоколадът се разсипва в чашите и в тях се долива бърбън. Коктейлът задължително се пие топъл, по желание - с пръчка канела за разбъркване.
Бяла сангрия със смокиниТук нещата до огромна степен зависят от фантазията ви, като задължителните съставки са бутилка сухо бяло вино, пресни смокини, чаша ябълков сайдер и мед. Всичко се разбърква във висока кана с лед и добавки по желание - резени ябълка, круша, канела, карамфил или пък звездовиден анасон. Снимка: iStock
Бяла сангрия със смокини

Тук нещата до огромна степен зависят от фантазията ви, като задължителните съставки са бутилка сухо бяло вино, пресни смокини, чаша ябълков сайдер и мед. Всичко се разбърква във висока кана с лед и добавки по желание - резени ябълка, круша, канела, карамфил или пък звездовиден анасон.
Текила с канелаПрибавете към любимата си текила четвърт чаена лъжичка канела, две супени лъжици лимонов сок и две супени лъжици захарен сироп, разбъркайте енергично в шейкър и се насладете на текилата по начин, по който не я познавате. Може те да променяте пропорциите според вкуса си и да добавите повече сироп или повече лимонов сок, но в никакъв случай не сменяйте или намалявайте канелата. Снимка: iStock
Текила с канела

Прибавете към любимата си текила четвърт чаена лъжичка канела, две супени лъжици лимонов сок и две супени лъжици захарен сироп, разбъркайте енергично в шейкър и се насладете на текилата по начин, по който не я познавате. Може те да променяте пропорциите според вкуса си и да добавите повече сироп или повече лимонов сок, но в никакъв случай не сменяйте или намалявайте канелата.
Сгряващо кафе с подправкиДобавете към чаша горещо силно кафе мляко, канела, кардамон, мед и тъмен ром. Отгоре имате свободата да гарнирате с още канела или сметана, а защо не и какао на прах. Снимка: iStock
Сгряващо кафе с подправки

Добавете към чаша горещо силно кафе мляко, канела, кардамон, мед и тъмен ром. Отгоре имате свободата да гарнирате с още канела или сметана, а защо не и какао на прах.
Бърбън-сайдерЗа да зарадвате жадните си приятели, се снабдявате с ябълков сайдер, канела, индийско орехче и настърган джинджифил, които загрявате, но без да позволявате сместа да кипи. След това разсипвате в чаши и доливате с бърбън. Снимка: iStock
Бърбън-сайдер

За да зарадвате жадните си приятели, се снабдявате с ябълков сайдер, канела, индийско орехче и настърган джинджифил, които загрявате, но без да позволявате сместа да кипи. След това разсипвате в чаши и доливате с бърбън.

Есента е странен и капризен сезон, в който ту грее слънце и ни приканва да си вземем една ледена бира, ту духа смразяващ вятър, който ни нашепва за горещ чай с малко ром.

Но когато започне да преобладава второто време, чаят с ром започва леко да ни омръзва и се оглеждаме за още идеи за коктейли, с които да стоплим душата и тялото.

Всъщност с малко изобретателност и щипка смелост есенните комбинации могат да са много вкусни.

Нека не забравяме, че именно този сезон предлага изобилие от плодове и вкусове, които бихме могли да прибавим към коктейлите си и няма как да пропуснем този рог на изобилието.

Към него ще прибавим и типичните за есента и зимата подправки като канела, карамфил и кардамон за още повече уют, топлина и пикантна нотка в питието.

Затова с удоволствие оставяме зад гърба си лятното мохито, кайпиринята и приятно охладеното пенливо вино и розе, за да се насочим към по-подходящи за сезона комбинации.

В галерията ще видите седем сгряващи есенни коктейла, които да изпробвате с удоволствие и мярка.

Най-четените