Поколение 270

"Поколение 700 - така наричат в Гърция младежите, които имат добро образование, но получават само минималната заплата от 700 евро. Парите им стигат само за най-необходимото. Без помощ от родителите са загубени". Това е цитат от материал на Дойче Веле.

В България, страна, където цените на стоките не са по-различни от гръцките, дори някои храни и лекарства в съседката са по-евтини (и с увеличената ставка по ДДС), вероятно си имаме поколение 270. Дори не още. Толкова се очаква да стане минималната работна заплата от 1 септември.

На минимална заплата се осигурява почти половин работеща България.

И въпреки това у нас все още имаме млади хора. Усмихнати, готини, все още почти деца, нагърбили се едновременно да работят и следват. Някои дори помагат на безработните си родители в провинцията. Ей така, както ги осигуряват на 240 лева. Или на малко повече.

"За нищо - и ти отиват трийсе лева. Виждаш ли?", казва ми Майчето, която пъха сръчно покупките ми в торбата в хранителния магазин от известна верига наблизо до вкъщи.

Майчето е от село. Няма значение от кое. "За същото, дето си купила, на село ще дам още 5 лева отгоре", казва тя. "Всичко е по-скъпо". Майчето следва в УНСС, последна година е, а мястото, на което работи, го е спечелила в конкуренция с още стотина - повечето на по двайсе и... като нея.

За вечеря ще си носи 1 кофичка кисело мляко, а съквартирантката й ще осигури "абе не знам какво точно, май бисквити". Защото е оставила двайсетачка на майка си, преди да хване автобуса в неделя обратно към София.

Чух как министърът на социалната политика Тотю Младенов се пънеше да обяснява как всъщност безработицата у нас е толкова, на колкото я изчислява Агенцията (му) по заетостта. Т.е. под 10%.

Не колкото я смятат от националната - и европейска - статистики: не просто над 10, а над 11%.

Различните методики били проблемът. За министъра на социалното обгрижване методиките са особено важни. Защото по едната излиза, че безработните са едноцифрено число - някакси по-рейтингово стои, а по другите - двуцифрено, което вече е кофти.

След като замаза методиките, Младенов се зае да обяснява как работниците ще бъдат наказвани, ако се съгласят да работят без договор! Нищо не илюстрира по-добре измиването на ръцете от надзора, който би трябвало да упражнява подопечното му министерство - и особено бившата му месторабота - Главна инспекция по труда, върху некоректни работодатели.

Може би трябва да изпратим г-н Младенов да поработи, (предрешен по примера на багдадските халифи, които така се мешали с народа), в някое цехче из Родопите, където на ишлеме се правят обувки. Там не само договори, ами и нормална вентилация няма. А през зимата, когато няма как да се отварят прозорците, от ацетона на лепилата се понадрусваш - осигурява ти го безплатно работодателят.

Всъщност, няма да го пуснат. Там работят жени. Мъжете са по полетата в Англия или някъде из Испания.

Дали ако Младенов се топне за малко в тая действителност, може да спре с методиките за безработицата в сутрешните блокове? И да се осмели да заеме по-твърда позиция на т.нар. преговори на тристранката с работодателите за минималната работна заплата.

Няма нужда да дава примери с бизнеса във Франция, Германия и САЩ, където някои се самопредложиха за допълнително облагане с данъци. Просто да поговори за по-голяма солидарност при понасянето на кризата. Дали?

Защото, освен заради неизбежната си храносмилателна система, хората живеят и заради много други неща. Освен ако някой не иска да има народ от примати.

#1 LaForce 30.08.2011 в 17:15:58

БРАВО!

#5 Потребител Девет 30.08.2011 в 17:37:21

"Освен ако някой не иска да има народ от примати." - Ами точно това искат. Николай Мартинов, ти вЕрваш ли си? Нямало да работят за под 600 лева. Да бе да! Хахахахаха! Работил съм със студенти и да ти кажа и на 400 биха се навили повечето, особено първокурсниците от провинцията.

#8 Rowan 30.08.2011 в 20:02:59

Да продължа предния коментар: ... и 100% от студентите не биха работили, ако мама и тате им изпращаха достатъчно кинти. Те няма такава държава, дето за всеки завършил средно, има място за да учи висше. Просто нашата младеж започва работа не на 18 както е по света, а на 23-24 като правило, работят само тези дето родата няма достатъчно кинти да им изпрати. И пак не е нормално така, щото подбиват пазара на труда, в смисъл, че поради наличието на някакъв екзистенц минимум от изпращани средства (пари, буркани, зарзават и т.н.), се навиват да бачкат за малко, осигурени на МРЗ, а не на реалната заплата. А работодателите само това чакат...

#9 Оня Дето Го Трият 30.08.2011 в 20:27:29

Коментари 7 и 8 са много по-ценни и верни от самата статия! Уебкафето може да направят някои размествания - коментарите да отидат като статия, а статията да мине за коментар

#10 Josephin 30.08.2011 в 20:38:26

оф, работете докато сте студенти и спестявайте, защото като завършите, ако въобще си намерите работа, ще взимате макс. 350 лв. заплата (освен, ако мама не е работила за ДС, но и тези мамита ги пенсионираха вече)

#12 lex 30.08.2011 в 21:52:33

Точна си е статията. Ако се сметне, колко е разликата между заплата кеш и заплата с пълни осигуровки. Цифра си е, особено, ако си на 20 години, нямаш достатъчно пари, а пенсията е някъде в далечното бъдеще.

#13 KingoftheROAD 31.08.2011 в 09:26:16

Теа ти си слънце незалязващо и неизгряващо You're my heart, you're my soul I'll keep it shining everywhere I go You're my heart, you're my soul I'll be holding you forever Stay with you together

#15 KingoftheROAD 31.08.2011 в 10:41:14

александър зашев В Москва не искат и за 50 000 рубли да бачкат. Това е малко над 1000 евракис. Въпроса не е толкова до заплатата, а до разходите. Иначе навсякъде има мързели, но те сами ще се затрият с лакомията си, и мързла и тн. Глвдах прведи време филм по Дискавъри чанъл за голямата депресия 1929-та година. Тогава правителството в Щатите организирало хуманитарни помощи в най-бедстащите райони. И тогава един хамериканец пред камерата каза така - Аз подаяния не искам. Аз искамд а си изкарам парите с честен труд. Ей такова самосъзнание ние няма да имаме никога, с тоя ориенталски манталитет... Друг пък отива в магазина и иска да купи дузина яйца, казват му цена 8 цента (примерно), той честно казва - нямам толкова пари, питат го - а колко пари имате?, отговаря - имам 6 цента. Дайте ги и взимайте яйцата, а колко време ще изкарате с тях - отговаря - аз и жена ми имаме 6 деца, ние пием само вода, а на децата по едно яйце на ден...

Новините

Най-четените