Как Холивуд си представя България

В неделя вечер НТВ излъчи втората част от супер-екшъна "Непобедимите" с участието на най-култовите звезди на жанра от последните 20-30 години.

Освен звездната компания още едно нещо правеше впечатление на зрителите, а именно, че филмът е сниман в България.

Макар че действието се развиваше в Албания, местните "аборигени" говореха на чист български език при срещите си със Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм и компания.

Разбира се, допълнение на представата за Албания (разбирайте България) беше долнопробна чалга в изпълнение на Азис в кръчмата, където "непобедимите" влязоха за да търсят информация и бяха заплашение с изнасилване от тъмен балкански субект.

Схлупени и полуразрушени къщи бяха част от фона на апокалиптичната картина, а също така местното население беше облечено в традиционните за държавите от Третия свят дрипи.

Цялото това описание повече наподобяваше времето непосредствено след Освобождението отколкото XXI век.

Естествено, един екшън няма как да мине без загубилия всякаква представа за реалността Чък Норис, както и хеликоптери и танкове за бойните сцени. Тук се намесиха успешно останките от българската армия - т.е. хеликоптер и танк.

Екшън героите кръстосваха полусрутени села и градове в борбата си с лошите и рушаха всичко по пътя си, докато местното население копаеше в урановите мини под строгия надзор на новите си господари.

Краят на филма, естествено по американски, беше happy end - Сталоун и хората му освободиха подложените на принудителен труд и облечени в парцали местни "аборигени" и всичко приключи благополучно с пенсионерския дуел на софийското летище между Жан Клод ван Дам и Слай.

За всеки български актьор е чест да участва с долнопробна роля в подобен филм с малоумен сценарий и третата част, която изцяло се снима у нас, е идеална възможност за стотици изгладнели българи да се доберат поне до ролята на статисти и до заветни няколко десетачки.

А продължението ще е наистина впечатляващо: Мел Гибсън, Харисън Форд и Уесли Снайпс се присъединяват към "непобедимите", така че българи, обличайте дрипите за поредната порция самоунижение...

Прав беше Вини Джоунс (при една от визитите му у нас за снимки на американски екшън филм), който, на въпрос на ухилена репортерка дали му харесва в България, с явното желание да каже нещо хубаво за страната ни, отговори: "Да, тук е страхотно! Обстановката е точно каквато ни трябва за филма - като след бомбардировка".

#1 ianchefff 03.12.2013 в 17:36:56

Глупава статия, но нямам нерви да коментирам.

#4 _George_ 03.12.2013 в 21:09:43

Тримата малоумници под мен тотално доказаха тезата на автора, че у Булгаристан е пълно с аборигени. Ми като не ти харесва Била не ходи да се тровиш бе, олигофрен. А колкото до смеха. Типично е когато плиткоумна тиква проèте нещо което не рабира да си поèше комплексарщината със смях. Абе, аборигени. Ама май обиждаме тях! Така, è олигофрени по-точно!

#5 veselavesela 03.12.2013 в 21:32:29

Холивудските актьори с фантастичните си хонорари може и да се смеят на "дрипите" на българите, но пък, като подадат нос вън от именията си не им ли прави впечатление поразителната прилика на "даун таун-на" на Холивуд с женският пазар?! Точно пък Лос Анжелис не е за хвалене.

#6 Прокопи 03.12.2013 в 21:38:03

Какво се удивява/възмущава авторът? Това си е нормален американски филм. В крайна сметка в него става въпрос за Албания, не за България? Ако го снимаха в Калифорния щеше да е почти същото, само че по-скъпо. Авторе, мухльо, похвали българите, които толкова добре са се превъплатили в бедни, дрипави албанци.

#7 Korea 04.12.2013 в 06:40:32

ей много прости коментари тук, то трябва малко акъл да се разбере смисъла на статията. да може и в LA да го направят да изглежда същото, но тук няма смисъл от декори защото обстановката си е такава - като след война, всичко е разграбено, разрушено, а хората вместо да се замислят в каква кочина и мизерия живеят, те седнали да плюят другите и да им казват колко са прости и задръстени...

#8 opetkov 04.12.2013 в 11:37:49

Радвайте се, че Холивуд отвреме на време показва България на света. Засега грозното, а в бъдеще може би и по-красивото. Който не му харесва да прави филми за грозното в Холивуд и да го показва по света и у нас. Комплексарски писания, написани или по поръчка или от глупост. Ако следите темата, всички актьори, участвали в продукцияте се изказаха ласкаво за България и времето прекарано у нас.

#14 Борката 04.12.2013 в 16:38:35

Е са, нали сакахте чужди инвестиции!Еее...Угодия нема.

#15 raindog 04.12.2013 в 21:58:56

Голямата драма, че представата на американците за Албания е пресъздадена с декори в студиото в Бояна. Единственият належащ и пряко касаещ ни проблем е, че азис и подобните му НАИСТИНА са масово срещано явление в българското битие за съжаление. Доста слаба статия...

#18 explorer 12.12.2013 в 16:19:27

В началото на учебната година бях на родителска среща в детската градина на дъщеря ми. Там ни разказваха какво имат да учат децата през годината и едно от нещата беше да влизат в роля. Очевидно някои автори, не са ходили на детска градина и са пропуснали този важен урок. Филмът не е документален, а ако се замислят някои хора какви са впечатленията на чужденците от коя да е чужда страна, обикновено най-дълбоко в съзнанието се врязват шокиращите преживявания и сцени....то и аз бях шокиран след като 20 години не бях се возил на влак и пропътувах от Бургас до София с влак - нямаше нищо общо със спомените от детството, казармените и студентските години.

Новините

Най-четените