За бога, отидете и се наберете!

Много пъти човешкото величие е изразено в простотата на формите и целите. Малко неща илюстрират тази истина по-вярно от набирането на лост. Колкото базово и брутално, толкова изящно и гениално. Лостът за набиране и успоредките за кофички са основна и безценна инфраструктура за влизане във и поддържане на фантастична физическа форма.

Има ги във фитнес залите, в никнещите като гъби тренировъчни пространства на открито, в старите междублокови градинки, в двора, в гаража... Те са универсалните и носещи колони на храма, в какъвто всеки, ангажиран с мускулна мисия, желае да превърне своето тяло. Те са лостове за влияние и за власт. Над слабостта, леността, лакомията...

Тръби от желязо за тяло от стомана. Елементарни, но есенциални геометрични структури. Груби, понякога ръждиви, но безкрайно честни. Те ни изправят срещу собствените ни тела.

Те са фундаментът на упражненията със собствено тегло. Преди да пристъпите към "трите големи" - лежанката, мъртвата тяга и клека - и много преди да се поглезите на футуристичните лъскави машини, с които тренирате и изолирате най-малкото мускулче от всевъзможни и необичайни ъгли, вие трябва да намерите лоста и да се запознаете с неговата природа. Тя е сурова, но се отплаща богато.

Дъмбелите и дисковете са прекрасно нещо, но преди да украсите олимпийския лост с тях и да започнете да вдигате, може да се запътите към най-близкия лост за набиране. Или успоредка за кофички. Към всяка структура, която ще ви позволи да изпълните пълно и стриктно набиране, ангажиращо мускулите на гърба и бицепсите. Или кофичка, която ще работи за влакната в гърдите и трицепсите.

Това са комплексни упражнения, в които участва цялото тяло. Самото то е тежестта, с която работите.

Набиранията, кофичките и всички възможни вариации на упражнения със собствено тегло на лостове дават възможността за пълен контрол над целия ви анатомичен пакет. Вие ще бъдете пълен господар на тялото си, ще усещате работата на всеки мускул по пътя нагоре към лоста при набиране или спускане надолу върху успоредните метални тръби по време на кофичка.

Може да ги правите почти навсякъде. Оборудването може да е професионално или непрофесионално, предназначено за упражнения или просто подходящо на момента. Може да правите кофички върху парапети и балкони, да се набирате на стари лостове за тупане на килими пред блока или дори на някои рамки на врати. Парадоксално, тези най-базови упражнения отключват неподозирана пространствена креативност, гъделичкат инженерния инстинкт на всеки.

Едно време нашите предци, неизкушени от богат консуматорски избор, сами са заварявали и сковавали уредите на своето физическо укрепване. Е, днес най-добре е да се ориентирате към класическите спортни инструменти в залата или из все по-модерните стрийт фитнеси по парковете.

През последните години се наблюдава ренесанс на трениращите "по лостовете". Мъже, момчета, жени и момичета масово висят по желязото и тестват своя физически предел.

Възможностите за безчислени, но всеки почва от основите и когато придобие достатъчно сила и технически умения, преминава към по-ексцентрични и експериментални изпълнения на лоста. Много от новите улични фитнеси по парковете и големите зали предлагат и халки. Прекрасно допълнение към лоста. На тях може да се правят и набирания, и кофички.

Тези тренировки са идеални за цялата година, но са особено подходящи за лятото.

В един момент, трениращите редовно по лостове започват да гледат на всеки елемент от градската среда като на потенциално оборудване за тренировка. Когато стигнете до 10-15 пълни и бавни набирания и 30 и повече солидни кофички, вие ще знаете, че сте маркирали забележителен напредък. Мускулите и отражението в огледалото ще ви се отблагодарят за усилията. Вие ще станете "лостовитяни". Загрубялата кожа по дланите ще бъде мазолестия документ на успеха.

Е, ако сте изящни и грациозни дами, или просто суетни метросескуали, няма никаква нужда да си причинявате това. Има ръкавици за трениране и козметика за третиране на кожата след набиране.

Лостът няма да ви предаде. Той ще бъде там, стабилен, непоклатим и непоколебим, и ще ви чака да превърнете детската игра в тренировка и обратното. Да призовете потентността на примата в себе си.

За бога, отидете и се наберете!

#2 Дракон с кисело зеле 01.07.2018 в 17:50:23

Е, ако сте изящни и грациозни дами, или просто суетни метросескуали, няма никаква нужда да си причинявате това. --- Или музиканти, на които хич не им трябват загрубели длани - какъвто е моят случай, та, в тоя смисъл, освен да благодаря на Лебовски за необмислената нападка...

#3 Онуфрий 01.07.2018 в 21:28:18

"Това са комплексни упражнения, в които участва цялото тяло." Това очевидно не вярно, защото въпросните упражнения изключват долната част на тялото, т.е. краката. Ако някой наистина иска да тренира цялото си тяло засега по-добро (като програма минимум) от лежанка, клек и мъртва тяга не е измислено и освен това може да се практикува дори в напреднала възраст.

