Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Сладко-кисело пиле и пържен сладолед - китайско като от ресторанта

Следващия път, в който ни се хапва китайско, ще си го приготвим у дома Снимка: iStock
Следващия път, в който ни се хапва китайско, ще си го приготвим у дома

Знаем, че храната, която си поръчваме в родните китайски ресторанти, всъщност никак не е китайска.

Въпреки това повечето от нас обожаваме силните ѝ вкусове, смесицата между солено, сладко и кисело, пръхкавият ориз, апетитните китайски спагети. И, да, колкото и да са калорични тези пиршества, ги обожаваме.

Затова следващия път, в който ни се хапва китайско, ще си го приготвим у дома.

Повечето рецепти от китайските ресторанти са изключително бързи и лесни, включват пържене, но за много кратко време, и не изискват наличието на твърде екзотични съставки.

Продуктите се намират във всеки по-голям супермаркет, след което в кухнята магията на Изтока навлиза сякаш от само себе си.

Започваме с Пролетни рулца

Снимка: iStock

Необходими са:

  • 1 пакет оризови кори
  • 2 големи моркова
  • 1 тиквичка
  • 300 грама зеле
  • Парче джинджифил
  • 1 малка главичка лук
  • 5-6 скилидки чесън
  • Сол, пипер, соев сос

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се нарязват на тънки лентички, лукът се кълца на много ситно, чесънът - също. В тиган сипваме малко мазнина и запържваме лука и чесъна, след което и останалите зеленчуци. Целта е да се запържат, но и да останат леко хрупкави.

Оризовите кори се потапят в купичка с вода, докато омекнат и станат гъвкави и лесни за работа. След това в единия край се поставя от плънката и се завива стегнато рулце.

Рулцата се запържват в добре сгорещено олио и се поднасят със соев сос или чили сос. Към плънката може да се прибави и малко кайма.

Продължаваме с пържен ориз

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 300 грама ориз
  • 1 морков
  • 1 консерва грах с царевица
  • Няколко стръка пресен лук
  • 5-6 скилидки чесън
  • 2 яйца
  • 400 милилитра зеленчуков бульон
  • Сол, пипер, соев сос

Начин на приготвяне:

Оризът се измива много добре от нишестето, докато водата стане прозрачна, след което се сварява в зеленчуковия бульон. Междувременно морковът и лукът се нарязват на лентички, а чесънът се накълцва.

В дълбок тиган се запържват чесънът и лукът, след това се прибавят морковът и оризът. Накрая се слагат и грахът с царевицата и яйцето. Пържи се, докато оризът стане леко хрупкав, а яйцето стане на ленти.

Подправя се със сол и пипер и се сервира със соев сос.

По сходен начин се приготвят и пържените спагети в познатите ни китайски ресторанти. 

Не можем да минем и без пиле в сладко-кисел сос

Снимка: iStock

Необходими са ни:

  • 500 грама пилешко месо
  • 200 грама брашно
  • 50 грама царевично нишесте
  • Пакетче бакпулвер
  • 200 грама захар
  • 200 милилитра оцет
  • 80 грама кетчуп
  • Сол, пипер, сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

Пилето се нарязва на хапки и се овкусява със сол и пипер и се оставя за кратко да поеме вкуса им.

Междувременно в малка тенджера на котлона се загряват оцетът, захарта и кетчупът и се разбъркват до получаването на гладък и лепкав сос. За панировката в дълбока купа се смесват брашното, нишестето и бакпулверът и се налива вода до получаването на гъста каша

Пилето се овалва в панировката, пържи се в силно загрято олио и се сервира полято с добре затопления сладко-кисел сос и поръсено със сусам.

И още едно основно - пиле Кунг Пао

Снимка: iStock

Необходими са ни:

  • 500 грама пилешко месо от бутче
  • 3 чушки
  • Парче джинджифил
  • 2 чаени лъжици царевично нишесте
  • 2 супени лъжици тъмен или балсамико оцет
  • 2 стръка зелен лук
  • Няколко скилидки чесън
  • Шепа фъстъци
  • Сол, пипер, червен пипер и соев сос

Начин на приготвяне:

Нарязваме пилешкото на хапки и в дълбока купа го омесваме с малко соев сос, сол, пипер и лъжица от царевичното нишесте. Оставяме за около 30 минути да се маринова.

Нарязваме чушките на жулиени, а зеления лук, чесъна и джинджифила - на много ситно. В дълбок тиган запържваме първо чесъна и лука, след това чушките и джинджифила. Прибавяме пилешкото и пържим до покафеняване.

След това прибавяме още соев сос, както и тъмния оцет и втората лъжица нишесте. Бъркаме, докато съставките се омесят добре, и ако сосът стане прекалено гъст - разреждаме с малко топла вода.

Накрая поръсваме с шепа фъстъци, разбъркваме и сервираме топло с гарнитура от ориз.

И за десерт - пържен сладолед

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • Около 1 килограм сладолед по наш вкус (може и няколко вида)
  • 1 чаена чаша натрошен корнфлейкс
  • 1 супена лъжица захар
  • 3 яйца
  • Щипка сол
  • Канела - ако обичаме

Начин на приготвяне:

Сладоледът се оформя на топки с лъжица за сладолед или с голяма супена лъжица. Всяка от топките се увива в домакинско фолио или се поставя в найлонов плик и сладоледът се прибира в камерата за поне два-три часа.

Когато дойде времето за пържене, корнфлейксът се натрошава или смила заедно с щипка сол, захарта и канелата. Яйцата се разбиват в отделна купичка.

Топките сладолед се вадят една по една от камерата, овалват се в корнфлейкса, след това - в яйцата, и отново в корнфлейкса. Пържат се в много добре загрята маслена баня и се сервират веднага.

Пърженият сладолед може да се гарнира с шоколадов сос и плодове.

---
Присъединете се към групатa Webcafe.bg във Facebook за свежи истории през целия ден:

   

Най-четените