Хумор

Сигурно сте гледали холандската реклама, в която здравият мъжага Dimitar Gladonov стяга колан все едно ще вдига щанги. Oтдолу се показва българското знаме, след което пичът цамбурва като тюфлек от десетметровата кула на басейна. Коментаторът констатира, че довечера в България ще има страхотно парти по случай невероятното му изпълнение.

И от там - буря, братче, както всеки път, когато неблагоразумен чужденец си позволи да засегне националното самочувствие на гордия българин. Самата фраза "горд съм, че съм българин/сърбин/папуас/етиопец" е изначално лишена от смисъл. Човек има право да се гордее с нещо, което е постигнал. Ти постигнал ли си, че си българин? Това е малко като да постигнеш, че си 1.85 м висок.

"Ама те обиждат майка България!!!", ще ревнат патриотарите. Не, олигофрен такъв, не обиждат "майка България", защото на никой холандец не му дреме за нея. Повечето дори не могат да я посочат на картата.

Хората се шегуват и само на човек, чието чувство за хумор е отрязано преди препуциума, може да му мине през посредствения акъл да създаде интернационален скандал от една шега. Двойният стандарт мирише неприятно.

Значи другите могат да са печки, мангусти, жабари, френски педали, руски алкохолици, бразилски мангали, маляци, резняци, чалми, тюрбани, чифути и тем подобни мили обръщения, но когато потомците на хан Крум бъдат настъпени по забралия националистически мазол - ТОВА Е НЕДОПУСТИМО и ОЗНАЧАВА най-малко ВОЙНА! Или се шегуваш и носиш на майтап, или мълчиш. Ако съучениците ти не са те научили на това - значи малко са те били в училище.

На мен пък рекламата ми е смешна. Единственото по-смешно нещо от холандската реклама, дето се ебава с българите, са самите българи, които в момента хващат мазоли по форумите да заплашват холандците с геноцид чрез Аспарухова конница. Всеки цивилизован човек в 2012-а се отнася с презрение към тесногръдието и ниската култура на тези, които си мислят, че изобщо има някакво значение къде си роден.

И без това хората в уж цивилизования свят не различават Науру от Палау, Кения от Уганда или България от Сърбия. Такива фрази като "ние сме най-великата нация", или "спортните успехи измерват величието на една нация" насочват, че произнеслият ги е интелигентен колкото левия сандал с чорап на изпаднал германец.

Така че, братя горди българи, които сте дълбоко обидени на холандците, приберете копието с конската опашка в мазето, купете си чувство си за хумор от "Всичко по един лев" и спрете да се вземате толкова насериозно. По-умен човек от мен е казал, че всички са готови да умрат за родината, но не всички са готови да работят 40 часа седмично за нея. Така че стига лозунги - те не помагат на никого.

#2 Ben Dover 16.08.2012 в 09:38:12

#3 fata morgana 16.08.2012 в 09:44:48

Авторе, всичко, което си написал е цинизъм от първия до последния ред.

#5 Дебел 16.08.2012 в 10:09:41

Холандците не ни обичат от край време.И как да ни обичат,като "сичкото циган",опсссс исках да кажа "ром" се изнесе там при тях.На всичкото отгоре преди началото на европейското,националите ги треснаха с 2:1 и като че ли ги прокълнаха и "завалийките" от групата не можаха да излязат.Как да ни обичат!!! А нашите телевизии,да пуснат и те една такава реклама,на хумор се отговаря с хумор,но нали са слугуващи и поръчкови,свободна мисъл и идея от тях не чакайте.......

#6 kakao 16.08.2012 в 10:17:44

Жесток коментар! Изкефи ме, разсмя ме, накара ме да се съглася със всяка дума

#7 lele male 16.08.2012 в 10:25:36

Някъде е вилняла буря, Рачев, но не и в този форум Поздравления за статията! Рекламата е супер! Изпълникха мечтата на Оня, за художествена гимнастика мъже...

#8 Оня Дето Го Трият 16.08.2012 в 10:53:26

Мануела ме изпревари с цитата - тоя абзац е най-якия! Всичкото, което съм искал да кажа и съм спорил с разни тиквеници тук е в тази статия! Да видим сега кой пръв ще изпищи, че е антибългарска отново....

