По стъпките на Тачър, но в обратната посока

Тереза Мей най-после разкри стратегията си за "чист" и "твърд" Brexit, след близо половин година колебания, отлагане и уклончиви фрази.

Реакциите след речта на Мей в евроскептичните британски медии, които открито агитираха срещу членството в ЕС, бяха колкото еуфорични, толкова и неверни. Ако вярвате на описанията в най-гръмогласните таблоиди, на 17 януари Великобритания едва ли не разкъса всички "окови" на европейското робство.

Всъщност премиерът на Великобритания потвърди, че страната ще сложи край на пълноправното си членство в Европейския съюз, без уговорки за запазване на елементи от договора си за присъединяване.

Лондон ще се откаже от всички привилегии на членството в общия пазар, за да сключи съвършено ново споразумение за свободна търговия с Европейския съюз - всичко друго, обясни Мей, би противоречало на принципа за свободния избор, който беше изведен като приоритет по време на референдума за Brexit през юни 2016 г.

Забележителен е символизмът в избора на Ланкастър Хаус за платформа, от която Тереза Мей произнесе ключовата си реч. Именно в това имение, използвано от британското Външно министерство, през април 1988 г. Маргарет Тачър слага началото на кампанията си "Европа - отворена за бизнес" - кампания за създаването на общия европейски пазар.

Тачър беше един от основните "архитекти" на идеята, че Европа трябва да се зона за свободна търговия, в която компаниите могат да търгуват помежду си без ограниченията на националните граници и без намесата на местните правителства, независимо от всичко.

Сега, почти 30 години по-късно, Тереза Мей използва същото място, за да сложи край на модела на Желязната лейди.

Вноската в европейския бюджет също ще бъде спряна, макар че би могло да има "определени програми на ЕС", по които Великобритания да допринася с финансова помощ. Със сигурност ще се запази досегашното сътрудничество на службите за сигурност и борба с тероризма.

Премиерът на Великобритания настоява за значително намаляване на броя на имигрантите от страни-членки на ЕС. Страната няма да предоставя същите условия на труд и свободно пребиваване, каквито гарантираше досега, но поема ангажимент да запази правата на имигрантите от ЕС, които вече живеят и работят на Острова.

Всичко това ще трябва да бъде включено в бъдещото споразумение за Brexit, което ще се гласува от двете камари на парламента в Лондон.

Тази относително ясна изходна позиция, която Мей защити, не е никак лош ход.

Тя спасява Тереза Мей от обвиненията, че действа половинчато и че не изпълнява ангажимента, с който пое мандата. Стратегията за "чист" Brexit й беше нужна преди всичко във вътрешнопартиен план, особено за регулиране на напрежението в Консервативната партия.

Икономиката също работи в полза на Мей: оказва се, че през втората половина на 2016 г. (т.е. месеците след Brexit) е отчетен по-висок ръст на икономиката във Великобритания, отколкото преди референдума за напускане на ЕС. Годишният доклад на МВФ показа, че Великобритания отчита най-висок растеж за 2016 в сравнение с всички останали големи икономически сили в света.

В същото време, опцията за договаряне на напълно нови условия за партньорство между Лондон и Брюксел дава неограничени възможности за споразумение между двете страни.

Тереза Мей не желае нито "модела Норвегия", нито "модела Швейцария", при който страните не членуват в ЕС и не отговарят пред Съда на Европейския съюз, но получават частичен достъп до общия пазар срещу известни ангажименти - включително парични вноски и допускане на свободно движение на граждани на ЕС.

Изследване на Civitas показва, че дори да не се постигне споразумение за безмитна търговия между Великобритания и 27-те страни-членки на ЕС, Лондон ще излезе на сметка.

Евентуалните мита върху износа на британски стоки в ЕС се изчисляват на 5,2 млрд. паунда, докато таксите от вносните продукти във Обединеното кралство биха възлизали на 12,9 млрд. паунда. Разбира се, последиците от подобен краен вариант на раздяла между Острова и Европа, с връщане на пълния митнически контрол, са много по-сериозни от това просто изчисление.

Самите преговори между Великобритания и ЕС дори не са започнали. Какъвто и да е изходът от тях, едва ли ще се хареса на булевардната преса в Обединеното кралство толкова много, колкото им допадна първата стъпка на Тереза Мей.

От ключово значение ще бъде решението на британския Върховен съд, което се очаква до края на януари и което трябва да определи дали парламентът има право да се намесва в преговорния процес между Лондон и Брюксел. Самата Тереза Мей е против подобен сценарий, който би могъл да забави или попречи на договарянето между двете страни.

Правителството на Тереза Мей планира да започне процедурата по член 50 от Договора за ЕС не по-рано от месец март 2017. Това означава, че Brexit няма да има преди пролетта на 2019 г.

Сега всичко зависи от уменията за договаряне на европейските лидери.

