Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

5 от най-брутално пресолените замразени храни

Готови баници, панирани хапки и още Снимка: iStock
Готови баници, панирани хапки и още

Замразените храни са вредни - това го знае всяко хлапе.

Шоковото замразяване, което обикновено се използва, за да запазят те апетитен вид, убива и малкото полезни съставки в тях. За сметка на това не убива калориите, които в тези шарени пакети летят към небесата.

И все пак понякога посягаме към замразените храни, защото бързаме и нямаме друга алтернатива за топла вечеря.

После установяваме, че нещото в чинията ни не покрива дори и най-занижените очаквания за вкус, защото е брутално пресолено и освен солта, в него не се усеща нищо друго.

А ето и пет от обикновено най-пресолените замразени храни:

Пица

Снимка: iStock

Според диетолозите това е шампионът по съдържание на сол.

Диетоложката Анджела Лаго пред "Ню Йорк Таймс" обяснява, че производителите слагат прекомерно много сол както в тестото, така и в топингите и сосовете отгоре, защото в противен случай пицата няма да има никакъв вкус.

Лаго уточнява, че към това се прибавят и други традиционно солени съставки - сирената и колбасите отгоре.

Именно по тази причина замразената пица, дори и от по-скъпи и популярни брандове, не наподобява дори бегло пресните пици. Затова Лаго съветва ако ни се хапва пица и сме готови за такова калорично угощение, да си направим домашна или да си поръчаме от пицария.

Замразена риба и морски дарове

Снимка: iStock

Солта е сред най-мощните и изпитани през вековете консерванти.

Затова тя се прибавя щедро към замразената риба, за да я запази стегната и с прилично на вкус месо. Само че дори и след щателно измиване на рибата или парчетата риба солта, попивала с дни и месеци в месото, не може да бъде отмита и попада в тялото ни.

При морските дарове положението е по-лошо.

Много често замразените скариди и други морски обитатели всъщност са изрезки от риба, скариди и раци, които са формовани в необходимия вид - на скарида, на рак, на сурими пръчици.

И тъй като не особено апетитният вкус на изрезките трябва да се маскира, се слагат щедри количества сол.

Лаго смята, че ако нямаме време да приготвим прясна риба, е най-разумно да се насочим към друго ястие.

Панирани хапки и шницели

Снимка: iStock

Тук положението е като при замразените морски дарове.

Хапките - месни или рибни - често не са от цяло парче месо, а от остатъци и изрезки. Същото може да се каже и за шницелите, които са такива само по надписа на опаковката, но не и по съдържание. И, съответно, се добавя сол за прикриване на истинския вкус.

А даже и да са цели парчета меса и риби, панировката им също е пресолена, за да докарва вкуса, който познаваме от веригите за бързо хранене.

По оценка на Британската асоциация за сърдечно здраве в някои замразени панирани продукти солта може да достигне до 40 грама на килограм, което е извън всякакви норми за разумен прием на сол.

Специалистите съветват да готвим само с прясно месо и то, по възможност, закупено от месарница, а не от супермаркет.

Баници и печива

Снимка: iStock

В българските магазини вече има невероятно изобилие от замразени баници и печива.

Има както големи вити баници, така и мини банички с различни пълнежи, както и други печива. Всички те са от пресолено тесто и с пресолени плънки. По тази причина независимо дали са със сирене, със спанак или пък с колбас вътре, тези печива имат еднакъв вкус.

Солта спомага и тези печива да оцелеят със седмици по фризерите, защото без нея и без редицата консерванти те бързо ще изгубят търговски вид.

При изпичането им солта започва да прониква буквално навсякъде и разваля цялостния вкус на печивото. С други думи, по-добре е да си спестим подобно пресолено пиршество.

Гьоза 

Снимка: iStock

Гледаме на гьоза като на бърз начин да се докоснем до японската кухня, затова посягаме към пакетите със замразени гьоза без особени притеснения.

После ги сготвяме и установяваме, че имаме нужда от поне литър вода, толкова са подсолени. Традиционната гьоза е внимателен баланс между вкуса на тестото и този на плънките ѝ, докато в замразената се усеща сол, сол и още сол.

Причината обикновено е, че производителите смятат, че източната храна задължително е много солена. Те не могат да постигнат във фабрични условия онзи умами вкус и вместо него решават да сложат повечко сол.

Ако искаме да се насладим на истински гьоза, можем да ги вкусим в японски ресторант или да запретнем ръкави и да си направим сами у дома.

Последното е хем интересно, хем знаем какво ще има в готовото ястие.

 

Най-четените