Яка клизма в името на хуманизма

В едно интервю попитаха Веселин Маринов защо се е извъртял от БСП към ГЕРБ, а той се учуди, че във всяко интервю го питат все за БСП. Това е все едно Гагарин да се чуди защо го питат все за космоса, но както и да е.

Веселин Маринов обясни, че го е променил един човек и този човек се казва Цветан Цветанов. Цветан и Веселин се познават от 7-8 години, както ни осведоми певецът и Цветан винаги е бил изключително чист, честен и всички останали суперлативи човек.

Промяната у Веселин обаче не настъпила веднага. През повечето от тези години на приятелство с Цветан той продължавал да пее на Бузлуджа и по други социалистически форуми. За ГЕРБ узрял, едва когато ГЕРБ дошъл на власт.

Сега, в разцвета на тази своя зрелост, Веселин Маринов изпя и химна на МВР. Като полъх от моето пионерско детство стиховете на Евтим Евтимов ме просълзиха. Но ме просълзи не само задушевността и възторга на химна. Просълзи ме и тъгата, че другите министерства си нямат свои химни. А нима не заслужават!

Ето защо реших да дам своя скромен принос към заличаването на тази неправда като напиша текст за химн на Министерство на здравеопазването. Старал съм се да се придържам към поетиката на Евтим Евтимов, за да не причиня разностилие в министерската химнография.


1.

Щом чуеш вопъл, стон и хрип
от птичи или свински грип,
ти бързо скачаш на нозе,
любимо и добро МЗ


По твоите пътеки здравни
със стъпки смели, стъпки славни,
с сърца горещи и грижовни
вървят чиновник до чиновник.


ПРИПЕВ:

О, здравно министерство наше,
събуваме пред тебе гащи
да ни направиш яка клизма
във името на хуманизма.


Ура! Ура! Ура! Ура!
Ура! Ура! И пак - ура!


2.

Надигне ли се вирус зъл,
ти го разбиваш на чакъл.
Полезно като витамин
си ти, МЗ! Амин! Амин!


Ще молим денонощно Бога
да бди над твоята подлога,
да си ни вечно живо, здраво,
да надживееш нас направо.


ПРИПЕВ:

О, здравно министерство наше,
събуваме пред тебе гащи
да ни направиш яка клизма
във името на хуманизма.


Ура! Ура! Ура! Ура!
Ура! Ура! И пак - ура!

#1 mayska 06.07.2010 в 15:17:01

Поздравления за химна.Последната изцепка на министърката от разклона бе към журналисти на среща в Добрич: "Тия пък кой ги пусна..."

#2 marsn 07.07.2010 в 09:49:32

Хубаво, но в социалистическа България никой не говореше в средствата за масове информация за милиционери и за лекари! И милиционерите, и лекарите, безмълвно и необезпокоявани от никого си вършеха работата! И деца, и възрастни, и жени, и мъже, спокойно се движеха денонощно по улиците на нашите села и градове, без някой да посегне на тях! Хората се лекуваха, без да се изнасят на показ техните здравни проблеми и болести по телевизията и без да се търсят спонсори ... Още да ви пиша ли? Няма смисъл! Вие сте папагали! Някой ви е втълпил, че трябва да бъдете против комунистите и комунизма и че "онова" мое време е било нещо лошо и страшно ... и вие го повтаряте като латерни! Глупаво, самодоволно и самовлюбено българско население! А един каза: "Беден, гладен и безработен, но със самочувствието на свалил комунизма ..."

#3 Sulla 07.07.2010 в 16:31:45

Marsn (не знам как се произнася това), "онова твое време" не беше толкова "лошо" и "страшно", колкото беше гнусно. За него могат да милеят само хора, които желатя да получават по милост непроизведени блага и да градят благополичието си на доноси и чуждо нещастие. Sorry...

#4 чичо-2 08.07.2010 в 06:51:05

И какво му беше гнусното на онова време, и кое му е великото на сегашното? И тогава е имало мръсници, и сега ги има! Но тогава са действали подмолно, а сега са или на власт или просто силни на деня. И тогава се е случвало да бачкаш на шеф, но е било обикновенно на "приятелски" начала. Били сме плоча на наш шеф на времето, но и тй самият бърка бетон на вилата на един от колегите. А ако имаше нещо нередно се пишеше много. А сега какво е? Чорбаджията праща хора у тях да работят, но пари от джоб не вади! Администрация - сега по е раздута. Медицина за времето си тогава беше на ниво. Сега е на ниво само за платежоспособните, а такива са все по-малко! Съд - и тогава имаше съдии които смятаха законите за литература, но сега авторитета на съдебната система е под всякаква критика. Следене и доноси - вие сте паднали от небето! Сега са сигурно по-вече! Политическо преследване - сега не подменят ли неудобните? Тогава било еди какво си! Добре бе, като е в разрез със съвеста ти някой да те е карал да ставаш партиен член? Ама иначе нямало да станеш началник! А-а-а, ясна е работата!

#5 vladimir1329 09.07.2010 в 10:20:53

Химнът е страхотен! Поздравления за автора. Бих предложил това произведение да го изпее Панайот Панайотов, за да има справедливо разпределение на благата. до сула:Подкрепям мнението за "онова време" до онзи, който тъгува по "онова време": Драги ми господине, все още има Северна Корея и Куба. Емигрирайте в едната от тези две страни и пийте до дъно от "благата на социализма".

Новините

Най-четените