Здравейте!
Този петък съм ви подготвила рецепти от унгарската кухня, които са леки и към които върви хубаво токайско вино. Имено с него се свързва унгарската кухня - с вкус на паприка и ароматно вино. Ястията са лесни и няма да загубите излишно време в кухнята, за да си ги приготвите.
Коротоз
Продукти за 4 порции:
400 г извара
6 с. л. червен пипер
1 глава лук
100 г масло
сол
Да го направим:
Лукът се настъргва на ситното ренде и се смесва със солта, паприката, размекналото се масло и изварата. Всичко това се разбива в пасатора до еднородна смес.
Коротоз е любимият ордьовър на унгарците. Най-често се консумира намазан обилно върху филийки бял хляб. Най-добре е те да са препечени. Но може да се поднесе и като гарнитура към печена или пържена риба или птиче месо.
Сервира се и самостоятелно като ордьовър. Това ястие има и вариации. Например лукът в него може да се замести със счукан чесън. За аромат може да му се добави и малко кимион, както и щипка босилек. Отиват му и ситно нарязан пресен магданоз, както и ситно нарязан пресен копър.
Супата, която ви препоръчвам, е апетитна и нестандартна. Това, че е от вишни, й придава много приятен вкус и съм сигурна, че след като я опитате, ще си я приготвяте още много пъти.
Вишнева супа
Продукти за 4 порции:
1 с.л. брашно
100 мл сметана
1 щипка сол
1 ч. л. захар
200 г вишни
1 л вода
50 г захар
Да го направим:
Брашното се смесва със сметаната и се добавят щипките сол и захар. Вишните се варят с вода и захар 10 минути на бавен огън. Снемат се от огъня. Вземат се 2 с.л. от течността и се прибавят към сместа с брашното и сметаната. С тази смес се поливат вишните. Връщат се на огъня и се варят 5-6 минути. Снемат се от огъня, покриват се с тензух и се оставят да изстинат. Добавя се малко сол, ако е необходимо.
А ако в супата ви липсва месце, имам и друго унгарско предложение - Пъстра супа с говеждо месо и чушки. И накрая да минем на основното ястие, което също не е постно:
Паприкаш от телешко месо
Продукти за 2 порции:
250 г телешко месо
20 г свинска мас
1 глава лук
червен пипер
250 г домати
40 г сметана
1 с.л. брашно
сол
чесън
Да го направим:
Ситно нарязаният лук леко се изпържва в мазнината. Прибавят се червеният пипер, и по желание - чесън, след това се слага месото, нарязано на парчета с дебелина 3 см. Всичко това се пържи на силен огън. Добавят се нарязаните на кръгчета домати и задушаването продължава на бавен огън. Прибавя се сметаната, смесена с брашното и ястието още веднъж се кипва. Поднася се с галушки или с варени картофи.
А ако ви се хапва и нещо за десерт, не изневерявайте на унгарската тенденция в менюто през този уикенд и си направете домашна Торта Гараш или пък ароматната Унгарска баница с ябълки и орехи.
От мен спокоен уикенд!
Сандра