Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Румънската кухня не е само мамалига и много прилича на нашата

Дори и по имената на ястията Снимка: iStock
Дори и по имената на ястията

От всички съседи на България има един, който сякаш почти не съществува за нас.

Пътуваме и познаваме доста добре Гърция, Турция и Сърбия, за Северна Македония да не говорим, но страната, с която делим доста голяма граница - Румъния, сякаш не е отвъд Дунав, а някъде в Северно море.

Това е още по-странно, като се имат предвид огромните прилики между двете страни и нации.

Един такъв типичен пример е кухнята - изумително е колко приличат румънските традиционни ястия на българските, а най-невероятното - и доста неочаквано за доста хора, е че приликите са и езикови.

Въпреки че е в северната част на Балканския полуостров, Румъния има типичната за региона кухня, а очакваните влияния от нейните съседи, особено от запад, не са чак толкова големи.

Като доказателство за близостта между двете кухни ще представим някои от най-популярните румънски ястия.

Мамалига

Снимка: iStock

Това е храната, с която всички свързват Румъния, и храната, с която хората по тези земи са оцелявали през вековете и в тежки времена.

Мамалига е каша от царевично брашно, която става популярна и в българските земи по време на окупацията на Добруджа между Първата и Втората световни войни. У нас е известна като качамак, а от няколко десетилетия и като полента, което си е италианският вариант.

Само че мамалигата е част от румънската традиция, още преди царевицата да дойде в Европа. Преди това се е правела от просо.

Класическата мамалига днес се прави от вода и царевичен грис, подправени само със сол и малко олио. Поднася се със заквасена сметана и сирене - брънза на румънски, или полята със запържен в олио червен пипер и отново сирене.

От мамалига се прави и булз - в топка от готовата каша се пъха парче овче сирене и масло, след това се пече на скара или фурна или се пържи.

Мамалига е честа гарнитура и на много ястия.

Сармале

Снимка: iStock

Това са сарми - зелеви или лозови, доста приличат на нашите и са типично зимно ястие, особено за Коледа. Правят се по подобен начин - с кълцано свинско, ориз, лук и подправки, като разликата е, че може да се добави пилешко месо.

Плънката се увива в кисело зеле или лозови листа или се вари часове наред в сос от домати, сок от зелето и подправки.

Във вегетарианския вариант на сармите, особено лозовите, освен ориз има и ядки, моркови и гъби.

Сармите се сервират с мамалига и заквасена сметана (вместо кисело мляко).

Чорба де бурта

Това си е шкембе чорба и в Румъния също се смята за най-добрия лек за махмурлук, а буквалният превод е супа от корем.

Основната разлика с българския вариант е, че шкембето се прави със заквасена сметана, не с прясно мляко, а понякога в нея може да има и зеленчуци като лук, моркови или целина - нещо, което у нас е недопустимо.

Иначе и в Румъния шкембето не е шкембе, ако няма чесън оцет и люта чушка.

Дроб де миел

Това е нещо като руло "Стефани", но от агнешки дроб - черен и бял, и карантия като бъбреци, сърце и далак. Типично е за Великден.

Представлява смес от дреболиите с билки и лук, в която може да има и топен в мляко хляб. В средата ѝ се поставя варено яйце и се пече. Поднася се студено.

В допълнение за Великден се яде козунак, който се казва по същия начин - козонак, и се прави също толкова трудно, както и българския.

Телешка салата

Името е леко подвеждащо, защото телешката салата доста напомня на нашата руска салата.

За нея се използват варено говеждо или пилешко месо, нарязани на кубчета варени картофи, моркови и грах, както и кисели краставички, а дресингът е майонеза и горчица.

Джумари

Снимка: iStock

В някои райони на България това се нарича джумерки, а в други - пръжки, и отново става дума за едно и също не просто ястие, но и традиция. В Румъния също се коли прасе преди Коледа, а един от най-вкусните резултати са пържените хрупкави и солени парчета сланина с малко месо по тях.

Те се ядат студени, като в Румъния са мезе за цуйка - сливовата ракия, и се поднасят със суров лук. Не бива да се бъркат с пържените в собствена мазнина парчета, които се приготвят с пресните мръвки и се ядат веднага. В Румъния се наричат Pomana Porcului - помен за прасето.

От стомаха на прасето пък се прави тоба - той се пълни с крака, уши, кожа и части от главата.

Закуска

Да, точно това е името, макар и значението да е малко по-различно - под закуска в Румъния разбират нещо като лютеница или дип от печени домати, чушки, патладжан, тиквички, лук и гъби. Сместа може да се консервира или да се яде прясна с хляб.

Популярна е и салатата от патладжан, която се прави от печен и смлян патладжан, олио, лук, чесън и майонеза.

Папанаши

Един от най-известните десерти в Румъния, папанаши са вид понички, които се правят от сладко сирене, яйца и брашно. Топките се пържат и се поднасят със сметана и плодово сладко.

 

Най-четените