Скромният канцлер на Германия

През май тази година канцлерът на Германия Ангела Меркел получи увеличение към заплатата си. Това е първото увеличение на възнаграждението на канцлера за последните 12 години. До август 2013 г. доходите на Меркел ще нараснат поетапно с общо 5.7%.

Най-влиятелната според сп. Forbes жена в света (за втора година я определя като такава) живее на адрес, който вече е добре известен: 10117 Berlin, Am Kupfergraben, 6. Апартаментът й в този блок е на четвъртия етаж. За да го видите, дори няма нужда да ходите в Берлин - има предостатъчно снимки в Интернет. (Какво ли би казала по този повод Националната ни служба за охрана (НСО), която дори опитва храната на президентите ни, така както е правило преди време легендарното УБО... Бел.р.)

Предшественикът на Меркел на поста канцлер - Герхард Шрьодер, е живял в служебен апартамент, чиято площ е била 200 кв. м в самата сграда на канцлерството. (Дори вицепремиерът ни и министър на финансите Симеон Дянков живее на по-голяма площ - във вила в резиденция Бояна и няма намерение да се мести оттам. А ремонтират и още една вила там - "Калина", обитавана от Людмила Живкова, за президента Росен Плевнелиев, който първоначално беше казал, че ще живее в къщата си, която се намира в затворен комплекс в подножието на Вигоша. Бел.р.) Меркел и съпругът й - професор Йоахим Зауер, са предпочели да останат в дома си.

Ангела Меркел съвсем не е богата

Като канцлер Меркел печели около 190 000 евро на година. Освен това има допълнителни средства за служебни разходи. Освен това тя е и депутат от Бундестага, заради което вече доходите й нарастват до около 290 000 евро на година. Разбира се, върху тази вече доста прилична заплата тя е принудена да плаща и данъци. Затова пък, като всички чиновници, тя не плаща пенсионна застраховка и осигуровка за безработица.

Топмениджърите, добрите лекари, да не говорим за футболистите и автомобилните състезатели в Германия, печелят доста повече. Дори президентът на Германия, който по Конституция е фигура с чисто представителни функции, получава заплата, която е с 11% по-висока, отколкото на канцлера. Плюс живот в разкошната президентска резиденция в берлинския замък Bellevue.

Квартира напротив Пергамона

Апартаментът на Ангела Меркел е в самия център на Берлин, точно срещу знаменития и строен 20 години исторически музей Пергамон. Точно с музея стана проблемче: на покрива му беше поставена камера за наблюдение, "вперена" точно в апартамента на Меркел.

А на 25 април 2009 г. Меркел беше заставена да остане у дома - недалеко от дома й беше открива съветска авиобомба от Втората световна война, невзривена.

Германският канцлер обича да прекарва отпуската си на планина, например в Тирол, и плаща за нея от джоба си. Отвреме навреме тя посещава и своята вила недалеч от Берлин. Когато канцлерът е по работа в бившата столица на Федерална република Германия - Бон, тя отсяда в неголям апартамент в бившия правителствен квартал. За облеклото си Ангела Меркел плаща сама. Е, има известни преимущества като например, че шивачката идва в дома й на крака за пробите.

Меркел се вози на Audi A8 и лети с Airbus А340

На разположение на канцлера 24 часа в денонощието има автомобил с шофьор. Много германски министри и премиери предпочитат бронирани лимузини на Mercedes или BMW. Ангела Меркел е избрала за себе си Audi A8.

Миналата година правителството подмени самолетите, които с които разполага. Сега те имат лайнери Аirbus А340 за полети на дълги разстояния и неголеми Global 5000 - за по-къси полети. Преди това Меркел използваше Аirbus А310 - лайнер на повече от 20 години, принадлежал някога на държавната авиокомпания на ГДР. Яхта или други разкошнотии за отдих Меркел няма, а не й се полагат и по длъжност.

#1 Чинчифон 03.09.2012 в 12:23:38

Приемам с радост всички хубави думи за госпожа Меркел,защото тя напълно ги заслужава!Но не разбилам защо се крие нейното най-важно качество,което и дава пълно превъзходство над колегите и от други държави.Защото тя не е пожарникар,нито физкултурник,или лъжец.Госпожа Меркел е физик

#2 Оня Дето Го Трият 03.09.2012 в 13:32:59

Абсолютно вярно! Докато управляващата класа са адвокати, историци, философи и всякаква такава паплач, света ще е все на това дередже А у нас даже вече и такива не са.....

