Рохко сварено яйце с малко аспержи. Салам, сирене и соленки. Грозде и меко сирене бурата.
Според китайските социални мрежи ние, "белите хора", обядваме и вечеряме именно с подобни храни. В Китай все повече набира популярност хаштагът #whitepeoplefood, придружаващ снимки на ястия, които би трябвало да са характерни за Европа и Северна Америка.
Всъщност тенденцията сред младите китайци е много повече от хаштаг - тя изразява начин на мислене и на усещане към света.
"Тук не говорим за наслада от храненето или дори за текстурата на храната. Става въпрос за хора, които си казват - добре е за мен, затова ще го ям", обяснява проф. Ейми Хансен.
Тя е професор по социология към университета в Британска Колумбия и пред канадското издание The Globe and Mail допълва, че трендът е в опит младите да се противопоставят на по-възрастните поколения.
По-възрастните китайци следват принципа 996 - 9 часа работа от 9 сутринта до 9 вечерта, 6 дена в седмицата.
По тази причина те издигат храненето в култ, на който придават огромно значение. Затова и китайската храна често е толкова наситена с вкусове и подправки и залята с обилни сосове.
Младите не разсъждават по този начин и отказват животът им да е подчинен на подобна рутина. Отказват да се хранят с традиционните китайски ястия, защото им се струват старомодни и дори вредни и по тази причина се обръщат към храните, които предполагат, че европейските и американските им връстници ядат.
Шон Лин - китайски студент, емигрирал от Пекин във Ванкувър - показва своята кутия за обяд, в която има яйце, броколи, шунка и резен черен хляб.
Според него това е олицетворение на "обяда на белите хора" - без усилия, без излишни калории и с минимален хранителен отпадък. За The Globe and Mail Лин припомня, че китайските рецепти изискват много пържене, варене, приготвяне на сосовете и обединяване на вкусовете от подправките.
"Храната на белите хора" често представлява сбор от сурови продукти, които се комбинират и се консумират без никаква допълнителна обработка.
Има го и полъхът от модата на суперхраните, защото китайците често избират храни като аспержи, броколи, авокадо, кейл, киноа. "Тези неща са вкусни, но и не ти се приспива, след като се нахраниш", обяснява Лин.
Той и китайците, които следват тази мода, обикновено черпят вдъхновение от TikTok и Instagram, където изобилства от влогъри със здравословен и минималистичен начин на хранене.
Друг професор от университета в Британска Колумбия - Лесли Пен - смята, че зад "храната на белите хора" се крие съвсем друг стремеж.
Пен припомня, че в момента в Китай много млади хора, които тепърва навлизат на работния пазар, са със съвсем скромни финансови възможности и голяма част от доходите им отиват за жилище и режийни разходи.
В минималистично подредените кутии за обяд и чинии за вечеря те виждат начин хем да са модерни в профилите си в социалните мрежи, хем да не харчат прекалено много за храна.
Освен това докато традиционните китайски ястия са калорични и отнемат от енергията на младежите, наситената със зеленчуци и сурови продукти диета им дава сили.
"Ключът е приготвянето на кутията за обяд да не отнема повече от 5 минути. Ако отнема повече от 5 минути, значи не е "храната на белите хора", заявява един от потребителите в китайската платформа Weibo, преди да сложи в своята кутия няколко зърна грозде, шунка и соленки.