За много от тях 2017 г. ще е година на тежки и важни национални избори, в които вътрешнополитическите битки ще бъдат от първостепенно значение. Във всеки случай, нито Франция, нито Германия, нито Холандия имат интерес да компрометират бъдещето на Европа заради краткосрочни партийни цели.

Добре би било, ако лидерите на ЕС осъзнават историческите отговорности, които са в ръцете им. Добре е да се знае и че при преговорите с Великобритания не може да се помпат мускули и да се мерят сили, защото резултатът ще е фатален и за двете страни.

Залогът е много по-сериозен от оставката на кабинета в една или друга столица, защото ако Brexit приключи със скандал, това ще е заплаха за целия европейски проект.

#1 7 18.01.2017 в 16:23:14

Нито ножът е дървен, нито теслата -малка. Покрай сухото си подпалиха и суровото, но искрено им пожелавам меко приземяване при свободното падане... ПП Докато Никола Шотландска все още не се е обадила.

#3 liberta 22.01.2017 в 01:56:06

До 7: За жалост добрите пожелания не променят законите на физиката.

#4 7 22.01.2017 в 09:35:26

@liberta Да, така е. Утешението не променя фактите, то евентуално може да посмекчи психологическия ефект от едно събитие. ПП Не казвай "хоп!", преди да си скочил, но и преди да скочиш, първо погледни, колко е дълбоко...

#5 sim4o 22.01.2017 в 09:59:20

Ледът се пука, господа съдебни заседатели .. ледът се пука! .." „Билд ам Зонтаг“ Льо Пен казва: „Евросъюзът е мъртъв, но още не го знае, провали се по всички направления: икономическото (ръстът е много бавен), социалното (бедността нараства, безработицата се намира на твърде високо ниво), сигурността (ЕС не е в състояние да защити своите граници, не може да се защитава от ислямския тероризъм)“, заяви тя. По нейните думи след като“експериментът се проваля така плачевно, то с него е свършено“. По думите на лидера на НФ ако тя победи на изборите през пролет има намерение да се стреми към преференции от Брюксел под заплаха за излизане от общността: „Изисквам от ЕС да ни върне независимостта по четири пункта: граници, валута, икономика и право“, уточни Льо Пен. „ Ако Брюксел откаже, тогава ще кажа на французите, че сме длъжни да напуснем ЕС, и ще предложа гласуване за това.“ Льо Пен също така предположи, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, означава „край на стария свят, който управлява пазара, на света, в който народите са длъжни да бъдат принасяни в жертва на неолиберализма и да изчезнат“. „Сега започва великото завръщане към нациите и народа“..

#6 7 22.01.2017 в 10:02:37

Симе , тая льо пен да не е неква нова леля ванга ,бе? ПП Кво стана, нали последният президент на щатите щеше да е черен?...

#7 sim4o 22.01.2017 в 11:54:50

7 | 22.01.201710:02 Симе , тая льо пен да не е неква нова леля ванга ,бе? Много щастлив ПП Кво стана, нали последният президент на щатите щеше да е черен?... Шокиран ------------------------------------ 1.Не знам дали е Ванга, ама Националният Фронт, от 1972 говори честно, едно и също! И прави едно и също .. та Льо Пен обяснява, още веднъж на тъпите соросоиди, какво мисли да направи .. ако бъде избрана .. -да излезе от еврозоната -да намали правата на брюкселските капути и да увеличи националния суверенитет .. да въведе граничен контрол, например.. Ако от ЕС не се съгласят - референдум за излизане! Така като Льо Пен и като брекзитаджиите , за които иде реч в статията , мислят май доста хора в ЕС и това е ясно проследима тенденция! А ти КАК свърза Льо Пен с Ванга? Без повод? Просто ти дойде от вътре да пишеш ни в клин , ни в ръкав? Да опитам да позная - понеже е уикенд и си разпускал, а? .. ама не само алкохол е имало, а и друга, а? .. бело ??? .. Ми нищо- леко неадекватно .. разбираемо .. .. ама сравнен с най-големите форумни идиоти стоиш добре на терена , Седмаче! 2. То и за последния президент .. неадекватно малко .. За какво е темата и Дискусията , опита ли се да разбереш ..? Че то стана нашата размяна на мисли - ти му викаш "Куме ИВане .. то тича" .. Ама айде-да ти отговоря! ДОБРЕ Е, че не е 44-я президент последен! За всички нас! А точните думи комай са : ... "а ще имат ли американците и черен президент? .." .. "Ще имат един.И той ще е последен" .. Демек - един ЧЕРЕН .. пръв и последен ЧЕРЕН .. Ама може и друго тълкувание да има .. ей за Курск : "Курск ще е под вода, и щял свят ще го оплаква" никой не успя правилно да го изтълкува.. Та така.. Неадекватно е да скачаме от тема-на тема, ама нали си се поддържаме! Като поизтрезнееш, Седмаче, пак напиши нещо и да коментираме .. ама да има връзка с Дискусията!

