Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Диетата на Опра Уинфри – няколко шота с текила, карфиол и спагети от тиква

Да смесва вредни с полезни храни е запазена марка на водещата Снимка: Getty Images
Да смесва вредни с полезни храни е запазена марка на водещата

Няма да излъжем, ако кажем, че Опра Уинфри е една от най-емблематичните фигури в наши дни.

Изградила вече империя за милиарди, водещата става известна още с първата си поява на телевизионния екран през 80-е, когато започва да прави "Шоуто на Опра". Предаването ѝ носи няколко награди "Еми" и се счита за най-успешното ток-шоу в историята на телевизията.

Борбата на Опра с килограмите не е тайна.

Още през 70-е години тя полага усилия да се справи с наднорменото тегло, посещавайки диетолози, които я подлагат на изтощителни диети. Бързо след това обаче възстановява изгубените килограми и порочният цикъл се задвижва. Темата става популярна и в предаването ѝ, където много жени намират надежда и съмишленик в тази нелека битка.

С годините Опра се превръща в една от най-влиятелните публични фигури. Освен за наднорменото тегло, в шоуто си тя засяга сериозни обществени проблеми, като блудството с деца, наркотиците, алкохолизма, расизма и др.

Предвид неуспешните си опити за премахване на излишните килограми, телевизионната водеща има специално отношение към храната. Старанието ѝ в тази посока включва балансирана диета, която е далеч от крайностите.

В ежедневното си меню Опра включва много плодове и зеленчуци, както и алтернативи на високовъглехидратните храни. Позволява си дори по няколко шота текила и чаша вино, но само от време на време, защото смята, че всяка крайност не води до нищо добро.

Запознайте се с част от хранителния режим на една от най-влиятелните публични личности в света - Опра Уинфри.

Опра включва в диетата си много плодове

Снимка: iStock

Като че ли новината, че Опра набляга на плодовете няма да учуди никого, защото сякаш всеки човек, който има желание да свали някой излишен килограм, първо прибягва към подобна на тази диета.

Според Уинфри плодовете са добро гориво, затова избира да започва деня си именно похапвайки маракуя, боровинки, малини, ягоди, банани, често смесени в смути или като добавка към овесени ядки, леки палачинки и киноа.

Убежденията на водещата в тази посока не са случайни, тъй като зад тях стоят солидни научни изследвания.

Доказано е, че плодовете и зеленчуците не само са подходящи за диета и детоксикация на организма, но могат и да действат като "лекарства" за превенция от най-различни заболявания. Хората, които ги консумират по-често, значително намаляват риска от инфаркт и инсулт, поява на храносмилателни проблеми и диабет.

Изглежда, че Опра е наясно с всичко това.

Не пропуска да поглези душата си с паста

Снимка: iStock

Пастата е една от най-често избягваните ястия, когато заговорим за редуциране на килограми, но Опра намира здравословен начин да я включи в менюто си. Понякога за обяд си позволява паста със сотирани скариди, които заради ниското си съдържание на мазнини компенсират пълните с въглехидрати тестени изделия.

За щастие, в наши дни съществуват все повече алтернативи на така наречените "вредни" храни, затова, ако диетата е строга, пастата може да се замени със спагети от тиква, които са подходящи при нужда от намален прием на въглехидрати.

Вкусът им, разбира се, силно се различава от този на оригиналния продукт и за да стопи разликата, телевизионната звезда прибягва до лека измама, смесвайки зеленчуковата с тестената паста. Така преобладаващият вкус на тиквата бива смекчен.

Пюрето от карфиол и тайната на Опра за въздушната му консистенция

Снимка: iStock

Идеята за смесване на продукти, които са позволени и забранени в диетата на Опра, се явява като нейна запазена марка.

Подобно на пастата, тя използва сходна техника и при приготвянето на картофеното пюре. Картофите са с високо съдържание на въглехидрати, което значи, че колкото и да са вкусни, не са най-доброто решение за намаляващите теглото си хора. Уинфри обаче не позволява това да ѝ попречи да се наслаждава на храната.

Вместо напълно да елиминира картофеното пюре от дневното си меню, тя използва намачкан карфиол като негов заместител. Но нещата не спират дотук.

Тайната на най-вкусното според Опра пюре се крие в това, че заедно с варения карфиол добавя един картоф, с който обогатява вкуса на ястието. Крайният резултат е очарователен и пухкав, способен да задоволи и най-капризните.

Текила и вино... но с мярка

Опра не се лишава от алкохолните напитки, като задоволява апетита си с вино или няколко шота текила.

Консумира ги обаче от време на време, защото освен неприятния махмурлук на сутринта, те могат да навредят сериозно на здравословната ѝ диета заради високото им съдържание на калории. Въпреки това умереното количество алкохол може да има ползи за здравето. Според някои проучвания той намалява риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет.

За да не наруши диетата си, в дните, когато си позволява алкохолни напитки, Опра определено внимава с какво се храни.

   

Най-четените