Няма вечна мода, и царуването на протеина на върха на модната хранителна пирамида може би върви към края си.
Особено ако съдим по актуалния в последните месеци тренд в социалните медии. Нарича се fibermaxxing. Или максимален прием на фибри.
Което, след целия погълнат протеин, добавян в какво ли не, звучи като логична идея.
В TikTok има хиляди постове на хора с купи с чия, овесени ядки, печен карфиол, нахут, ябълки и салати, които се опитват да постигнат дневния си прием на фибри. Те обясняват, че фибрите са сред най-подценяваните хранителни вещества и ако искаме здрав микробиом, добро храносмилане, отлично настроение и да отключим естествената си енергия, трябва да увеличим приема на тези хранителни вещества.
@nourish_naturally I’m a dietitian and this Roasted Cauliflower & Chickpea Salad is one of my favourite ways to fibre-max 🥦✨ So what is fibre-maxing? 🌾 It’s about deliberately adding as much fibre as possible into your meals and snacks - think veggies, legumes, wholegrains, fruit, nuts and seeds - to help you reach that 25–30g/day fibre goal most of us miss. Why fibre matters: ✅ Supports gut health ✅ Helps balance blood sugars ✅ Keeps you full & energised This bowl is the perfect example: roasted cauliflower, crispy chickpeas, onion, parsley, sweet dates and a little feta for flavour. Fibre + flavour = the ultimate salad combo. RECIPE For the Salad 1 head cauliflower, cut into small florets 1 can chickpeas, drained 1 red onion, sliced 2 Tbsp extra virgin olive oil 1 tsp cumin ½ tsp paprika Pinch of salt 8 medjool dates, pitted & chopped ½ cup parsley, roughly chopped 150g feta, crumbled ¼ cup pine nuts, toasted For the Dressing 3 Tbsp tahini Juice of 1lemon 1 Tbsp extra virgin olive oil 2 Tbsp water 1 clove garlic, grated Pinch of salt Method Preheat the oven to 180C & line a large baking sheet with parchment paper. Add cauliflower & onion & toss with oil & spices. Roast for 30 minutes, turning halfway through. Place into a large serving bowl with remaining ingredients. Whisk dressing ingredients together until smooth & pour over salad, toss to combine and enjoy. Save this for your next meal-prep salad inspiration 💚 #fibremaxxing #fibermaxxing #saladbowl #dietitiantips #guthealth ♬ sonido original - sin nombre
Поне до 25-38 грама дневно, колкото са препоръките за различните полове и възрастови трупи.
Трендът има и пазарно изражение. Броят на новите продукти на пазара, които се промотират като богати на фибри или с добавени фибри, се е увеличил значително в САЩ тази година, сочат данни на компанията за пазарни проучвания Mintel, цитирани от АП.
"Смятам, че фибрите ще са новият протеин", цитира агенцията изпълнителния директор на PepsiCo Рамон Лагуарта. "Потребителите започват да разбират, че фибрите са ползата, от която имат нужда", смята той.
"Хората го правят, защото вероятно им помага с храносмилането, управлението на телгото, за отслабване и за здравето на червата", казва пред "Си Ен Би Си"диетологът Миа Син.
Тя също смята, че "фибрите сякаш се превръщат в новия протеин".
Което има своето обяснение, но все пак е интересен тренд, тъй като фибрите далеч не са толкова "секси" като протеина и свързваните с него мускули.
••• Протеинът стигна пик:
Фибрите са въглехидрати, но не организмът ни не може да ги разгради и усвои напълно. Преминават почти непокътнати през храносмилателната ни система, но по пътя осигуряват различни ползи .
"Хората не искат да говорят за тях на събиране за вечеря", шегува се диетолоът Деби Петитпен пред АП.
Фибрите се делят на два основни вида.
Едните са разтворими - те се разтварят във вода и образуват подобна на гел субстанция. Имат благотворен ефект за контрола на кръвната захар, помагат за усещането за ситост и за понижение на "лошия холестерол". Намират се в храни като овесените ядки, бобените храни, цитрусовите плодове, ябълките.
Неразтворимите фибри подпомагат храносмилането и редовното ходене по голяма нужда, и предотвратяват запека. Намират се в пълнозърнестите продукти, ядките, семената и редица зеленчуци.
Според Петитпен една от причините фибрите да набират популярност може да са терапиите за загуба на тегло от типа GLP-1. Те забавят храносмилането и съответно фибрите могат да помогнат срещу запек.
Тя припомня, че интересът към този вид хранителни вещества е имал подобен ръст и когато са вили популярни диети с много мазнини като кето или на Аткинс.
Специалистите отбелязват, че хранителният режим на повечето хора в западните държави е по-беден на плодове, зеленчуци и пълвозърнести продукти и действително бихме могли да приемаме повече фибри.
Препоръчителният дневен прием за възрастни е 14 грама фибри на 1000 приети калории. Това прави около 25 грама за жените дневно и 38 за мъжете.
Целта не е толкова непостижима. Например в 120 г малини има 8 грама фибри, в един банан - около 3. 50. 60 г авокада съдържат 5 г. в 100 г сварен боб са 6 г., а в същото количество нахут - 7 г.
Диетолозите препоръчват фибрите да се приемат по този начин - с естествено богати на тези нутриенти храни, а не под форма на добавки към продуктите. Причината е, че изследванията за ползите от тях са правени върху храни с естествено съдържание на фибри, но не и върху обогатените с добавени фибри продукти.
Тоест, не е ясно дали добавките ще имат същите ползи. Макар че - ако трендът се задържи, вероятно ще се радваме на какви ли не предложения - от чай с фибри до пържоли с фибри.
Диетолозите предупреждават, че трябва да се внимава с увеличението фибрите в диетата.
Ако то е рязко и голямо при начален минимален прием , може да се стигне до подуване и неприятни газове. Препоръката е фибрите да се добавят към диетата постепенно и да се пие много вода.
И за пореден път припомнят, че най-здравословната диета е балансираната, а не фиксираната върху един или друг нутриент.
••• Ето нещо непреходно и с фибри:

