Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Седем от най-обичаните десерти на Източна Европа

Едно е сигурно - и там обичат да си похапват добре приготвени сладкиши. Снимка: iStock
Едно е сигурно - и там обичат да си похапват добре приготвени сладкиши.
Сладък саламВариации на сладкия салам – десерт с какао и бисквити – се срещат в целия бивш Източен блок. В зависимост от държавата, а и според наличностите се прибавят сушени плодове или парчета шоколад. Домакините пък го обожават, защото е лесен за приготвяне, не изисква печене, а и стои доста ефектно. Снимка: iStock
Сладък салам

Вариации на сладкия салам – десерт с какао и бисквити – се срещат в целия бивш Източен блок. В зависимост от държавата, а и според наличностите се прибавят сушени плодове или парчета шоколад. Домакините пък го обожават, защото е лесен за приготвяне, не изисква печене, а и стои доста ефектно.
ПапанашиПапанаши са традиционни за Румъния, но се срещат и в Молдова. Бързи са за приготвяне и представляват сочни понички с извара в тестото, сервирани със сметана и сладка от горски плодове. В големите румънски градове папанаши се предлагат и като улична храна по будки и колички и се приготвят пред очите ни. Снимка: iStock
Папанаши

Папанаши са традиционни за Румъния, но се срещат и в Молдова. Бързи са за приготвяне и представляват сочни понички с извара в тестото, сервирани със сметана и сладка от горски плодове. В големите румънски градове папанаши се предлагат и като улична храна по будки и колички и се приготвят пред очите ни.
"Коминчета"Типични за Чехия, Унгария и Словакия, срещат се и в Германия, „коминчетата“ търпят редица вариации. Самите те се приготвят от козуначено тесто и се пекат на специфични валяци, които спомагат за равномерното изпичане. Сервират се поръсени с пудра захар или захарни пръчици, но понякога се и пълнят със сметана, течен шоколад или сладко. Снимка: iStock
"Коминчета"

Типични за Чехия, Унгария и Словакия, срещат се и в Германия, „коминчетата“ търпят редица вариации. Самите те се приготвят от козуначено тесто и се пекат на специфични валяци, които спомагат за равномерното изпичане. Сервират се поръсени с пудра захар или захарни пръчици, но понякога се и пълнят със сметана, течен шоколад или сладко.
Торта "Добуш"Унгария наследява много от кулинарните традиции на Австрия, а срещата на двете култури ражда торта „Добуш“. Тортата е кръстена на Йозеф Добуш – изкусен сладкар и изобретател на нови сладкиши. Десертът е труден за правене, тъй като се състои от много на брой тънки блатове с крем с лимонов и ванилов аромат, а отгоре традиционно се украсява с блокчета карамел. Снимка: iStock
Торта "Добуш"

Унгария наследява много от кулинарните традиции на Австрия, а срещата на двете култури ражда торта „Добуш“. Тортата е кръстена на Йозеф Добуш – изкусен сладкар и изобретател на нови сладкиши. Десертът е труден за правене, тъй като се състои от много на брой тънки блатове с крем с лимонов и ванилов аромат, а отгоре традиционно се украсява с блокчета карамел.
ПортокалопитаПортокалопита е характерен за Гърция десерт, който представлява богата баница с наситен портокалов аромат и вкус. Почти всеки, който я е опитал, се влюбва в нея и в цитрусовите ѝ нотки. Характерното тук е, че корите за баница не се влагат цели, а се накъсват в тестото и се получава много интересна смес, напоена с портокалово-захаровия сироп. Снимка: iStock
Портокалопита

Портокалопита е характерен за Гърция десерт, който представлява богата баница с наситен портокалов аромат и вкус. Почти всеки, който я е опитал, се влюбва в нея и в цитрусовите ѝ нотки. Характерното тук е, че корите за баница не се влагат цели, а се накъсват в тестото и се получава много интересна смес, напоена с портокалово-захаровия сироп.
МаковняцаИма я и в Полша, но сърбите също претендират, че е характерен за Сърбия десерт. Представлява тестено руло с плънка от маково семе, обогатена още с фурми, стафиди, понякога какао, мед или портокалови корички. Особено красиво е, след като се разреже, защото тъмната на цвят плънка контрастира на бледожълтото тесто. Понякога се сервира с малко сметана. Снимка: iStock
Маковняца

Има я и в Полша, но сърбите също претендират, че е характерен за Сърбия десерт. Представлява тестено руло с плънка от маково семе, обогатена още с фурми, стафиди, понякога какао, мед или портокалови корички. Особено красиво е, след като се разреже, защото тъмната на цвят плънка контрастира на бледожълтото тесто. Понякога се сервира с малко сметана.
ЛасконкиТези словашки бисквити са неустоимо леки и ефирни. Правят се, като между два белтъчни слоя, подобни на целувки, се слага пълнеж от маслен крем. В настоящето търпят редица импровизации – овкусяват се белтъците, кремът се оцветява или му се добавят вкусове и аромати, поливат се с течен шоколад или пък се овалват в кокосови стърготини или захарни пръчици. Снимка: iStock
Ласконки

Тези словашки бисквити са неустоимо леки и ефирни. Правят се, като между два белтъчни слоя, подобни на целувки, се слага пълнеж от маслен крем. В настоящето търпят редица импровизации – овкусяват се белтъците, кремът се оцветява или му се добавят вкусове и аромати, поливат се с течен шоколад или пък се овалват в кокосови стърготини или захарни пръчици.

За България си знаем - обожаваме и по-простите десерти, и засуканите сладкиши.

Еднакво се гордеем както с целувките, крем карамела и кекса, така и с български изобретения като тортата "Гараш", пипкавата, но сочна баклава и не по-малко изкусния за приготвяне тиквеник.

Но какво да кажем за останалата част от Източна Европа?

Едно е сигурно - и там обичат да си похапват добре приготвени сладкиши.

Кои са седем от най-любимите им - можете да видите горе в галерията.

 

Най-четените