Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Калгуксу - супата, с която корейците си гарантират дълголетие

Традиционно от Азия Снимка: iStock
Традиционно от Азия

За корейците няма точно време за калгуксу.

Бихме си помислили, че предпочитат тази засищаща гореща супа в студените и мрачни дни, но те я обожават през всеки сезон. Калгуксу идва от древността на Корейския полуостров, за да стигне дори до песните на J-Hope от феномена BTS.

"Кал" означава нож, а "гуксу" - азиатска паста или, както я наричаме често, нудли/нудълси.

Супата е не по-малък феномен от ферментиралото пикантно зеле кимчи и е само въпрос на време да се превърне от корейска, в световна кулинарна любов.

А и как няма да се влюбим - плътен ароматен бульон, сочно пилешко и вкусни нудли, съчетани в една купа.

Снимка: iStock

Калгуксу в миналото е била привилегия за богатите, защото и пилешкото, и брашното за нудлите са били непосилно скъпи за по-бедната прослойка. Описанието на подобна супа за първи път се среща в летописи от XI век, където изрично се споменава, че това е храна за аристокрацията на полуострова.

Представителите на династията Чосон пък са имали един готвач в кухнята, специализиран да приготвя калгуксу. Този готвач бил фокусиран само върху супата и не му било позволено да готви нищо друго.

По онова време всичко се е приготвяло на ръка и направата на фините спагети, които на изток наричат нудли, отнемала време и внимание. Бульонът за супата, който също си има тънкости, отново се правел от нулата и изисквал непрестанно опитване, за да допадне на финия вкус на корейските кралски особи.

Извън двора на аристократите корейската супа с нудли и пиле се правела невероятно рядко и то само за специални поводи.

Снимка: iStock

Калгуксу например се готвела за първия рожден ден на бебето и идвала с наричане за пет благословии - дълголетие, здраве, богатство, разум и мирна смърт.

С напредване на времето се развиват и отделни стилове в готвенето на супата според региона на Корейския полуостров. Навсякъде калгуксу е на особена почит и защото се смята, че ястието е гаранция за добро здраве, лекува болежки и осигурява дълголетие на тези, които я консумират.

Последното схващане най-вероятно отново идва от аристокрацията, която яде по-големи количества от супата, а заради социалния си статус и богатство живее и по-дълго.

А през 1924 г. калгуксу официално се появява в готварска книга с описание как се приготвя. Корейската война е обаче събитието, което прави супата истински популярна сред всички нива на корейското общество. След нея в Южна Корея започва засилена индустриализация, която прави брашното чувствително по-евтино.

Започва и фабричното производство на нудли, които улесняват домакините в направата на калгуксу.

Снимка: iStock

Само че както съветва южнокоейската кулинарна блогърка Kimchi Mari, най-вкусно е да си приготвим нудлите сами в домашни условия.

Тя уверява, че направата им никак не е сложна, а най-най-важното условие всъщност е да разполагаме с много остър нож, с който да се нареже тестото.

Kimchi Mari обяснява, че има вариации на калгуксу с миди, с кайма, със смес от морски дарове и месо и с пилешко. В песента на J-Hope от BTS пък се пее за калгуксу с пилешко - вариант, който е ако не оригинален, то много близо до оригинала.

Ето и нейната рецепта за Дал-калгуксу или пилешко калгуксу:

Необходими продукти

За пастата:

  • 1 чаша брашно
  • ½ часа вода
  • Половин чаена лъжичка сол

За бульона:

  • 500 грама пилешко месо, за предпочитане филе
  • 1 глава лук
  • 2-3 стръка зелен лук
  • 1 глава чесън - накълцана
  • Соев сос
  • Зеленчуци по избор - морков, тиквичка, краставица, чушка
  • Сол, пипер, по желание - лют червен пипер или чили
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

От продуктите за тестото се омесва меко и еластично тесто, с което трябва да се борави лесно. Оставя се за 20-30 минути да си почине, а през това време се заемаме с бульона.

В голяма тенджера изсипваме продуктите и заливаме с 2 литра вода. Подправяме с малко сол и пипер и оставяме да къкри на тих огън. Бульонът не трябва да ври и кипи, а да къкри спокойно на котлона и бавно да извлича вкусовете на пилето и зеленчуците.

След като тестото си отпочине, го размесваме отново, за да се затопли, набрашняваме плот и го разточваме на тънка кора. Нея сгъваме на руло и с много остър нож режем нудлите, набрашняваме ги леко и ги разделяме, за да не слепнат.

Някои корейци варят нудлите в бульона, други обаче предпочитат да сварят пастата отделно в подсолена вода. Kimchi Mari сварява нудлите в подсолена вода и после "сглобява" супата.

След като бульонът е къкрил около час, се прецежда. В купички се разпределя бульон, подправя се със соев сос и люто, ако обичаме, и се добавя пилешкото, малко от зеленчуците и нудлите.

Калгуксу се яде гореща.



 

Най-четените