От алилуя до много ви здраве

Какво точно ядем? Да видим хидратираните масла. Един бърз жокер показва най-известното от тях - маргарина.

Преди много години американска компания създава този продукт, за да поевтини производството си на свещи за осветление, църковни нужди и др.

След широкото навлизане на електричеството в бита, с типичния си американски прагматизъм, започва да го предлага за храна. Така де - от алилуя през наздраве до много ви здраве.

А пък как се произвежда само! През някакво течно масло, примерно слънчогледово олио, се вкарва водород, при използването и на катализатор (обикновено никел). Направо възмутително.

Като че ли ни нямат за хора, а за някакви железни извънземни, търсещи смазка за зъбните си колелета. В здравен аспект маргаринът причинява сърдечно-съдови болести, уврежда нервната система, води до мозъчни разстройства, сърдечни удари и т.н. Причинява също дефекти на плода при бременност, лишавайки майката и ембриона от основни мастни киселини.

И накрая за десерт - отровни мръвки. Става въпрос за масовото влагане на известния консервант нитритна сол, която можете да откриете във всеки пакетиран и или разфасован продукт от месо - като салам, наденичка, кренвирш, шунка, пиле, пържоли и др.

Солта е една от любимите добавки на производителите, тъй като водният й разтвор увеличава теглото на накиснатите продукти с 50%. Но това не е най-големият проблем.

По-лошото в случая е, че смесвайки се със стомашните сокове, води до получаване на съединението нитрозамин. Това приятелче е толко канцерогенно, че го използват в изследователските лаборатории за изкуствено предизвикване на рак в морските свинчета.

При ежедневна употреба на така обработени меса, увеличава риска да заболеете от рак на панкреаса. На евентуалния рак на стомаха или на дебелото черво може да се гледа като на бонус.

След всичко това читателят сигурно би попитал какво все пак да се яде. Откровено казано, не знам какво да препоръчам.

Преди време прочетох, че създателят на Facebook - милиардерът Зукърбърг, когато му се дояждала пилешка манджа, си купувал живо пиле и собственоръчно го заколвал.

Мисълта ми е, че щом като и милиардерите не могат да надделеят на отровителния хранителен пазар, какво остава за нас, обикновените хора...

Май ще бъде, както се казва, колкото може и докогато може!

#4 Гризли 09.06.2011 в 15:24:28

Dimitar, напълно си прав за това, че най-добре е да се ядат продукти с установен произход, по възможност домашен! Само че, за съжаление, това не ти гарантира качествена храна... Има ли смисъл да казваме, че се използват купища естествени и изкуствени торове, чието увеличено количество силно увеличава нитратите в храните? Или да кажем за натъпканите с антибиотици фуражи, които ядат добре и екологично отгледаните говеда/овце? Знаем какво става с млякото на такива животни... А да споменаваме ли колко е замърсена водата, колко е замърсена земята, колко киселинни дъждове валят и каква ли още не помия!... Направо е страшно, на човек направо му идва да не яде! Само че дори на фотосинтеза да я караме, въздуха пак си е мръсен, а слънчевата светлина (радиация) става все по-силна и вредна... Така че в последните 100 години сме се докарали дотам, че вече няма измъкване от собствените ни л...а! Но все пак,въпреки всичко, в днешно време това е най-добрия вариант - храната "от село" - тя поне ще е прясна и истинска, няма да е натъпкана с оцветители, стабилизатори, овкусители и каква ли още не химия! Работя в месопреработвателна фирма, една от най-големите в страната... Един ден гледах няколко руски филма за опасната храна и реших да видя какви Е-та има в колбасите и кое Е какво е точно, до какво води и т.н. ... И вече повече от месец не ги ям изобщо! И то не защото знам какви суровини се слагат в колбасите, за последните 5-6 години това не ме е спирало - просто накрая видях какви отрови се слагат във всички храни (вече знам кои Е-та са най-опасни/канцерогенни) и вече се опитвам да внимавам какво точно ям.. Поне доколкото може да се вярва на написаното по етикетите... За финал едно малко въпросче - някой знае ли от какво се прави червения оцветител КАРМИН (Е120)?! Е, аз не знаех доскоро... Прави се от бръмбари, живеещи в Перу, и от яйцата им... А сега просто проверете на колко места го има този кармин, във всички червени колбаси се намира... И не само там, споко! Дори в червенеещите плодови млека на Данон го има, същите тези млека, които най-вероятно давате и на децата си... А пък как Америка осъди Данон за $120 млн за невярна реклама, за бифидус есенсис, разбира се, няма да говорим... Както и за вредата от ГМО храните, това пък е още по-дълга тема! Така че да внимаваме какво ядем, но да не забравяме, че в крайна сметка няма начин, по който да се избяга от отровите... Просто ядем, за да оцелеем, а колко точно ще е не се знае... Към автора - хубава статия, хареса ми! Само дето сте забравили да посочите една от най-често срещаните добавки - Е621 (мононатриев глутамат) - съставка, засилваща вкусовото усещане... Това е може би най-разпространената добавка в храните, почти няма етикет, на който да липсва.. А за последиците от него в мрежата има много статии...

Новините

Най-четените