#3 edin slep 03.09.2012 в 14:05:19

Нещата в страната не се влияят толкова силно от масите, колкото от елитите. У нас в момента интелектуалния елит, до колкото го имаме и подтиснат. На власт са бившите комунисти, а те имат инстинктите за мачкане на масите и безропотно подчинение. Държавата се управлява с "аз" и липсата на институционална субординация. В Германия е различно, там и да няма министър нещата ще си вървят, защото има институции. Скромния министър председател е добър пример, там има движение за живот без пари, за хранене с вече изхвърлена храна, а у нас това е начин за оцеляване на няколко процента от най-бедните. Бедна, бедна България с богати, богати олигарси и всичко това на чело с г-н "Аз". п.п. Портретната снимка е добра, иначе си е съвсем обикновена възрастна жена.

#4 Тошко от Габрово 03.09.2012 в 14:06:09

Анджи е популист и говори точно каквото хората искат да чуят. ЕС бяха договорили защитни мита за соларни панели от Китай (заради дъмпингови цени) и тя беше ЗА митата. Миналата седмица се разходи до Китай, видя се с Джибао и като се върна взе да говори за премахване на тези мита. Друг пример: енергийната политика. До сакатлъка с Фукушима нейното правителство ходеше по скъпи партита на мастити фими от бранша на атомната енергетика и те се радваха на здраво лоби. От миналата година насам взе да пее друга песен, зае*а старите си дружки дето й финансираха предизборните кампании и кабинетът взе изведнъж да налива пари за алтернативни енергии. И това колко "скромно" живеела си е също чист ПР дето радва само масите.

#5 Боби Перу 04.09.2012 в 15:22:17

Ангела Меркел е политик.Знам,че с това изречение не откривам топлата вода,но това е основната и функция-да води вътрешната външната и икономическата политика на Германия-задача с безкрайно много неизвестни.Вече доста години се справя къде добре,къде отлично,къде никак.Факт е,че успя да изведе страната от Шрьодерската криза,донякъде за сметка на доходите на средната класа.Усеща отлично накъде духа вятърът,и го следва,за да запази това,което има единствено значение за нея-да остане на власт.Засега и се удава,най-вече заради слабостта и липсата на идеи у останалите партии.Предричам трети и последен мандат

#6 Govedo13 04.09.2012 в 15:54:07

Квото Тошко каза. Атомното лоби сега много не ги обича и ще има клане на следващите избори. А на като нейната А8ца се возих по случайност преди 1 месец,имам приятелче инженер в Инглошадт. Тъпото е че и тя е ограничена на 250 но е яко бронирана, вратата тежи не може да я бутнеш и за това са я направили автоматична. Но дясната задна седалка става на легло и има и масаж за баба Меркел.Освен това си спира и кара сама колата в града,шофера само трябва да завива. Глупавите немци не са сложили тъч скрийн на панелите на седалките като минус ако имате 500к € за А8Л. Те немците ги бива да са скромни но като свърши мандата ще обикаля света нагоре надолу да харчи краденото, освен това ги канят много по разни места и ги хрантутят години след това понеже имат връзки и познати. Например Йошка взе това лято от Сименс към 120 000 Е хонорар за 1 лекция в Виена на Директорс Клъб. "Скромен" и честен политик няма, такива статии са провокация,за да може тъпото българско племе да сочи с пръст.

#7 Govedo13 04.09.2012 в 16:03:10

Ух грешка,че няма едит,сега питах, значи А8Л с всички екстри стъпва към 120-140к €, т.е доста хора могат да си я позволят не е нещо особенно, а евтиния модел струва към 60-70к €. Версията на Баба Меркел не е посочена в каталога защото е допълнителна броня херметически затворена със система за пречистване на въздуха и може да издържи на удар с базука от упор. Има освен това и много други технически чудеса дето не са опция за "скромния" клиент и за това цената отива към 500к €.

#8 upliftinGKhai 05.09.2012 в 07:07:37

да избереш Ауди пред Бмв или Бенц е като да избереш Майбах пред Ролс . Може да има 10 пъти повече дисплейчета и кресла но няма класата

#9 upliftinGKhai 05.09.2012 в 07:11:04

Та както Майбаха се оказа надута Ес класа така и А8 е раздуто пасатче с по-удобни седалки и 2-3 дисплея . Иначе е ясно че на меркел аудито няма нищо общо с Ауди

#10 fALLEN 05.09.2012 в 10:27:26

а сигурно и не блокират половината град, когато котрежа и преминава, както тука правят и най-дребните мижитурки...

Новините

Най-четените