#9 fata morgana 16.08.2012 в 11:04:43

Освестих се от шока, а сега по ред: Навремето Волтер написва роман за варварщината на пруските войници. Казва се „Кандид”. Тъй като няма как да посочи в книгата си, че романът му е изцяло насочен към жестокостта и безчинствата на тяхната армия, заради политическа коректност, която е съществувала още тогава, той търси име на народ, който да му послужи, за да означи варварите в романа и се спира на името „българи”. Не го прави заради някакво отношение към нас, а просто защото на тогавашните карти съществуването на „българи” не е отбелязано и всички исторически източници са посочвали, че българите са изчезнал народ. Тъй като Пи Ар-ът на един народ се гради с години и струва много пари, а вътре е впрегната както рекламната така и киноиндустрията, преди време се обмисляше цяла кампания, която да изтрие отрицателния имидж, който ни е споходил от написването на този роман. Тази реклама е можела да бъде точно толкова смешна, и без да се намесва България в нея, но нямаше да е толкова злободневна. В сегашния контекст ще се радва на голям успех. Защото в момента недоволството на Европа от имигрантите расте главоломно. Тази реклама ще получи гласност. И, ако европейците знаеха повече за България, това нямаше да има толкова голямо значение. Т.е. рекламата цели да погъделичка самочувствието на холандеца за сметка на това на българина. „Самата фраза горд съм, че съм българин, етиопец и ...” Не, не е лишена от смисъл. Може да се лиши от смисъл след около 50 години, когато няма да има граници на отделни държави и хората ще са се смесили. В момента всяка държава е обособена като такава. Докато съществуваме като държава като нещо организирано, не може да е лишено от смисъл. Нецивилизовано е да се обиждат турци и цигани. Но между българите трябва да съществува съзнанието, че ни държат връзки от ценностен и родствен характер. Защото съвременната система, без да е преднамерена, къса всички връзки: тези в семейството, между съседи, роднини, съграждани. Така, че патриотизмът все още не е отживелица. И това по-горе си е жива обида.

#10 Реалист-2 16.08.2012 в 11:16:36

+1 за коментара на Фата

#12 Politically incorrect 16.08.2012 в 11:31:53

Значи не можем да се гордеем, че сме Българи. Но е ОК да се подиграват с Българите? Нали не сме виновни, че сме родени тук? Защо трябва ни обобщават с стереотипи за Големи, Космати, Нечленоразделни животни? Ще ше да е поносимо ако бяха някой други, но тези шибани Холандски педали вече прекаляват.

#13 Оня Дето Го Трият 16.08.2012 в 11:35:45

Драмата на фразата "Горд съм, че съм българин" е в това, че най-често я употребяват хора, заради които би следвало да се срамуваме, че сме такива. То това дори от коментарите в този форум е видно....

#14 imperiall 16.08.2012 в 11:38:51

"Човек има право да се гордее с нещо, което е постигнал." ______________ А не с нещо, което е постигнал друг българин? Тъпак ) Понеже, видиш ли, на олимпийските, националностите са излишна подробност и всеки се радва еднакво за всеки.. Най- веселото обаче е друго - презумпцията, че липсата на патриотарство, автоматично те прави европеец, гражданин на света и т.н. наивитетщини. "Така че стига лозунги - те не помагат на никого." ______________ Не всичко, което не разбираш/не можеш е лозунг и лицемерие.

#15 Politically incorrect 16.08.2012 в 11:44:48

Идете в западна европа и кажете, че сте Българи и после говорете как "не е важно къде си роден а какво си постигнал". Това че плюете по родинитата си не ви прави европейци.

#16 Borracho 16.08.2012 в 11:46:55

Оня и Мануела Ако се бяхте родили в някое гето в Бразилия, Индия, Индонезия или Филипините или (да не дава господ) в Северна Корея - щяхте да се молите да сте се родили в страна, като България Имат право хората да се гордеят, че са именно Българи...

#18 Оня Дето Го Трият 16.08.2012 в 11:54:37

Адски забавни сте на тая тема - с какво пък тук някой плюе родината? @Борачо Погледнах ти профила. Толкова млад, а вече българин.....похвално

#19 паяка 16.08.2012 в 12:19:44

Браво! Супер са и трите реклами. Хубаво е , че се сещат, че ни има. Няма лоша реклама. Апологетите на Велика България, населена с героични персони що не подскачат когато войводи рекламират наденица, примерно.

Новините

Най-четените