Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Wunderbar! И някои от най-апетитните рецепти от немската кухня

Тя е сочно панирано месо, поднесено с богат гъбен сос, уханни тестени сладки и солени пайове, гъсти супи с простички съставки, шпецле, щолени и какво ли още не.

Затова в галерията ще видите девет апетитни немски рецепти: Снимка: iStock
Тя е сочно панирано месо, поднесено с богат гъбен сос, уханни тестени сладки и солени пайове, гъсти супи с простички съставки, шпецле, щолени и какво ли още не.

Затова в галерията ще видите девет апетитни немски рецепти:
Немска картофена салатаЗа тях е салата, за нас си е направо лека вечеря (и не толкова лека). Тази питателна салата се приготвя от килограм червени картофи, които нарязвате грубо и варите в подсолена вода до готовност. Междувременно в тиган запържвате 300 грама бекон до златисто и добавяте глава червен лук, нарязана на полумесеци. Сотирайте за кратко бекона и лука и дръпнете от котлона.

Дресингът за салатата се приготвя от бял оцет, дижонска горчица, сол, пипер и захар. Не пропускайте захарта, защото идеята е салатата да има изразен сладникав вкус. В голяма купа смесете картофите, бекона с лука и дресинга и сервирайте още топло. Снимка: iStock
Немска картофена салата

За тях е салата, за нас си е направо лека вечеря (и не толкова лека). Тази питателна салата се приготвя от килограм червени картофи, които нарязвате грубо и варите в подсолена вода до готовност. Междувременно в тиган запържвате 300 грама бекон до златисто и добавяте глава червен лук, нарязана на полумесеци. Сотирайте за кратко бекона и лука и дръпнете от котлона.

Дресингът за салатата се приготвя от бял оцет, дижонска горчица, сол, пипер и захар. Не пропускайте захарта, защото идеята е салатата да има изразен сладникав вкус. В голяма купа смесете картофите, бекона с лука и дресинга и сервирайте още топло.
Картофени палачинкиИмето „палачинки“ не трябва да ви бърка - това е едно приятно предястие, особено подходящо за зимата. Трябва ви килограм картофи, които да настържете на наистина фино и дребно ренде, след което да ги поставите в марля и изцедите до последната капка. След това към картофите прибавяте лъжица царевично нишесте, глава лук, също фино настъргана, едно яйце, сол, пипер и щедра доза индийско орехче.

Пържете палачинките на умерен към силен огън до покафеняване, отцедете на кухненска хартия и сервирайте с чеснов сос, горчица, майонеза или друг сос по избор. Можете да поднесете и със свежа салата. Снимка: iStock
Картофени палачинки

Името „палачинки“ не трябва да ви бърка - това е едно приятно предястие, особено подходящо за зимата. Трябва ви килограм картофи, които да настържете на наистина фино и дребно ренде, след което да ги поставите в марля и изцедите до последната капка. След това към картофите прибавяте лъжица царевично нишесте, глава лук, също фино настъргана, едно яйце, сол, пипер и щедра доза индийско орехче.

Пържете палачинките на умерен към силен огън до покафеняване, отцедете на кухненска хартия и сервирайте с чеснов сос, горчица, майонеза или друг сос по избор. Можете да поднесете и със свежа салата.
Супа с кисело зелеМожем да поспорим кой обича киселото зеле повече - ние или германците. Тази супа обаче е истинско обяснение в любов към киселото зеле, а и се приготвя лесно. За целта загрявате супена лъжица олио и в нея запържвате до карамелизиране две наденици, нарязани на колелца. След това прибавяте ситно нарязана глава лук и стрък целина и отново запържвате. Следват два големи моркова на колелца и 800 грама картофи на груби кубчета. 

Наливате литър качествен пилешки бульон, овкусявате със сол и пипер и оставяте супата да къкри до омекване на зеленчуците. После прибавяте три чаши кисело зеле, нарязано на ситно, и готвите още около 10-15 минути. Сервирайте с хляб. Снимка: iStock
Супа с кисело зеле

Можем да поспорим кой обича киселото зеле повече - ние или германците. Тази супа обаче е истинско обяснение в любов към киселото зеле, а и се приготвя лесно. За целта загрявате супена лъжица олио и в нея запържвате до карамелизиране две наденици, нарязани на колелца. След това прибавяте ситно нарязана глава лук и стрък целина и отново запържвате. Следват два големи моркова на колелца и 800 грама картофи на груби кубчета.

