Защо България е най-тъжното място на света

България е най-тъжното място на света - в тази държава цари произвол вместо ред, мрежите на ДС продължават да си разменят постове и услуги, а за премиера се знае, че навремето е бил близък до бандитите... Тези и други нерадостни констатации се съдържат в анализа на Клаус Шрамайер, бивш зам.-посланик на Германия в България.

В анализа си, публикуван в списание "Europäische Rundschau", Клаус Шрамайер твърди, че в България никой няма интерес от преосмислянето на комунистическото минало. Напротив, този период от историята на България, с всичките престъпления и несправедливости, просто се премълчава.

Промените - българско менте

Невъзможно е да се започне начисто по простата причина, че номенклатурните кадри все още са внедрени по всички етажи на властта и държавните структури, пише юристът-дипломат и обобщава: "На всички е известно, че промените в България са само фиктивни." А така нареченият преход логично вече от 20 години тъпче на място.

Здравата хватка на ДС и КГБ

Според Шрамайер бившите сътрудници на ДС са се предрешили като бизнесмени, организирали са се в спретнатите редици на престъпни групировки, а през свободното си време работят като политици, депутати, съдии, прокурори и на други отговорни позиции, като никак не се интересуват от общото благо. Основната им цел е забогатяване на гърба на обикновения човек. България като най-бедна членка на ЕС е и най-тъжното място на света, обобщава Шрамайер. Най-тежкият и дълготраен проблем той лаконично формулира така: произвол вместо ред.

Тоест, престъпността се е сраснала с политиката, а правовата държава е удушена още в зародиш. Макар и невидима, мрежата на бившите доносници продължава да функционира безупречно, коментира Шрамайер. Според него участниците в тази мрежа си разменят постове и услуги и взаимно си пазят гърба. Така юристът обяснява многобройните неразкрити поръчкови убийства.

В анализа си Клаус Шрамайер задава и въпроса дали българската мафия не е свързана с Русия и дали организацията, наследила КГБ, не дърпа от разстояние конците в България. Но който и да дърпа тези конци, прави го много умело, а всичко това е някак си убягнало на разсеяния Брюксел по време на преговорите за присъединяване на България към ЕС, обобщава авторът.

Шрамайер упреква Европейската комисия заради пасивността й към инициативата на България и още пет бивши комунистически държави за подвеждане под наказателна отговорност за престъпленията, извършени по времето на комунистическата диктатура. Вместо да подкрепи инициативата, Брюксел изобщо не се ангажира с конкретни действия, констатира юристът-дипломат.

Двойният морал на управниците

Премиерът Бойко Борисов беше сред най-възмутените, когато Комисията огласи имената на действащи български дипломати, бивши агенти на ДС, припомня Клаус Шрамайер. Нека се запитаме обаче доколко Борисов е независим политик, като си припомним миналото му на офицер от МВР и близък до престъпните групировки телохранител.

България току-що беше отхвърлена като кандидат за членство в Шенгенската зона, с след скандала с дипломатите-агенти натрупа още черни точки пред ЕС: не само, защото агентите са възпитаници на съветския КГБ, но и поради двойния морал на управниците, който лъсна на показ пред целия свят, твърди бившият заместник-посланик на Германия в България.

Самият президент Първанов, разобличен като агент Гоце, не намира за нужно нито да подаде оставка, нито да упражни правомощията си и да освободи компрометираните дипломати, коментира Шрамайер. А сегашното правителството, при цялото си възмущение срещу дипломатите-агенти, е назначило осем от действащите посланици, въпреки известното им минало като агенти на ДС.

Нормално ли е един премиер да одобрява подслушването?

Според Шрамайер в България преосмислянето на комунистическото минало попада в спиралата на едно безкрайно забавяне. Причината: никой не иска да поеме отговорност, липсват адекватни закони за отваряне на досиетата, а оттам и подведени под наказателна отговорност и осъдени. Никой не понесе отговорност за издевателствата по време на т. нар. "възродителен процес", припомня Шрамайер, а това допълнително обременява и без това обърканото отношение на българите към комунистическото им минало.

България - полицейска държава?

Според дипломата-юрист, най-тревожната тенденция в България напоследък е свързана с масовите подслушвания. Бойко Борисов ги представя като превантивни мерки срещу корупцията по високите етажи, министрите му ръкопляскат и единствено правосъдната министърка не е съгласна. Шрамайер обаче смята, че е сериозно застрашена и свободата на словото. А това, предупреждава той, е предпоставка за възникването на полицейска държава в България.

