В желанието си не само да изглеждаме добре, а и да водим здравословен начин на живот често пъти се ограничаваме твърде много в приема на храни.
Различните видове сирена обикновено са сред първите, които попадат в забранения списък, тъй като много от тях са с висококалорични и с твърде много мазнини, сол и натрий.
Това, разбира се, е вярно, но не важи за всички видове. Всъщност много сирена могат да бъдат чудесен източник на протеини, здравословни мазнини, калций, витамини и пробиотици и следователно като такъв не бива да бъдат пренебрегвани.
Нещо повече - хубавите и качествени сирена трябва да представляват неизменна част от един здравословен и балансиран режим на хранене.
Противно на първосигналната логика, малко количество сирене, макар и по-калорично, е далеч по-добър вариант от големи количества негов по-нездравословен заместител или от някоя бърза храна.
Въпросът е да знаете кои видове са най-добри и кои - непрепоръчителни. По правило колкото по-малко обработка е преминало дадено сирене, толкова по-добро е то за вашето тяло, а сред най-важните критерии е съотношението между протеини и транс мазнини.
Преработени сирена, тези в шарени кутии, крема сирена, както и имитиращи продукти е хубаво да се избягват.
В галерията горе пък сме подбрали някои от най-здравословните сирена, които можете да намерите в магазините.