#8 7 22.01.2017 в 12:34:02

Е, Симчо, ти ме утрепа с тая ирония... ...напрао ме закопа. Затва, смятам вече да не си меря късия интеуект с гиганти като теб, потискам се. Ама, признавайте ги тия пророчески поражения за разни президенти и пр., де, не да си измисляте само разни удобни прочити и пожелания... бъдете обективни! ПП А тва с "тъпите соросоиди" и "заострените льопеноиди"- не ме търси там, разправяйте си се по групи...за мен това са излишни истерии.

#9 sim4o 22.01.2017 в 13:02:24

7 | 22.01.201712:34 Е, Симчо, ти ме утрепа с тая ирония... Реве или много тъжен ...напрао ме закопа. Затва, смятам вече да не си меря късия интеуект с гиганти като теб, потискам се. Ама, признавайте ги тия пророчески поражения за разни президенти и пр., де, не да си измисляте само разни удобни прочити и пожелания... Много щастлив бъдете обективни! ПП А тва с "тъпите соросоиди" и "заострените льопеноиди"- не ме търси там, разправяйте си се по групи...за мен това са излишни истерии. ------------------------- 1.Истериите в живота винаги са излишни! Ама не те разбирам пак .. по какви групи с кого да си се разправяме? Кви льопеноиди, кви пет лева? Айде бааааавно .. -имаме статия за Брекзит .. и кой какво казал .. и какво щял да прави и що така правят тия хора .. -и аз обяснявам - ОСВЕН БРЕКЗИКАДЖИИТЕ подобни настроения има на много места в Европа - и цитирам Льо Пен .. като тя си е и конкретна, в интервюто пред "Билд ам Зонтаг" .. обяснява женицата, с числа и примери ... КОЙТО ИСКА МЕНЕ - че има такива настроения не само в Юнайтед Кингдъм .. ..или Льо Пен да ни опровергае - ми да ни опровергава - с конкретно писане .. Който ни дава акъл да сме се били разправяли ей тъй .. ми да изтрезнее! 2.Не те разбрах и какво искаш да кажеш за Президентите .. Явно изтрезняването върви с по-бавни темпове, отколкото ни се иска на всички нас .. и все още звучиш неадекватно, приятелю .. Дал съм точните думи, доколкото успях да ги намеря .. за да те подкрепя в Дискусията .. ТИ , Седмаче .. подкара размяната на мнения натам - явно нещо си искал да ни кажеш .. аз те допълних просто! Каква връзка имаше с казаното от мене, или със статията - ей Богу - до сегашния момент ми е неясно .. отдавам появата на тези твои изречения на алкохола снощи ..! Та цитирах точно, доколкото намерих сведения - и ти помогнах .. а кой-как ще тълкува не знам .. Та изтрезней първом, приятелю Седмаче .. Иначе горе-долу и в това си състояние си доста по-адекватен от много други! Поздрави

#10 7 22.01.2017 в 14:35:56

Симе, изобщо не пия, бе, човек, нещо ме бъркаш с някой...

#11 7 22.01.2017 в 14:38:57

Упс, да не забравя- за черния президент не се получи прогнозата , както и да го въртят почитателите на такива пророчества, та, не се знае, знае ли се, тва имам предвид...ма който иска, нека си верва, де, лошо няма.

