Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Египетското угощение на фараоните, която днес е уличен деликатес

Кошари или поне първообразът му се среща в древните египетски стенописи и барелефи Снимка: iStock
Кошари или поне първообразът му се среща в древните египетски стенописи и барелефи

В древноегипетските митове за сътворението кошари е наречена "храната на боговете". Освен че е тясно свързано с редица египетски празници и ритуали, ястието се приема като неоспорим символ на обединението и единството, защото комбинира наглед несъвместими съставки.

В дълбоките, пищно извезани чинии се озовават едновременно леща, ориз, къса паста от вода и брашно и нахут. Всичко това се подправя щедро с лук, чесън, източни подправки и лют доматен сос.

Кошари или поне първообразът му се среща в древните египетски стенописи и барелефи.

Те изобразяват събирането на зърнени култури като действие със сакрално значение за египтяните.

Нерядко оризът и зърното били не само средство за изхранване, а и за търговия и чрез тях египетския народ се снабдявал с необичайни за региона продукти като леща, нахут, екзотични подправки.

Снимка: iStock

Постепенно в Египет започнали да експериментират със съчетаването на съставките и комбинирането им в апетитно ястие.

Така се ражда кошари - силно на въглехидрати, топло и засищащо блюдо. По-ниските класи в Египет го ценят, защото дава сили за цял ден на изморителен труд. Аристокрацията не страни от кошари заради културните особености, залегнали в него, а и заради изобилието от вкусове и подправки.

Ястието се поднася по специфичен начин - лютият сос идва в малка чашка отделно и всеки си слага според предпочитанията. Отгоре се поръсва обилно с препечен лук.

В днешно време кошари е смес от египетска, средиземноморска и източна кухня, защото всяка от тях е оставила своя отпечатък.

В Древен Египет не е имало домати, с които да се приготви соса, и египтяните са правили разнообразни люти пасти от подправки, масла и вода. С навлизане на доматите в Африка е станало по-практично те да се използват за основа на пикантния сос за ястието.

Кулинарната блогърка Мона Басел предполага, че кошари може да има корени и в Индия.

Индийците са майстори на комбинацията на постни съставки като нахут и леща и превръщането им в ароматни кърита и яхнии. После, обяснява Басел, египтяните са добавили лук, още повече подправки и с течение на времето от Средиземноморието в рецептата се е пръкнала и късата паста без яйца.

Въпреки това ако кажете на египтянин, че най-обичаното му национално ястие може и да идва от Индия, той със сигурност ще се обиди жестоко.

Снимка: iStock

За популярността на кошари свидетелства и фактът, че то се продава на всяка крачка и като улична храна.

Единственото леко затруднение е, че съставките - ориз, леща, паста и нахут - се готвят отделно и след това се обединяват. Затова ако си вземете кошари от количка на улицата, продуктите ще са сготвени предварително и има риск да не са съвсем пресни.

За сметка на това продуктите за кошари са достъпни и в България и с лекота можем да си го приготвим у дома.

Снимка: iStock

Ето какво ни е необходимо за 8 щедри порции:

  • 500 грама нахут от буркан или консерва, отцеден
  • 500 грама ориз, сварен и отцеден
  • 400 грама къса паста без яйца, сварена в подсолена вода
  • 400 грама кафява леща, сварена в подсолена вода с една глава лук
  • 6 средни глави лук
  • Няколко скилидки чесън
  • 5-6 супени лъжици брашно
  • Подправки - сол, черен пипер, червен пипер, кимион, сокът на половин лайм

За соса:

  • 900 милилитра фин доматен сос
  • 3 супени лъжици доматено пюре
  • 3 супени лъжици оцет
  • Половин супена лъжица захар
  • 8-9 смлени скилидки чесън
  • Сол, пипер, лют червен пипер, кимион

Начин на приготвяне:

Две от главите лук и няколко скилидки чесън се режат много на ситно и се запържват в малко зехтин до омекване. Добавят се оризът и лещата и също се запържват, след което се изсипват и пастата и нахутът. Веднага подправяме със сол, пипер, червен пипер, сок от лайм и кимион, разбърква се и се отстранява от котлона.

За соса чесънът се смила на паста и се прибавя в доматения сос, изсипан в касерола.

Слагат се и доматеното пюре, оцетът, захарта и подправките и се загрява на котлона, на който приготвихме сместа от ориз, леща и нахут. Бъркаме, докато сосът започне да се сгъстява, но не и да завира, и също махаме от котлона.

В тиган с незалепващо покритие накрая запържваме останалите четири глави лук, нарязани на полумесеци и оваляни в брашното. Трябва да получим хрупкави резени лук с кафяв загар по краищата.

В дълбока чиния изсипваме от основата за кошари и поръсваме с хрупкавия лук.

Сосът поднасяме отделно, за да може всеки да подлюти ястието си колкото реши.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените