Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Българската баница - най-доброто тестено изделие за 2021 г.

Бялото сирене попада в топ 5 на сирената, а шопската салата е под номер 4 в класацията със салатите Снимка: iStock
Бялото сирене попада в топ 5 на сирената, а шопската салата е под номер 4 в класацията със салатите

Taste Atlas е богата кулинарна платформа, която успява да обедини данните за над 10 хил. рецепти и напитки от целия свят.

Сайтът се фокусира върху традиционните ястия и питиета и всяка година прави собствена класация по разнообразни категории - морски дарове, салати, предястия, паста, супи, сирена и така нататък.

А за 2021 г. Taste Atlas обявява българската баница за най-добро тестено изделие.

В описанието към родната баница се посочва, че тя традиционно се прави с бяло сирене, като в тестени кори се завива плънка от сиренето, яйца и кисело мляко. Допълва се още, че в България сервираме баницата най-вече на Коледа и Нова година, но тя може да бъде закупена и като улична храна.

Авторите уточняват още, че българската баница би мога да бъде приготвена и с разнообразна плънка от плодове или зеленчуци.

Зад българската баница в същата класация се нарежда португалските тарталети, наречени Паштейш де Белем, турската баклава, аржентинските емпанади, както и гръцката бугаца - сладка или солена редена гръцка баница, при която пълнежът обикновено е от кайма, сирене или сладък крем.

Българското бяло сирене пък попада в топ 5 на сирената на 2021 г., а шопската салата е под номер 4 в класацията със салатите.

Taste Atlas нарежда родното филе Елена на второ място при колбасите и българския Мавруд - на трето място при международните вина. В тези категории изпреварваме държави като Франция, Аржентина, Унгария и Хърватия.

Припомняме, че в края на 2021 г. се разрази спор относно българското кулинарно наследство, след като британски сайт определи българската мусака като най-вредното за климата ястие.

След това обаче редица кулинарни специалисти побързаха да похвалят балканската и българската кухня, а сега признание идва и от платформа като Taste Atlas.

   

Най-четените