Изумителният вкус на Турция - толкова близо и толкова далеч...
В България е пълно с турски ресторанти, а и имената на "класически" български ястия са подозрително същите като тези в югоизточната ни съседка. Но когато опиташ нещо от автентичната турска кухня, то се оказва изненадващо непознато.
В хубавия смисъл. Тази храна е изключително богата на подправки, различни пикантни нотки, нехарактерни за българските си еквиваленти комбинации и далеч по-силни вкусове.
Почти всеки вече е ял адана кебап, симид или баклава в България и сигурно се чуди с какво толкова може да го изненада уж същото, но на няколкостотин километра на изток?
Отговорът е - с много. Дори и в Истанбул или Одрин турските ястия имат много по-различен вкус, отколкото представяните в България.
Затова тук ви представяме типични турски ястия, повечето от които вероятно познавате. Но горещо препоръчваме, особено при евтината лира сега, да направите една разходка през уикенда и да ги опитате на място. Божествени са.
Кебап
За любителите на дюнера Турция е обетована земя, но тук става дума за класическата скара. Първенец е адана кебап - силно пикантна смес от телешко и агнешко, печена на скарата, увита около или върху шиш, и поднесена със зеленчуци и туршия, плосък хляб лаваш или булгур.
Нелютият вариант е урфа кебап, а друго задължително ястие е искендер кебап - печено на шиш агнешко върху питка, наречена пиде, с доматен сос и гъсто кисело мляко. Може да се полее с разтопено масло.
Менемен
Яйца по турски. Представлява задушени чушки - включително люти, домати и лук, върху които е чукнато яйце, което се готви в зеленчуците. За заклетите любители на мръвката може да се добави суджук, който в турския си вариант е пикантен.
Мерджемек
Това е супа от леща и на пръв поглед не е нищо особено - сварена и пюрирана червена леща с подправки и капка лимон. Всъщност точно свежият лимон и лекият намек за кимион правят тази проста чорба изкусителна.
Може да се сервира с пита - вариант на плосък хляб, и туршия.
Лахмаджун
Още едно просто наглед, но изключително вкусно ястие. Представлява кайма - агнешка или телешка, изпечена върху много тънко тесто, овкусена с лук и домат. Може да се сервира със сироп от нар.
Друг вариант, подобен на пица, е пиде, при което разнообразието е огромно - прилично на лодка, то е с по-дебело тесто, завито в края, и може да се гарнира със сирене, яйца, кашкавал, кайма или суджук.
Мантъ
Това пък са турските пелмени. Срещат се във всякакви форми и размери, но най-често са малки парченца тесто, пълнени с месо или печен патладжан. Поднасят се с кисело мляко, овкусено с чесън и със запръжка от масло и червен пипер.
Чий кюфте
В превод означава сурово кюфте. Навремето наистина е било това - смес от булгур, лук, подправки и сурово месо, и се е появило преди стотици години, когато е нямало достатъчно дърва за горене.
От 2009 година обаче в Турция е забранено предлагането на сурово месо в местата за хранене и така в чий кюфтетата са останали само булгурът и подправките с акцент върху лютото. Ястието се поднася върху канапе от зелена салата, с лимон, магданоз и сос от нар.
Дондурма
Това е турски сладолед, въпреки, че е доста по-гъст и не изглежда като любимото на всички лятно лакомство.
Прави се от мляко, а специфичната му съставка е салеп - прах от грудките на орхидеи, който му придава характерен ориенталски вкус. Оригинално се овкусява и със сока от мастиковото дърво, но, спокойно - в днешно време той често се заменя с глюкоза.