Обширният анализ на бившия германски заместник-посланик в София Клаус Шрамайер завършва с въпроса: защо никоя друга държава от бившия соцлагер не се интересува дали дипломатите й са били агенти на тайните служби? И защо всъщност само българите трябва да се срамуват?

http://www.dw.de/dw

#1 Vasil 14.08.2012 в 13:44:02

Бойко - ДС бащата на Цветелинбанк - ПГУ на ДС Доктора - агент на НСС , НСБОП , на Милошевич , на Кремъл и на бог знае още кой ..... Самоковеца - агент на НСБОП , сътрудник на бившата ДС да продължавам ли или ви стана ясна картинката ?!?!??

#2 Теле под вол 14.08.2012 в 13:58:09

"бившите сътрудници на ДС са се предрешили като бизнесмени, организирали са се в спретнатите редици на престъпни групировки, а през свободното си време работят като политици, депутати, съдии, прокурори и на други отговорни позиции, като никак не се интересуват от общото благо". Някой да иска нещо да добави???

#3 Vasil 14.08.2012 в 14:02:55

а кой съзададе ВИС и СИК ???!?!!?!

#4 fata morgana 14.08.2012 в 14:13:34

Къде е този Шрамайер. Искам да му напиша писъмце. Не е само по високите етажи на властта. Целият ни народ е обсебен и повтаря лъжливата им реторика. Освен това и повечето шефове на по-големи и по-малки фирми са техни хора, но на по-ниски нива в йерархията. Чисти антикомунисти няма – всички сме в тяхната мрежа и с промити мозъци от тяхната реторика и им вярваме и ги подкрепяме и изобщо не го осъзнаваме. И къде го намесихте възродителния процес? И вашите шефове, господине, най-вероятно са техни приятели и си пият уискито с тях. И защо пишете такива статии въобще? Трябва да излязат наяве не само агентите на ДС. Трябва да излезе на яве нашето собствено объркване – кои от вярванията ни са плод на техните лъжи и кое е истината. Лъжа 1 - Изберете българското! – Ама българското го произвеждат ТЕ, защото си приватизираха фабриките – Арома, да речем. Лъжа 2 – всеки, който е завъртял сносен бизнес е кадърен и това е единственото обяснение. (за справка на Запад е така, кой изобщо възразява ?!). Не, казвам аз, две са причините – може и да е кадърен, може и да е връзкар. Лъжа 3 – България е кофти държава – не е вярно – натрапихте ни го това (преди да се изнесете първи за САЩ) и вече се разпространява лавинообразно. Лъжа 4 – турците ще ни завладеят, защото скъсахме с братска Русия (геополитическа теория). Турците може и да ни завладеят, но ако го направят, ще е, защото ще ни продадете вие за няколко сребърника. Толкова много лъжи и всичките до една необорими, защото са стъпили върху християнска и европейска основа. Точно там е номерът, че работят народа използвайки ценностите ни.

#5 Оня Дето Го Трият 14.08.2012 в 14:27:16

Браво за статията и голямо +че за коментара на fata Дойче веле - винаги болезнено точни и право в целта! Дали пак ще се намери някой галфон да каже, че са антибългарска медия - коя медия е българската тогава?

#6 explorer 14.08.2012 в 15:41:28

Най-тъжното е че тези неща са в графата "публична тайна" и като цяло хората са ги приели и не предприемат нищо. Казвам го като човек направил все пак нещо макар и преди повече от 20 години. ... и за да няма недоразумения, ще спомена, че в предишните 45 години положението беше почти толкова плачевно, само дето пътя навън беше по-строго пазен и информацията беше по-кът.

#7 Meteora 14.08.2012 в 17:18:46

Клише след клише! Подети от устата на некадърния средностатистически българин, повярвал във всички тези лъжи, за да оправдае мизерията, в която тъне!

#8 Бобо 14.08.2012 в 17:41:17

Държава без пари и жена без гърди , огън да ги гори! 20% от населението доносници в дс! Процент най голям в източна европа, азия и близкия изток!!1. (и сите тея требе да лапат от общия кюп) 50% мангале. 40 % реална безработица. Много от пенсионираните ше са без пенсии в бъдеще и.т.н. Нулево здравеопазване и и за издуханите и за помазаните ити и те мрат като мухи. Резулта - Бантустана днес. За едно е прав човеко , некадърните ченгесари докараа 3тата и 4тата национални катастрофи. И за утешение и тевните деца че мрат като бантускотове или като миячи наа тоалетни чинии по западо. Оно е така кой нож вади на другио от нож умира?! Не ми е радостно , но нема и да плачем!

