Българите не сме "открили топлата вода" в доста кулинарни отношения. В това число и щом стане въпрос за таратор.
Колкото и да си обичаме родния вариант на таратора с кисело мляко, краставици на кубчета, чесън и копър, подобни студени супи и салати има из Европа и Азия. Някои смело са стъпили и на българска територия, други са ни по-малко познати.
Ето и няколко вариации на таратора по света (и у нас):
"Мизерия", Полша
На Полша може да се разчита за забавни думички и тази салата не прави изключение.
Приготвя се от краставици, които задължително се режат на тънки колелца, и се разбъркват със заквасена сметана. Подправят се щедро с копър, но в полската "Мизерия" традиционно липсва чесън.
В някои рецепти салатата е съвсем семпла - само краставици, сметана и много копър.
В други се настоява да се прибави лимонов сок или оцет, както и лъжичка захар. И още нещо - "Мизерия" не се сервира само като салата или предястие, а и като гарнитура на тежки и мазни меса, за да балансира със свежия си вкус.
Не е съвсем изключено да бъде сервирана и към постно ястие от картофи или ориз.
Чачик, Турция
Турция е страна с богати вкусове и аромати и чачик не прави изключение.
Имаме краставици на кубчета, кисело мляко, чесън и копър. Освен тях се слага щедро количество зехтин и още по-щедро количество мента. Нерядко се прибавя и лимонов сок или оцет за още киселинност.
Като подправка в някои краища на Турция слагат и сумак, риган или люспи лют червен пипер.
Чачик се сервира добре охладен като дип или още по-гъст - с консистенцията на салата "Снежанка". Гарнира се с плосък хляб, соленки или сухари.
Служи и за гарнитура на меса на скара и кебапи.
Окрошка, Русия
В Русия окрошка понякога си е основно ястие, а не супа или салата.
Причината е, че е по-засищаща. Прави се с краставици и кисело мляко, но според рецептата и наличностите се добавят шунка, колбас, варен картоф, варено яйце, репички, ряпа, квас или заквасена сметана.
Получава се гъста и питателна супа с мек вкус и лека киселинност.
Някои дори гарнират окрошка с горчица за още по-интересен аромат и усещане.
В най-бедняшкия си вариант супата се е приготвяла с кисело мляко, разредено с много вода, или директно само с вода. Похапва се за разхлаждане през лятото, макар че вариантите със сметана се сервират и зимата.
Джаджък, Армения
Джаджък се прави по-скоро като салата или дип, отколкото като супа.
Към краставици и цедено кисело мляко се добавят джоджен и/или мента, копър, лимонов сок или зехтин, орехи и нерядко лют червен пипер. Салатата се сервира с украса от зехтин, червен пипер и цели орехи или шамфъстък.
И в Армения джаджък се сервира с плосък хляб - обикновено лаваш.
В много топлото време арменците също добавят няколко кубчета лед към джаджък, за да го направят по-студен и освежаващ.
Жътварски таратор с хляб
Води се безмилостен спор - дали жътварският таратор се прави само с вода, или с вода и хляб.
Според речника на Найден Геров тараторът е бил "студена чорба от краставици, чеснов лук, орехи и оцет". Нито дума за кисело мляко. А за да го направят по-засищащ на полето, някои са добавяли и намокрен и изкиснат хляб.
И винаги, ама винаги се добавя изобилно оцет.
В някои случаи краставицата е заместена от репички или накъсана маруля, според наличностите. Но жътварският таратор изключва млякото категорично, защото то би вкиснало в жегите. А така тараторът е издържал до обяда под дебелата сянка и е оставал все така приятен.