Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Тайните на сервитьорките: Кои са храните, които те никога не си поръчват

Има десетки дискусии, посветени на това какво те не ядат в ресторант Снимка: iStock
Има десетки дискусии, посветени на това какво те не ядат в ресторант

Ако има някой, който наистина знае "тайните от кухнята", то това е сервитьорката ви.

В един ресторант именно тя е човекът, който е насяно доколко е прясна храната, кои ястия са добре приготвени и кои - с изостанали продукти, кои храни са с прекалено надута цена и кои са доста изгодни.

Тези тайни може и да не се споделят публично, но обикалят свободно из форумите.

В Reddit и Quora има десетки теми, посветени на това какво сервитьорките никога не си поръчват, когато самите те се окажат в ролята на клиент.

Някои отговори са предвидими - ястия със сурови яйца, екзотични съставки, които трудно се намират, или с твърде сложни техники на приготвяне.

Други мнения обаче са истинска изненада за нас, простосмъртните, които нямаме шанс да се приближим на повече от няколко крачки до кухнята на заведението.

Ето някои от нещата, които сервитьорите никога не си поръчват в ресторант:

Зелена салата

Снимка: iStock

На ресторант сте и сте решили да хапнете нещо леко и диетично - зелена салата.

"Никога не ям зелена салата, ако не съм я приготвила сама", категорична е обаче една сервитьорка в Reddit. Причината е, че с очите си е виждала, че листните зеленчуци не се мият особено старателно и се слагат в купата недоизмити.

Притеснението на нейна колежка, която също предпочита да остане анонимна, е, че в зелените салати в ресторантите има твърде много нитрати, защото се купува възможно най-евтината стока.

Дори и по-елитни заведения не дават допълнително пари за екологично произведени листни зеленчуци и вместо това залагат на най-бюджетните им варианти. Като алтернатива сервитьорките препоръчват салатите от домати, краставици и маслини.

И двете жени са убедени, че няма какво да се обърка в салата Капрезе например.

Супи

Снимка: iStock

Освен ако не говорим за място тип "супатерия", сервитьори и готвачи не си поръчват супа в заведенията.

Те разкриват, че супите често са начин да бъдат оползотворени изостанали съставки - зеленчуци, паста, картофи, боб и бульон. Всичко това се комбинира в една тенджера, подправя се със силни на вкус и аромат подправки и се кръщава по някакъв шантав начин.

Тази практика явно царува по цял свят, защото за нея споделят потребители на Quora и от САЩ, и от Европа, и от Азия.

"Супата на деня е просто остатъците от предния ден", пише една сервитьорка във форума.

Друг вариант, особено популярен в САЩ, е да се използват консервирани супи, които само да се претоплят на котлоните, да им се прибави малко паста или зеленчуци и да се сервират с претенция да са пресни.

По същия начин понякога ресторантите замразяват изостаналата супа, размразяват я и я поднасят като току-що направена.

Яйца Бенедикт

Снимка: iStock

И всичко друго, което съдържа сос Холандез.

Сосът се приготвя от почти сурови жълтъци, които са благоприятна среда за развъждане на всякакви бактерии. "Не знаете къде е бил този сос, така че стойте далеч от него!", предупреждават не една и две сервитьорки.

Повечето са били свидетелки как готвачите държат прекалено много време соса Холандез на открито, което е гаранция за развалянето му.

"Сосът Холандез трябва да се сервира до минути след приготвянето му. Вместо това готвачите го оставят на топло покрай котлоните и печките, след това поливат яйцата с него и ги дават за сервиране", пише един потребител в Reddit.

Дори покойният Антъни Бурдейн казва в едно свое интервю, че не познава ресторант, който приготвя Холандез при всяка поръчка за яйца Бенедикт.

Паста

Снимка: iStock

"Много пари за нищо" - така сервитьорите гледат на пастата по ресторантите.

За тях една чиния паста струва прекалено много, защото съставките в нея не са чак толкова скъпи, а приготвянето е елементарно. Пастата обикновено е възможно най-евтината и често менюто лъже, че е приготвена на ръка.

При този тип ястия, признават сервитьорките, се прилага и номерът от супите - вкарват се изостанали от други рецепти продукти, миксират се и се сервират на клиентите под някое засукано наименование.

Използват се нискокачествени готови сосове, замразено смляно месо и рибни продукти, претоплен доматен сос, които, както казахме, идват на неразумно завишена цена.

Пържено пиле

Снимка: iStock

Или е замразен полуфабрикат, или е изостанало от други ястия пилешко, което е мариновано в силна марината и изпържено. О, и олиото едва ли е току-що налято във фритюрниците.

"След като видях как се прави пилешкото в нашия ресторант, реших, че повече няма да хапна такова нещо в заведение", пише сервитьорка от Луизиана в Quora. Тя е свидетел как за пърженото пиле в заведението се използват парчета месо, останали от по-сложните ястия с пилешко.

Обикновено се накисват в марината за една нощ и на другия ден се пържат при поръчка. Неин колега от Великобритания пък заявява, че в ресторанта, в който е сервитьор, се използват само полуфабрикати.

Ако ви се яде пържено пилешко, съветват сервитьорите, си го направете у дома от нулата.

 

Най-четените