Кога ще пускаме гилотината

Безвластието в България продължава твърде дълго. Исканията на протестиращите - или поне на част от тях, затъмниха всяка представа за здрав разум и модерно мислене.

Едно от тях е формулирано като "предоговаряне на договорите с ЕС или да се напусне ЕС в посока изток". Със сигурност ни кара да настръхнем всички, които едва ли съзират здрава демокрация на изток от България. Освен звездата на Кремъл.

"... Както руският президент Владимир Путин утвърждава семейните и християнски ценности в Русия, така и у нас трябва да се борим с вредните организации", заяви днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който се кани да внася в парламента проекторешение за отнемане на лицензите на ЕРП-ата.

Напускане на ЕС може да искат само хора, които не милеят за България.

Национализацията на всички "стратегически за страната предприятия и отрасли" е безумие по Чавес. Достатъчно е да погледнем БЕХ и дупката в НЕК от над 2 милиарда лева, която ще зейне, в момента, в който се отпишат активите на АЕЦ "Белене". 160-те милиона лева дългове на ВМЗ-Сопот и над 200 милиона на столичната топлофикация, която беше и държавна, и общинска, са другият "бонус" на държавното грабителство.

"Да се извърши преглед на всички приватизационни сделки от 23 години насам" - сякаш преписано от слово на бившия президент Георги Първанов, който по едно време призова да се отворят всички икономически досиета. Или от националистически лозунг. Добра или лоша, приватизацията преразпредели националния капитал, ощети хиляди българи, но трябва да се примирим, че ревизия е невъзможна.

Смехотворна е точката за минимална заплата 800 лева, минимална пенсия 600 лева - не е написано откъде ще се вземат. Може би от секвестираните от "швейцарски и международни банки авоари на български политици и олигарси"?!

Странно е друго предложение - да се изискат "от БНБ всички масирани преводи от България в чужбина и лицата, изнасящи големи суми в чужди банки". Освен че няма как да стане - заради банковата тайна, протестиращите очевидно смятат всички богаташи за "изедници".

"Възстановяване на болници, училища и заводи с държавни средства". Ами те се правят с държавни средства - с изключение на частните. А що се отнася до заводите - има ли инвеститор, има и завод.

И всичко това е написано в т.нар. Харта на справедливостта. Това, което са забравили да напишат като 13-а точка, е: "Тодор Живков да се върне"...

Изгоним ли инвеститорите, можем да поръчаме и опелото за държавата.

Този изваден от нафталина анархокомунизъм от хора, които явно са му връстници, и плаши и отвращава и компрометира. Вместо конкуренцията на свободния пазар, която така и не са познали, българите искат по малко и поравно като при тоталитарния режим.

А нас ни ни кара да се запитаме какви са биографиите на хората, представящи се като лидери на гражданското недоволство. Протестите ги легитимираха като водачи, но не ги познаваме като личности.

Някои от тях не ни вдъхват доверие, други със сигурност ще се окажат свързани с групировки и партии, трети са известни като платени борци за каузи. Пази, боже, такива да дойдат на власт. Защото първото, което прави всяка победила революция от Френската насам, е да избие опозицията.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 04.03.2013 в 18:16:00

Дано да са ви платили добре за тази безмислица, webcafe. Иначе, голяма глупост. Апела ви е да не се търси сметка на никого, за нищо.

#2 magarica 04.03.2013 в 18:43:01

Гадно и манипулативно по един малоумен начин.

#4 Оня Дето Го Трият 04.03.2013 в 20:08:49

Тримата погнусени джентълмени по-долу, кое точно от написаното на вас не ви хареса? Щото пък има хора и които се гнусят от такива като вас..... не го забравяйте

#6 VL-2 04.03.2013 в 20:21:52

Обичайно съм на диамтерално противоположното мнение с повечето статии на писателката (тя обича Боко, аз НЕ!), но в случая е съвсем обективна. Когато преди и три и малко отгоре години приказвах, че Боката прави основно грешка давайки път на посредствения електорат, то всички ми обясняваха, че на тях също трябвало "да им дойде времето". Е, ето, дойде им времето. Ама мозък и мисъл не им дойдоха. Аз мисля да се включа активно в последната фаза. Когато "доволните" и "недоволните" застанат от двете страни на барикадата. Ще цитирам една мисъл, открадната от интернет. "ИЛИ ТЕ ИЛИ НИЕ! НО АКО ЩЕ СА ТЕ, ТО ЗА КАКВО НАС ДА НИ ИМА?" Ако ще се даде възможност на тъплата да е фактор, то следващата стъпка е камък във витрината на хранителния магазин за да се нахрани тълпата. После убит човек за едни пет лева. Запалена кола, просто защото оня има кола. Гражданските войни са пламвали точно от такива инфантилни нужди и йезуитско подклаждане на мотивацията на нуждаещите се. Играйте си. Ама като стане играчка-плачка, си плачете тихичко, в ълълчето ... и подсмърчането пак да е тичхичко, че има едни хора, които са си в ред с главата и ще смущавате мислите им.

#7 Windfall 04.03.2013 в 20:23:07

Първите трима Вие за излизане от ЕС ли сте?