Наливате литър качествен пилешки бульон, овкусявате със сол и пипер и оставяте супата да къкри до омекване на зеленчуците. После прибавяте три чаши кисело зеле, нарязано на ситно, и готвите още около 10-15 минути. Сервирайте с хляб.
Шницел по ловджийскиЗа разлика от легендарния виенски шницел, тази рецепта се приготвя не с телешко, а със свински котлети. Два котлета с кост се овалват първо в разбито яйце, след това - в хлебни трохи, и се запържват в силно загрято олио до златисто. Вадите ги в затоплена чиния, за да ги поддържате топли. 

Междувременно приготвяте гъбен сос като в дълбок тиган запържвате 500 грама печурки, към които прибавяте 250 милилитра течна сметана, 400 милилитра пилешки или телешки бульон и две лъжици препечено брашно или нишесте. Бъркайте, докато сосът се сгъсти и придобие апетитен кафяв цвят. Сервирайте шницела с гъбен сос и пържени картофи. Снимка: iStock
Шницел по ловджийски

За разлика от легендарния виенски шницел, тази рецепта се приготвя не с телешко, а със свински котлети. Два котлета с кост се овалват първо в разбито яйце, след това - в хлебни трохи, и се запържват в силно загрято олио до златисто. Вадите ги в затоплена чиния, за да ги поддържате топли.

Междувременно приготвяте гъбен сос като в дълбок тиган запържвате 500 грама печурки, към които прибавяте 250 милилитра течна сметана, 400 милилитра пилешки или телешки бульон и две лъжици препечено брашно или нишесте. Бъркайте, докато сосът се сгъсти и придобие апетитен кафяв цвят. Сервирайте шницела с гъбен сос и пържени картофи.
Дип от сиренаВреме е за немско мезе! То се приготвя от 130 грама добре узряло сирене Ромадур или бри, 130 грама добре узрял камембер, 100 грама меко масло, една малка глава червен лук, накълцан на ситно, сладък червен пипер, лют червен пипер, сол и черен пипер. Разбърквате всичко това и добавяте малко течна сметана, ако консистенцията ви се струва твърде гъста. 

Дипът се сервира с традиционни немски бретцели. Снимка: iStock
Дип от сирена

Време е за немско мезе! То се приготвя от 130 грама добре узряло сирене Ромадур или бри, 130 грама добре узрял камембер, 100 грама меко масло, една малка глава червен лук, накълцан на ситно, сладък червен пипер, лют червен пипер, сол и черен пипер. Разбърквате всичко това и добавяте малко течна сметана, ако консистенцията ви се струва твърде гъста.

Дипът се сервира с традиционни немски бретцели.
Лучен пайТози пай се приготвя без характерната тестена кора, макар че можете да го опечете и в такава. За него в две щедри лъжици масло запържвате килограм жълт лук, нарязан на ситни кубчета. След като лукът се карамелизира, към него добавяте 500 грама пушен бекон, отново на ситни кубчета, и запържвате до приятен загар. Отстранявате сместа от котлона и оставяте да се охлади.

В голяма купа смесвате чаша и половина заквасена сметана, 4 големи яйца, 3 супени лъжици брашно, сол и добро количество черен пипер. Когато сместа се хомогенизира, в нея изсипвате бекона и лука и разбърквате много добре. Печете в загрята на 200 градуса фурна до образуването на коричка, охладете за около 15-20 минути и сервирайте. Снимка: iStock
Лучен пай

Този пай се приготвя без характерната тестена кора, макар че можете да го опечете и в такава. За него в две щедри лъжици масло запържвате килограм жълт лук, нарязан на ситни кубчета. След като лукът се карамелизира, към него добавяте 500 грама пушен бекон, отново на ситни кубчета, и запържвате до приятен загар. Отстранявате сместа от котлона и оставяте да се охлади.

В голяма купа смесвате чаша и половина заквасена сметана, 4 големи яйца, 3 супени лъжици брашно, сол и добро количество черен пипер. Когато сместа се хомогенизира, в нея изсипвате бекона и лука и разбърквате много добре. Печете в загрята на 200 градуса фурна до образуването на коричка, охладете за около 15-20 минути и сервирайте.
ШпецлеНемска паста с кремообразен сос и хрупкав лук? Да, моля! За нея сваряваме един пакет готово шпецле до полуготовност. Отцеждаме добре и оставяме да се поохлади. Режем четири глави кромид лук на полумесеци, осоляваме и оставяме за 5 минути да си почине. След това овалваме лука в 3-4 супени лъжици масло и пържим до получаването на хрупкави златисти полумесеци. Изваждаме с решетъчна лъжица и отцеждаме на кухненска хартия.

