Поке купите са една хавайска импровизация, която бавно, но сигурно завладя света - от запад на изток, през Великобритания, Западна Европа и, разбира се, тук в България.
Както много кулинарни открития, така и това се заражда случайно.
Хавайските риболовци имали навика на края на деня си, след като са разпродали по-апетитния улов, да събират останалата риба, да я режат на малки парченца и да я комбинират с местни свежи продукти.
Думата "поке" означава точно това на хавайски - режа, кълцам, наситнявам.
Фактът, че ястието традиционно се сервира в купа го прави и много подходящо за кутия за обяд. Приготвя се много бързо, само че има една огромна тънкост и това е оризът. Преварен, разкашкан, безвкусен ориз ще провали всяко поке, независимо колко вкусни са останалите продукти.
Първото и най-важно нещо за апетитния и пръхкав ориз е да подберете ориз за суши. Намира се във всички по-големи супермаркети, както и в специализираните магазини за екзотични продукти. Напоследък ориз за суши се среща и в някои от рибните магазини.
Около суши ориза обикновено са и другите необходими съставки, а именно оризов оцет и мирин. На много от кутиите ориз ще видите мирина заместен от захар или разтвор на вода със захар, но подобна импровизация ще ви отдалечи от автентичния вкус.
Оттам нататък следвайте внимателно инструкциите, написани на кутията, като целта е да се получи лепкав ориз със сладникав вкус, който е лесен за работа с ръце. Не се притеснявайте, че оризът не е като за ризото или пък като българския ориз, който се дели зрънце по зрънце - целта е да е именно лепкав.
В една традиционна поке купа има още леко маринована риба, обикновено риба тон или сьомга.
Тъй като пресни парчета риба тон не се намират чак толкова лесно в България, можете да заложите на сьомга, която да оваляте в лимонов сок, сол, пипер и малко соев сос. До обяд рибата ще се е мариновала и "сготвила" от подправките и няма да е напълно сурова, но не и омекнала.
Зеленчуците вече са въпрос на наличност и импровизация, като обикновено се набляга на зелени салати, зеле, авокадо, репички и зелен лук.
И така, как да си направим поке купа?
Необходими продукти:
- Около 200 грама от готовия ориз
- Около 200 грама маринована сьомга на кубчета
- Половин авокадо - на филийки
- 2-3 репички - на тънко
- Малко зелена салата по избор - накъсана
- Перца пресен лук за поръсване
Начин на приготвяне:
На дъното на кутията за обяд оформяме ориза на топка и подреждаме около него рибата, зеленчуците и салатата.
Поръсваме с накълцания зелен лук.
Желателно е покето да се овкуси с малко сусамово олио, оризов оцет и, ако е необходимо, още сол и пипер. Капакът на кутията се затваря максимално плътно, макар че не е изключено продуктите леко да се разбъркат при пренасяне.
Добрата новина е, че когато отворите кутията, можете отново да подредите внимателно елементите от покето, за да изглежда като за снимка.
Рибата може да бъде заместена със скариди, късчета сладко-кисело пилешко или свинско, а за веганите - със сирене тофу. Можете да добавите накъсани кори нори, едамаме, зелен боб, чери доматчета, краставици, морков на ивици, както и малко плодове на кубчета за по-интересен вкус.
Най-важното условие си остава добре приготвеният ориз и нищо друго.