#8 Оня Дето Го Трият 04.03.2013 в 20:24:20

Когато всичкото това което искат им се изпълни, господата погнусени знам какво обяснение ще имат за кофти резултата тогава: "Ето, политиците пак ни излъгаха. Кой, ние ли да сме го искали това? Не е вярно. Политиците са виновни"

#9 VL-2 04.03.2013 в 20:30:54

Забравих да кажа, че такъв сценарий съм виждал в Украйна, Приднестровието, Молдова. БТР'и, 4'та армия на Генерал Лебед, момчета на 13 с калашници и "убедителни" искания, взривени мостове на Днестър, комендантски час, пари като вестници. И всичко започна от това, че едните ги мързеше да работят, а на другите им омръзна да ги хранят. Интересно е защо са преценили например, че монополите им пречели, като същите протестиращи искаха много зелена енергия .... http://atominfo.bg/?p=13688 Ето им много зелена енергия и спряни държавни произвеждащи мощности. Сега, да приватизират ветрогенераторните паркове ли ще поискат или да ги забранят. За цените на електроенергията от възобновяеми източници вече е говорено. Скъпо е удоволствието да си "еко".

#10 Протестирам-2 04.03.2013 в 21:13:30

Значи всички са маскари и няма смисъл от тези протести. Да оставим Герб на спокойствие да се самореформира. Да оставим БСП и ДПС да се поправят грешките си от тяхното управление. Те могат и са си взелипоука от всичко. От сега ще са стожер на интересите на гражданите. Да ама НЕ !!! По-добре лудница, в която от мътните води ще се появят и няколко възможни решения, отколкото приспивните песни на всички казионни партии-

#11 VL-2 04.03.2013 в 21:42:25

E, да вадим ли калашниците и да изкарват танковете ли ще позачакаме??? Ама е прав Бойко. Ебати и матряла! До момента слушам само как някой иска да му се даде. Един пък не каза, че иска да даде ... или да се отдаде.

#12 pueblo 04.03.2013 в 22:47:36

баси цирка.............................

#13 koya sam? 04.03.2013 в 23:34:26

Мат'ряла е това, което политиците искаха. Зле образован и прост електорат. Не са виновни хората, а политиците, които пренебрегнаха образованието, културата и науката. Защото прост народ по-лесно се лъже и управлява. Е, сега берете плодовете на това, което сте посяли. Защото търпението на хората се изчерпа. И мат'ряла показва своята обич към управляващите.

#16 Geo 05.03.2013 в 06:32:59

точно така, да си се поучат от грешките да си гугат до живот в парламента и синичките и червеничките еле пък гербавите. а хелекторатът да кюти с 300-500 лева, нищо че за същата работа примерно неговия европейски събрат зима 1000 евра. той е горд българин и него пари не му требат. важното е да е всичко мирно и тихо, жалка сволоч от подлоги...

#17 volodia 05.03.2013 в 09:13:50

Искаме си Станишеф&Доган&Местан&Красьо Черничкия!

#18 реалист 05.03.2013 в 10:01:46

Не видях да се предлага закон за прозрачност – така всяка сделка, заплати, м/ународни ддоговори, партийни бюджети, пенсии, всички архиви и досиета, биографиир банкови сметки ще бъдат видими от всички.

#19 volodia 05.03.2013 в 10:32:28

СЪСТЕЗАТЕЛИ, 05/03/2013 - 09:47 3 МАРТ за Сидеров бил единственият работен ден. Което е малко пресилено. Народният трибун добре се потруди. На митинг на Атака поискал 1000 лв. минимална заплата, 500 лв. минимална пенсия, незабавно разваляне на концесиите за златодобив и връщане на печалбата от 3 млрд. евро годишно на българите, разваляне на договорите с ЧЕЗ, Е. ОН и ЕВН и връщане на 1 млрд. , промени в митниците и връщане на 2 млрд. от контрабандата. Братя, не се лъжете по този шарлатанин. Той добре обещава, но в сферата на обещанията не е измислено по-добро от това на ПП „Четвърти километър” с лидер Тони Филипов, д-р. Ние сме обещали толкова, колкото никой не може да обещае: Пенсии 2000 лв. (а, ако влезем в ERM II, в евро), средна работна заплата 4000 лв. , детски надбавки - за първо дете 500 лв. , за второ 1000. Пределни цени: хляб 26 ст. , бензин 78 ст. , ракия 2. 15 лв. , кисели краставички 35 ст. и т. н. Безплатно образование и здравеопазване. Безплатни лекарства, в това число виагра, левитра, циалис, трибестан. Национализация на «ЛУКойл», «МТел», СУ, «Софийска» и други води, ЧЕЗ, Е. ОН, «Червило», «Син Сити» и т. н. Средна продължителност на живота 93. 5 г. , пенсионна възраст за мъжете 42 г. , за жените – 43. 9 и т. н. и т. н. Забравих най-важното. Като дойдем ние на власт, яйцата ще са по 3 ст. , а за Великден ще се пускат от резерва по 1 ст. Щото на какво прилича това?! Яйца размер „М” по 30-32 ст. , а „L” даже и по повече. При нас „XXL” за 3 ст. Разбира се, с XXL кокошките ще видят малко зор, но ще пишем до комисаря по земеделието към наредбата да се добави изискване да им се набавят лубриканти…

Новините

Най-четените