Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Комисия за защита на клиента от топлата бира

Комисия за защита на клиента от топлата бира Снимка: iStock

Бас държа, че родните ресторантьори смятат, че в чужбинската им конкуренция стават някакви чудесии.

Те приемат (и доста шумно се оплакват), че българинът ходи НА Гърция, Турция или пък Италия и хвали тамошните заведения, само и единствено защото там персоналът върши невъобразими подвизи, на каквито тукашните Ковид Варварини са напълно неспособни.

Нищо подобно, горски, както се казва в онзи ужасно тъп виц.

Българските ресторанти могат да станат далеч по-примамливо място само в няколко лесни стъпки.

Разбира се, не съм толкова смела, че да им предложа да спрат да искат 18 лева за две кюфтета и лъжица фино смляна лютеница "Хорце", 3 лева баката от пет килограма.

Или пък да не пържат цацата в олио трета употреба, през което преди това са минали тиквички "по гръцки" и вече споменатите кюфтета.

Вместо това ще се осмеля да дам няколко лесни за изпълнение стъпки, с които клиентите не само ще дойдат, но може и да останат, че и да се върнат.

Студена бира

Не смея и да мечтая някой ден в българските заведения бирата да се сервира в чаши от фризера. Това е прекалено дръзко, знам.

Само че всеки път, в който на масата се озове бутилка бира с температурата на поизстинал чай, едно малко пухкаво зайче бива одирано. При наливната бира положението е малко по-приемливо, но бутилираните бири в някои ресторанти сякаш са държани точно до фурната, за да се затоплят хубавичко.

Да помолиш да ти сложат бутилка-две във фризера е изключено - гледат те на кръв и кроят планове в коя точно от поръчаните манджи да се изплюят.

Затова - студена бира. От хладилник. Пък ако и чашата е от хладилника, направо се чувствам като в Мармарис!

Чисти тоалетни

Удивително е, че дори и заведения с претенции и със салати от по 200 грама за 25 лева в менюто си допускат WC-то да прилича на заден двор от покрайнините на Ню Делхи.

Недопустимо е. XXI век сме, битовата химия е достъпна, ефикасна и лесна за употреба. Моля ви! Не, призовавам ви - мийте ги тия кенефи!

ПОС терминал

Ресторантьорите, които не искат да имат ПОС терминал, ще ви обяснят, че банковите такси са непосилни за тях.

Истината е, че или бизнесът им не е съвсем на светло, или просто им се свиди, въпреки че банковите такси си ги избиват от удрянето в грамажа и използването на имитиращи млечни и месни продукти, които все пак ви се пробутват за качествени.

Разберете, клиентът не е длъжен да ходи като касичка и да има винаги точни пари плюс дребни за бакшиш. Хората по света плащат и тоалетните в парка с карта, тук ни се налага дори и сметки от по 200-300 лева да плащаме в брой.

Забрана за пушене

Тя тази забрана си я има, само че в доста заведения е с пожелателен характер и след един определен час вътре започва да мирише на долнопробен бордей.

Попадналите на подобно място нямат много избор - или дояждат като на състезание, или търпят цигареният дим да прониква и в костите им. В допълнение пушачите често тръскат в чашки, чинийки и всичко друго, но не и пепелници, защото, ако дойде проверка... нали...

Далеч по-разумно е законите да се спазват, храната да не се смесва с излишни миризми и никой да не диша чуждата отрова. В много ресторанти не се пуши при никакви обстоятелства и пак се пръскат по шевовете.

Вкусна храна

Скарата се прави от месо, включително кебапчетата и кюфтетата. Тараторът не се приготвя с една кофичка кисело мляко и три литра вода, в които тъжно плува половин НАСТЪРГАНА краставица. Върху традиционната пица няма изсипани продукти като за мусака плюс царевица, кисели краставички, топено сирене и риба тон.

Списъкът може да продължи до безкрай, но схващате смисъла.

И запомнете - пилешките хапки с корнфлейкс са смъртен грях!

 

Най-четените