Здравейте,
Мусаката е със сигурност една голяма българска класика. Едва ли има българин, който да не е израснал с мусака поне един път седмично.
Някои я приготвят с тиквички или патладжани, добавени към картофите. Нашата рецепта е съвсем класическа.
Начин на приготвяне
Нарежете картофите на малки еднакви по големина кубчета. Почистения морков нарежете на малки кубчета, а лука - на дребно.
В голям съд загрейте 4-5 с.л.зехти и запържете картофите за 7-8 минути, като бъркате често.
Посолете леко, подправете с черен пипер. Преди да свалите от котлона, налейте малко вода, за да отлепите залепналите по дъното парченца.
Изсипете картофите в съд за печене.
В същия съд налейте още малко зехтин и сложете каймата. Пържете 5-6 минути, като може да сложите и 3-4 с.л. вода, за да се раздроби на малки парчеца.
Посолете, подправете с черен пипер, сложете червения пипер и добавете лука и моркова. Пържете не повече от 5-6 минути, те се сготвят при печенето.
Сложете чубрицата, доматеното пюре, ситно нарязан магданоз и разбъркайте добре.
Готовата смес изсипете при картофите, разбъркайте и налейте вода, колкото да покрие продуктите.
Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна около 30 минути. Най-добре е да проверите готовността на картофите.
В голяма купа разбийте яйцата, добавете киселото мляко и в него сложете содата. Разбъркайте и сложете брашното, сол и черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Извадете мусаката от фурната и залейте с яйчената смес.
Върнете във фурната и печете около 15 минути. В края може да печете само на горен реотан.
Оставете заливката да се запече добре и да придобие златисточервен цвят.
Извадете мусаката и оставете да се охлади за 10 минути, преди да разрежете на порции.
Поднесете поръсена с пресен магданоз.
Може да приготвите млечен сос или свежа салата за гарнитура.
Добър апетит.
трионе, я пусни още някоя рецепта от майка ти, спаначената и супичка беше страхотна
Бичи, мойта мусакичка прилича на твойта, освен в заливката. Никога не слагам брашно, а кисело мляко и яйца, равни по обем, колкото да се покрие тавата, а в тая смес слагам листенца магданоз, може и да са нарязани и като се запече е много красиво и вкусно.
Аз в заливката също не слагам нищо за да бухне. Просто бъркам яйцата докато ми умалее ръката, добавям кисело мляко и КАШКАВАЛ! Много обичам да слагам кашкавал във заливки!
мерси, ще пробвам да я сготвя така; а заливка изобщо не правя, обаче слагам чушки в мусаката, много е приятна комбинацията от чушки и месо.
Всичко хубаво, ама стига сте разваляли мусаката с тая чубрица. То така блъска миризмата на чубрица, че цялата идея на мусаката отива на кино. Аз за това мусака на вън - Цъ. Заливката - яйца, кисело и прясно мляко и както Борачо каза кашкавааал
Бичкия, може и по-зле - с дафинов лист или даже с бахар! Ама защо ви е чубрица? Тя е с толкова силна миризма, нали трябва да е усеща месото, червения пипер, доматите..а иначе дали ще е боб, леща или мусака ве на чубрица ще избива!
Иде зима. Сезона на киселото зеле. Пробвайте мусака с кисело зеле. Няма картоф, няма и домат по разбираеми причини. Но пък носи на червен и черен пипер, без мерудии. Ред зеле(предварително задушено), ред кайма запържена с лук, пак зеле омешано с червения и черен пипер. Мусаката носи на блажно и червено вино.
Когато се готви зеле, е хубаво да му се сложи кимион, освен черния и червения пипер, за да не мирише така силно на това на което знаете, че мирише. А е хубаво, защото аз така правя, да не цитирам отново Карлсон, дето...
Катя, каква е разликата между унгарския и нашенския червен пипер?
инак вече принтирах коментарите... за готварската ми книга бая ще муаме по рецептите тук. Мерси!
И кисело зеле като се готви зимъска трябва да е яко блажно , да ти тече по брадата и люто. Защо няма емотикон за проточени лиги, аз вече се удавих от слюноотделяне!
Разбрах, Кате Киселото зеле, с каквото и да го готвя, бумкам яко скилидки чесън...и сланинка оххх и аз трудно преглъщам вече ... гладна съм! гладна съм!
В масло ( смесено с олио) се пържат/задушават морковите (настъргани) , дребно нарязани чушки ( 1-2- различни сортове) и лук ( ако е червен - по- малко!).Добавят се ситно нарязани , обелени и сочни 1-2 домата.В тази последователност.Около 5 минути след доматите се слага каймата - не повече от 250 грама и за предпочитане от месо.По желание на този етап би могло да се прибави 1 скилидка чесън , нарязана на ситно.Когато се раздели и запържи каймата , всичко се маха от котлона , добавят се черен/червен пипер и/или чубрица.И разни други подправки - на кой , каквото му е кеф. Добрата мусака се прави с пресни картофи.Независимо как обелени и нарязани, се изсипват към сместа ,получена по -рано в тавата. При необходимост се добавя вода или някакъв бульон , но аз лично не предпочитам второто , особено ако е купешки.Тук е и времето на солта. Пече се и се опитва постоянно Заливката се състои от мляко , мек , мазен кашкавал и 1-2 яйца , разбъркани с пресен магданоз , аз добавям и съвсем малко копър - за разкош!
сортове = сорта
Пропуснала съм - за заливката важи правилото - поне 1/3 от напречният разрез! Приятно хапване , осланяйте се на вкуса си , не гответе по рецепти ( освен такива за сладкарски " изделия" ) и никога , когато се храните не допускайте да ви бъде отменено правото на спокойствие и иносказателното отношение към удовлетворяване на потребностите.