Когато температурите упорито се задържат под нулата дори и посред бял ден, има два варианта.
Първият включва спешно преминаване към хоумофис с лаптоп близо до радиатора и терапия по български - сланина, ракия, пържоли, червено вино.
Вторият вариант е да се хванем под ръка с колегите и по препоръка на един от тях да отидем да опитаме нещо южноамериканско, нетипично, засищащо и доста пикантно.
Така в средата на седмицата се озоваваме в Hacienda Canteen и пищния ѝ интериор.
- Обстановката
Ресторантът се намира във великолепна стара къща в центъра на София, на няколко крачки от бул. "Витоша". Интериорът е по латиноамерикански разточителен и цветове не са пестени, а и залата е просторна.
Централно място в нея заема мраморен шадраван и дърво с естествен ствол, от което се вият цветчета в яркочервено. Същият наситено червен цвят се повтаря и в дамаските на мебелите. Масите са от масивно естествено дърво, което придава още повече топлота.
Hacienda Canteen е от заведенията, които посрещат посетителите с вече подредени прибори върху червени салфетки и красиви стъклени чаши за вода.
Корицата на менютата, украсена с мексикански цветен захарен череп, е допълнително намигване към Южна Америка и нейната култура.
Ако ви се разпуска в стерилен скандинавски минимализъм в черно, бяло и сиво - това не е вашето място.
- Храната
Типично латиноамериканска, разбирайте богат избор от такоси, бурито и кесадиля.
В Hacienda Canteen опитахме някои латино класики като Чили кон карне и Перуанско пиле в шоколадов сос, който се нарича моле. Чили кон карне се сервира точно както повелява - каймата с боб и царевица е в симпатично тиганче, а тортилите са отделно.
Кесадилите без изненада са тънки и хрупкави, както и буритото и енчиладите. В менюто има и други стари познайници от Южна Америка като гуакамоле, чипс начос, картофки папас бравас. Има и предложения за вегетарианците и любителите на рибните ястия.
Именно с основните ястия персоналът на заведението реши да ни сгорещи яко, защото ни донесоха и три вида люти сосове, единият от които с лютост - 12 от 10. Предупредиха ни, че сосчето е наистина изключително люто, но любопитството се оказа по-силно.
След няма и три минути смелчаците се потяхме, гълтахме жадно бира и вода и пробвахме да угасим пожара с тортила питки.
Добре че беше милият персонал, който се притече на спешна помощ с хляб и чаша прясно мляко.
- Напитките
Ледена наливна бира Budweiser, добър избор от бири на бутилка, интересни вкусове ром и коктейли - менюто с напитките е напълно достатъчно, за да сгорещи допълнително вечерта.
Тук е моментът да отбележим, че в Hacienda Canteen има тематични вечери и такива с програма, при които градусът се повдига както от качествените питиета, така и от танцьорите.
- Обслужването
Ненатрапчиво и компетентно са най-точните думи, с които можем да го определим.
Изненадата с лютите сосове беше чудесна и въпреки насълзените очи на онези от нас, които не ядем твърде люто, се посмяхме на воля. Определено това беше и "гвоздеят на вечерта", за който ще се разказват офисни анекдоти.
Hacienda Canteen определено не е място за всеки ден, но може да ви предложи южноамериканско разнообразие, ако търсите такова с душа и небце.
Още няколко снимки от ресторанта можете да видите и горе в галерията.
* * *
Латиноамерикански бар-ресторант Hacienda Canteen се намира на ул. "Христо Белчев" 12.
Заведението работи от 11 сутринта до 4 часа на другия ден и ви съветваме да изберете вечер, в която има програма.
Повече за ресторанта можете да видите и на неговата Facebook страница.