#4 Dox 02.07.2018 в 00:31:29

Ако става дума за комплексни упражнения или комплексно натоварване на организма - на първо място - планински туризъм. На второ - йога. И в двата случая не ви трябва да плащате за фитнес-зали. Те са по-скоро вредни, отколкото полезни. Не само защото увреждат здравето ви в този спарен въздух, съчетано с идиотски упражнения, ами и бъркат в джоба ви. За йога е нужно само да разполагате с книжката на Венци Евтимов, няколко квадратни метра площ в къщи и желание да изпълнявате точно и последователно онова, което пише там. А за туризъм са нужни все пак малко пари, колкото да се придвижите до изходния пункт в планината. А, и ако случайно сте имали идиотизма да си купите за у вас от онези сложни съоръжения, дето една лента се движи, а вие ходите по нея, тогава вижте как по-скоро да я шитнете на някой, който все още е идиот или ако такива вече няма - веднага я изхвърлете. Ходене, макар и не в парка, по минимум 6 км.на ден, също върши работа, но не може да се сравнява с планиския туризъм.

#5 http 02.07.2018 в 07:18:26

Косенето на трева или люцерна (все тая) е упражнението което експлоатира цялото тяло. Цепенето на дърва - също. :) Опитах се да чета статията, ама безуспешно. От прочетеното лъха на копи/пейст, това е.

#6 Xaoc 02.07.2018 в 14:11:37

Представям си как аз, мъж на средна възраст с наднормено тегло решавам, че ще започна да тренирам на лоста пред блока. Навън е 30 градуса, половината баби са по прозорците на панелката, а в градинката има доста млади хора, привлечени(в лошия смисъл на думата) от неатлетичното ми тяло в спортен екип. И все пак отивам и правя невероятните 2 набирания. Следват тихи усмивки от съседните пейки. Явно не е за мен. Събирам сили и смелост и решавам да проверя дали с кофичките няма да се справя по-добре. С огромни усилия успявам да се вдигна до половината. Половин кофичка и две набирания. Въпросът ми към автора е, колко пъти трябва да се унижавам по този начин, докато тялото ми от кълбо лой се превърне в произведение на изкуството... Така де, вкъщи имам гирички, имам и шалте, но нали не било правилно...

#7 скучко 02.07.2018 в 15:03:33

Хаос, ти заради комшийките ли ше прайш "плочки" и "козунаци" , или за себе си

#9 SamVaims 02.07.2018 в 15:25:36

Много добре написана и много мотивираща статия. Дано достигне до повече хора.

#10 deowin 02.07.2018 в 17:50:00

Набирания на лост и кофички са ОК, но според мен основното в случая е призива да се спортува без допълнителни съоръжения. От тази гледна точка дори лостът и успоредките са ненужни, защото ограничават човек къде може да спортува. Калистениката по принцип е чудесно нещо, а тежестта на собственото тяло е предостатъчна за куп упражнения, с които може да се тренира наистина всеки мускул от тялото, дори до брутални нива (www.frankmedrano.com). За хората в модерното общество особено практични са, според мен, високоинтензивните интервални тренировки (HIIT), защото осигуряват пълно и добро натоварване за единица време, и се вместват сравнително лесно в ежедневието. Естествено, занимания като туризъм, колело, катерене, зимни спортове, отборни спортове и прочие са чудесна идея, но те често изискват повече време и организация, а най-добрият вид спорт е, все пак, този, който бива упражняван защото може лесно да се включи в житейската програма. Както казваше един учител по фотография, най-добрият триножник не е този за $10000, а този, който ще вземеш със себе си като тръгнеш да снимаш.

#11 Онуфрий 02.07.2018 в 23:11:13

Изглежда призива на автора е стигнал до някои от коментиращите, които са се набрали по 2-3 пъти. Изглежда също така това е имало точно обратния ефект и това е обяснимо. Ако някой има проблеми с теглото и/или скоро не е спортувал упражненията на лостова са възможно най-неподходящия метод човек да влезе " в правия път". Ако някой случайно е изпаднал в дълбока заблуда, че с упражнения на лостове, ще стане като онзи на снимката с веригите на врата, не се притеснявайте - това е невъзможно. За западния човек от 20-ти и 21-ви век по-удачно натоварване за цялото тяло от това с упражнения със съпротивление/тежести засега няма. Абсолютно доказано, ефективно и препоръчително дори в напреднала възраст. Е трябвало да се ходи в зала. Ами който му е скъпо здравето да вземе съптветните мерки да си размърда Д-то и да спре да се лигави.

#12 deowin 02.07.2018 в 23:39:30

>по-удачно натоварване за цялото тяло от това с упражнения със съпротивление/тежести засега няма Несъгласен. За много хора цената на това да отидат до залата е твърде висока за да се компенсира от иначе високата ефективност на упражненията с тежести. Въпросът е да намериш този вид спортни занимания, които постигат някакъв оптимум между положителен ефект върху здравето ти и личното ти възприятие за цената, която плащаш като време, неудобство и прочие важни за теб аспекти. Оптимумът е различен за всеки човек, очевидно следствие на което е, че не винаги най-доброто за всеки човек са упражнения в зала, точно както не винаги най-добрият триножник за всеки фотограф е най-скъпият.

#14 Онуфрий 03.07.2018 в 11:05:38

"Несъгласен. За много хора цената на това да отидат до залата е твърде висока за да се компенсира от иначе високата ефективност на упражненията с тежести. " Ако 40-50 лв е твърде висока цена, значи имаш съвсем друг проблем. Никой не те кара да ходиш в някакви снобарски зали.

#15 deowin 03.07.2018 в 17:00:10

>Ако 40-50 лв е твърде висока цена Не изглежда да си разбрал това, което казвах. Изобщо не става въпрос само за финансовата част от цената.

Новините

Най-четените