В дълбок тиган изсипваме шпецлето, подправяме с черен пипер, наливаме 200 милилитра зеленчуков бульон и 200 грама настърган ементал. Бъркаме, докато пастата се обгърне в кремообразен сос и сервираме горещо, гарнирано с пържения лук. Снимка: iStock
Шпецле

Немска паста с кремообразен сос и хрупкав лук? Да, моля! За нея сваряваме един пакет готово шпецле до полуготовност. Отцеждаме добре и оставяме да се поохлади. Режем четири глави кромид лук на полумесеци, осоляваме и оставяме за 5 минути да си почине. След това овалваме лука в 3-4 супени лъжици масло и пържим до получаването на хрупкави златисти полумесеци. Изваждаме с решетъчна лъжица и отцеждаме на кухненска хартия.

В дълбок тиган изсипваме шпецлето, подправяме с черен пипер, наливаме 200 милилитра зеленчуков бульон и 200 грама настърган ементал. Бъркаме, докато пастата се обгърне в кремообразен сос и сервираме горещо, гарнирано с пържения лук.
Хлебни кнедлиОще една засищаща немска класика. Нарежете на ситни кубчета 300 грама бял хляб и ги залейте с чаша много горещо прясно мляко. Към това добавете чаша ситно нарязан и леко запържен лук, половин чаша леко запържен бекон, две големи яйца, сол, пипер, магданоз и малко индийско орехче. 

С мокри ръце оформете големи топки и ги сварете в подсолена вода или бульон за по-богат вкус за около 15-20 минути. Можете да ги поднесете напълно отцедени или с малко количество от бульона. Снимка: iStock
Хлебни кнедли

Още една засищаща немска класика. Нарежете на ситни кубчета 300 грама бял хляб и ги залейте с чаша много горещо прясно мляко. Към това добавете чаша ситно нарязан и леко запържен лук, половин чаша леко запържен бекон, две големи яйца, сол, пипер, магданоз и малко индийско орехче.

С мокри ръце оформете големи топки и ги сварете в подсолена вода или бульон за по-богат вкус за около 15-20 минути. Можете да ги поднесете напълно отцедени или с малко количество от бульона.
Немски чийзкейкЗа разлика от останалите варианти, този чийзкейк се много лека кора и се приготвя далеч по-лесно. Направете кората от фино смлени чаени бисквити с пакетче сода и 6 супени лъжици студено масло. След като получите меко и еластично тесто, увийте го в свежо фолио и оставете да си почине. 

В една купа разбийте с миксер три жълтъка със 150 грама захар и една ванилия. Добавете 6 супени лъжици меко масло и 170 милилитра течна сметана и разбийте отново. Добавете и две пълни чаши кварк или кисело мляко. В друга купа разбийте три белтъка с щипка сол до лъскава смес с твърди връхчета. Комбинирайте двете смеси, разпределете кората по дъното и стените на тава за печене и изсипете млечната смес. 

Печете на 150 градуса за около един час, охладете и сервирайте. Снимка: iStock
Немски чийзкейк

За разлика от останалите варианти, този чийзкейк се много лека кора и се приготвя далеч по-лесно. Направете кората от фино смлени чаени бисквити с пакетче сода и 6 супени лъжици студено масло. След като получите меко и еластично тесто, увийте го в свежо фолио и оставете да си почине.

В една купа разбийте с миксер три жълтъка със 150 грама захар и една ванилия. Добавете 6 супени лъжици меко масло и 170 милилитра течна сметана и разбийте отново. Добавете и две пълни чаши кварк или кисело мляко. В друга купа разбийте три белтъка с щипка сол до лъскава смес с твърди връхчета. Комбинирайте двете смеси, разпределете кората по дъното и стените на тава за печене и изсипете млечната смес.

Печете на 150 градуса за около един час, охладете и сервирайте.

Немската кухня е позната с това, че съдържа много месо, прилично количество кисело зеле, доста масло и немалко сирене.

Тази привидна простота кара мнозина да подценяват германските ястия и да смятат, че те се ограничават до цвърчащи вурстове, картофена салата и гарнитури от кисело зеле и някой и друг стек или шницел за разнообразие.

Всъщност немската кухня е много повече от това.

Тя е сочно панирано месо, поднесено с богат гъбен сос, уханни тестени сладки и солени пайове, гъсти супи с простички съставки, шпецле, щолени и какво ли още не. Още по-хубавото е, че германските рецепти обикновено съдържат леснодостъпни продукти, които дори и ние можем да намерим в родните супермаркети.

Няма нужда да обикаляме с часове наред, за да си набавим изтънчени и слабо познати неща, които са и скъпи освен всичко друго.

А след като си набавим всичко необходимо, нещата се случват съвсем леко и безпроблемно около печката или в някой дълбок тиган и не след дълго имаме нещо питателно, засищащо и много, много вкусно, от което възкликваме "Wunderbar!".

Затова в галерията ще видите девет апетитни немски рецепти.

Най-четените