Здравейте,
Продължаваме серията от любими на няколко поколения българи ястия. Този път е виненият кебап, който ние приготвяме с праз и лук.
Начин на приготвяне
Измийте и подсушете месото. Нарежете на хапки и овкусете със сол и черен пипер.
Oставете в хладилника, докато приготвите останалите продукти.
Нарежете лука на дребно, а праза - на тънки филийки.
В голяма теджера загрейте 4-5 с.л. зехтин. Сложете месото и пържете, докато остане на мазнина, като бъркате често.
Добавете двата вида лук и пържете, докато омекне добре и започне да се карамелизира. Идеята е после почти да се разтопи в соса.
Налейте виното и вода, колкото да покрие месото, сложете подправките и дафиновия лист и захлупете.
Варете на средно силен огън около 10 минути, като разбърквате периодично.
Сложете доматеното пюре и захарта, разбъркайте и сложете размитото в малко вода брашно.
Количеството на брашното зависи от гъстотата на соса, която желаете да постигнете.
Налейте още малко вода и варете още около 10 минути.
Поднесете ястието върху канапе от сварен бял ориз, овкусен само с малко сол и парче масло, и достатъчно от соса.
Добър апетит.
От мен "плюс" за редакцията. Повече родни манджи в рубриката- Hell ДА!!!! За Gourmet- изгъзици има и без това достатъчно страници! Моите предложения: Миш-маш, картофени кюфтета, крем карамел, супа- топчета, пълнени пиперки.