#12 sim4o 22.01.2017 в 15:02:09

107 | 22.01.201714:35 Симе, изобщо не пия, бе, човек, нещо ме бъркаш с някой... ----------------- A Неадекватността ?? От къде бе, брат? .. ако не е от пиене - лошо ... Що не отидеш тогава за направление, до личния си лекар?.. Ей и какво да му кажеш .. : Иде реч за ЕС , има статия в Кафенцето - за Брекзит, за излизането .. .. аз допълвам и с едно мнение от интервю в "Билд ам Зонтаг" .. според мене казаното там, обяснява донякъде ситуацията с Брекзита и защо така гласуваха хората в ЮК .. И ето думите от интервюто: .."провали се по всички направления: икономическото (ръстът е много бавен), социалното (бедността нараства, безработицата се намира на твърде високо ниво), сигурността (ЕС не е в състояние да защити своите граници, не може да се защитава от ислямския тероризъм)“ .. Тука , всеки човек може да разсъди ПРАВИЛНИ ЛИ СА ДУМИТЕ на Льо Пен , нали? И НЯМА нужда да се бръщолеви кухо относно "тъп соросоид" или "остър льопеневист" .. ми или се опровергават, по-горните думи на Льо Пен за ЕС (примерно - с данни за безработицата и промишленото производство .. увеличава ли се, не ли ?) или се допълват тези думи, примерно с факти за мигрантската политика на ЕС .. или не се разбира и се мълчи .. Ако не се разбира и не се знаят числата , а се бръщолеви .. ни в клин ни в ръкав имаме тъп соросоидизъм ! А що тъп ли? Ми проявата на малоумна неадекватност какво е? .. не е ли тъпотия? И ей и още от "Билд ам Зонтаг" .. пак , донякъде по темата : .."Льо Пен също така предположи, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, означава „край на стария свят, който управлява пазара, на света, в който народите са длъжни да бъдат принасяни в жертва на неолиберализма и да изчезнат“. „Сега започва великото завръщане към нациите и народа“ И човек или може да се съгласи с по-горните думи .. или не - и да опровергае използвайки логика! Или може да има неадекватно поведение .. примерно, да се отплесне и кой знае защо- на ей тия изречения по-горе, да реагира с питанe oт сорта (цитирам): --------------------------- 7 | 22.01.2017 10:02 Симе , тая льо пен да не е неква нова леля ванга ,бе? Много щастлив ПП Кво стана, нали последният президент на щатите щеше да е черен?... Шокиран.. -------------------------- Което реагиране, за мене е неадекватно .. нерде ЕС и настроенията за преструктуриране .. или излизане , нерде дали Льо Пен е Ванга?? Ако нямаме употреба на алкохол - задължителна консултация с психиатър .. е моят приятелски съвет. Седмаче .. искаме те скоро на линия! Адекватен .. във форма да си, с весело настроение и бодър! Поздрави

#13 7 22.01.2017 в 15:25:03

Симе, един съвет, брат, на всека жена не вервай. Има жени, ше те купят и продадат, докато мигнеш. Цък - и си готов...

#14 sim4o 22.01.2017 в 17:09:46

7 | 22.01.201715:25 Симе, един съвет, брат, на всека жена не вервай. Има жени, ше те купят и продадат, докато мигнеш. Цък - и си готов... -------------------- Абсолютно вярно. .. И да се върнем на темата , която коментирахме - ако ще се търси психиатър - заради неадекватността и бръщолевенето .. да е мъж! Успех желая и те чакам с интерес и нетърпение отново на форума, като нов човек .. адекватен, подготвен, забавен, знаещ ..! А дано този мъж, при който идеш помогне! .. Иначе което го казва Льо Пен сега, НФ го говори от основаването си през 1972 .. и мъжете го говорят и жените. А и са аргументирани .. ти да видиш! .. соросоидната паплач, Седмаче - не може да им каже "копче" , а и събитията- примерно Брекзитът - за който уж пишем, потвърждават правотата им, не ли?.. .. и се задоволяват соросоидте , сал да подскачат , да се юдят и да се кривят наоколо неадекватно , пръскайки слюнка .. уж остроумничейки..

#15 7 22.01.2017 в 17:17:11

Глей сега, брат- няма да стане с лицемерие, нито с коварство, нито с насилие- тва, от мен да го знаеш. Тия, дето прибягват до такива методи, се затриват взаимно...гледай и ще видиш. Верно, повечко време отнема, щото Той е дълготърпелив към нашата глупост, но неизменно така се получава, АКО не поумнеем в някакъв приличен времеви срок... ПП Айде и тука- отстъпвам ти да се изкажеш последен...че иначе край няма

#16 sim4o 22.01.2017 в 18:05:54

7 | 22.01.201717:17 Глей сега, брат- няма да стане с лицемерие, нито с коварство, нито с насилие- тва, от мен да го знаеш. Тия, дето прибягват до такива методи, се затриват взаимно...гледай и ще видиш. Верно, повечко време отнема, щото Той е дълготърпелив към нашата глупост, но неизменно така се получава, АКО не поумнеем в някакъв приличен времеви срок... ------------------------------ И тука абсолютно ще се съглася - на 100% ..! Насила , с принуда хубост не става .. не може да натикваш хората, където не искат лъжейки ги и с лицемерни манипулации .. Ще се затрие взаимно соросоидната тъпа паплач - ще видиш! .. остави я за сега да беснее и да чупи витрини ... То волът рие - на гърба му пада! Ей го и Брекзит .. им дойде изневиделица, на някои хора .. Сега пишат ли пишат статии и коментари .. Коварстовото не помага - истината е най-добрата политика! И като стана дума - ей го и НФ във Франция .. от 1972 говори и прави ЕДНО И СЪЩО .. и за това хората му вярват. Господ наистина е дълготърпелив към нас ... но пък си мисля, че така ще ни постави на място че.. .. и можем да се залъгваме един-другиго до безкрай, че не вярваме на нищо, дето е написано в Книгата .. и няма баш по нашето време да се случи и няма баш на нас .. Та виж как ВИНАГИ постигаме Консенсус!

Новините

Най-четените