#9 NannyOgg 14.08.2012 в 17:45:15

"Лъжа 3 – България е кофти държава – не е вярно – натрапихте ни го това (преди да се изнесете първи за САЩ) и вече се разпространява лавинообразно." Ами, не е лъжа, съжалявам. България е моята прекрасна родина и същевременно е кофти, не, не е точно, тя е абсурдна държава, тя е държава-руина, съществуваща против всякакви природни и човешки закони. България е държавата, в която дете умира, погълнало не знам си колко килограма предмети и ВИНОВНИ няма. България е държавата, в която възрастни хора ровят по кофите за боклук и това се приема за нормална гледка, за част от пейзажа. Други част от възрастните пък се чудят хляб ли да си купят или лекарства, понеже, оказа се, на българския пазар, лекарствата, даже след като касата поеме част от цената им, са по-скъпи от тези на други пазари. България е държавата, в която кучета убиха човек, медиите пък поразхвърляха кокалите на професора и после го забравиха, не, забравихме го. България е държавата, в която 5-звезден хотел съжителства със свинарник, на брега на най-хубавото, което моята родина все още има - Черно море. България е държавата, в която частен предприемач си позволява, изцяло в нарушение на договора си, да затваря лифтове и да ИЗНУДВА държавата, а в знак на съгласие с него държавата му приема удобен закон. България е също така държавата, в която от 23-години нещо се реже, продава, разрушава, взривява, унищожава, но нищо не се гради. България е държавата, в която правосъдие не съществува, представено е от някакви отделни проблясъци, а суверенът свързва съда със стария виц за съдията, чиято съвест струвала 20 000 лева. България е държавата, в която изпълнителната власт раздава пържоли на кучета, които са изровили труп на момиче. България е това, и това никой не ни е втълпявал. Направихме го сами, с всяко премълчаване, с всеки път, в който "свиквахме", за да не полудеем. Нашите собствени съграждани - БЪЛГАРИ, ни подвеждаха, лъгаха, умориха ни толкова, че да не ни се чува думата политика, че да ни накарат да повярваме, че от нас нищо не зависи. Да се обезверим. И ние го направихме, бавно, постепенно и сигурно - превърнахме уродството, абсурда, гротеската в ежедневие, свикнахме си и все някой ни е виновен, все някакви тъмни и външни нам сили ни продават, мачкат и т.н. Е, не съм съгласна, от нас зависи и винаги от нас е зависело. Това и такива са нашите избори, такива са ни съгражданите. И ако в нас, като общество, е останала поне някаква зрялост и поне някакво минимално желание да се отдалечим от дъното, трябва да разберем, наложително е да проумеем, че е в нашите собствени глави, ръце и прочие да променим това, което България в момента е. И че ако ние имаме волята и стремежа, ако ги подплатим с адекватни действия, нито американци, нито немци, нито турци, нито руснаци, нито марсианци, нито разни магически кръгове могат да ни спрат. Имаме ли ги, това е въпросът?

#10 fALLEN 14.08.2012 в 17:47:11

от едно котило са - няма да си вадят очите, я...

#11 deowin 14.08.2012 в 18:35:57

Напълно съгласен с NannyOgg. България е кофти, според мен основно защото вече се е изградило твърдо статукво на принизяване, заклеймяване и заливане с помия на всеки, които добросъвестно се опита да направи нещо сериозно за държавата. Докато това не касае твърде силно средния гражданин, който си бачка за собственото оцеляване, на по-високите нива - там, където всъщност има възможност да се направи нещо - положението е точно като в онзи виц за българския казан в ада, където всеки дърпа другия надолу. Българите не сме кой-знае колко по-различни хора от другите народи - има доволно много предприемчиви, съвестни, доброжелателни, интелигентни българи, но докато са в България няма как да проявят тези си качества, защото другите, които не ги притежават, ги дърпат злобно надолу. Веднъж излезли от България, такива хора разперват криле, освободени от страха, че сивата маса ще протегне ножици да ги отреже.

#12 fALLEN 14.08.2012 в 19:11:20

свирчо пак се наака...

#13 Scooby Doo 14.08.2012 в 19:36:43

За мен България не е тъжно място. Но, който както си го направи. Разбира се Дойче Веле няма да напише статия за всекидневните стрелби в изпълнената с щастие Америка. Нима САЩ не е полицейска държава? Там няма политическа корупция? Там здравната система е най-добрата? Там няма бедни клошари ровещи по кофите? Аман от антибългарски статии

#14 deowin 14.08.2012 в 19:42:10

Scooby Doo, ти наистина ли изобщо не усещаш тоталния абсурд и липса на каквато и да било логика в твърдението "България не е ужасна, щото в САЩ се стрелят"?

#15 Оня Дето Го Трият 14.08.2012 в 19:55:21

Скуби Ду Нали знаеш кой въпрос ще ти задам сега, на който нямаш отговор: Като в Щатите се стрелят на поразия и т.н. защо българи се напъват за зелени карти и да мият чинии там, а американци не идват насам....тук на спокойното, дето не се стреляме? Иначе на теб добре дошъл - от предишния ми коментар чаках да видя кой първосигнален галфон ще обяви статията за антибългарска..... Та нещо да имаш като отговор?

Новините

Най-четените